Tanca
Cultura i Festes 15 d’abril de 2021

Esparreguera avança cap a una programació estable d’arts escèniques

Al proper ple municipal es votarà l’aprovació inicial de l’ordenança reguladora del preu públic per a espectacles i activitats, una eina necessària per a poder desenvolupar una programació professional al municipi. Els preus es determinaran per a cada cicle o activitat que s’organitzi i s’aplicaran descomptes per motius socials o d’interès públic

L’equip de govern portarà a aprovació inicial al proper ple municipal l’ordenança reguladora del preu públic per l’assistència a espectacles, activitats culturals, esportives, educatives, de promoció del comerç i la indústria i altres de naturalesa anàloga organitzades per l’Ajuntament d’Esparreguera. L’aprovació d’aquesta ordenança és un pas previ necessari per a poder posar en marxa una programació municipal estable d’arts escèniques, que és un dels objectius en els quals ja està treballant el Comissionat de Cultura. El text no determina els imports de les entrades, si no que delega a la Junta de Govern la facultat d’establir i quantificar els preus públics per a cada cicle o activitat que s’organitzi i també recull la possibilitat d’establir descomptes per motius socials, benèfics, culturals o d’interès públic. Des de la Regidoria de Cultura també es treballa en un acord marc que permeti disposar de sales de teatre privades del municipi per a programar-hi espectacles municipals i en la licitació d’una plataforma de venda d’entrades en línia.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha celebrat “que aquest mes puguem aprovar l’ordenança, ja que és una eina imprescindible per poder fer programació cultural estable, és important que puguem donar valor a la cultura a través del cobrament d’entrades, que volem que siguin assequibles i que tinguin criteris socials, i aquesta ordenança ens dona tota la capacitat per poder fixar els preus per a cada activitat”. La tipologia d’activitats que queden sotmeses a l’ordenança són totes aquelles organitzades pel consistori, ja sigui en recintes oberts o tancats, siguin o no de propietat municipal, que es considerin espectacles culturals i d’arts escèniques, com ara exposicions, concerts o obres teatrals, ja sigui programats dins el municipi o mitjançant sortides culturals organitzades o promogudes per l’Ajuntament. Així mateix, inclou les curses, tornejos, competicions i qualsevol tipus d’activitat esportiva puntual, i també cursos, jornades, simpòsiums, activitats guiades i d’altres de naturalesa anàloga.

Els preus concrets de les activitats els fixarà la Junta de Govern, ja que l’ordenança delega a aquest òrgan la facultat d’establir i quantificar els preus públics relatius als serveis i activitats prestats per l’Ajuntament, tenint en compte que l’import ha de satisfer, com a mínim, el cost del servei o de l’activitat realitzada. En el cas que existeixin raons socials, benèfiques, culturals o d’interès públic que ho aconsellin, es podran fixar preus públics per sota del límit previst. Després de l’aprovació inicial, l’ordenança passarà a exposició pública abans de la seva aprovació definitiva pel ple.

D’altra banda, la regidoria de Cultura segueix treballant amb les entitats que gestionen els tres teatres privats que actualment hi ha al municipi – La Passió, Patronat Parroquial i Teatret-per acordar la possibilitat d’establir convenis per a que les seves sales puguin acollir aquesta futura programació d’arts escèniques. “Ja s’ha fet una primera reunió i s’està treballant en la preparació d’un acord marc que permeti disposar de les sales a nivell municipal”, ha apuntat el regidor de Cultura, qui ha reivindicat que “la vila mai ha tingut una programació municipal estable en l’àmbit cultural, per això necessitem temps i eines per a construir-la i fer-la realitat”. En aquest sentit, el consistori prepara també la licitació d’una plataforma de venda d’entrades en línia, que permetria organitzar i agilitzar el servei, especialment actualment amb les mesures sanitàries vigents que limiten i obliguen al control de l’aforament dels recintes.

Malgrat no disposar encara d’una programació cultural estable, des de la Regidoria de Cultura s’han fet ja passes per incloure dins el cicle festiu noves propostes d’arts escèniques. Per Nadal es va estrenar el primer cicle familiar amb tres propostes de teatre, música i circ i es va programar el concert de Sant Esteve “El Messies de Händel” amb l’Orquestra Barroca Catalana i el Cor Madrigal. El teatre va ser també protagonista durant els actes de la Festa Major d’Hivern amb la representació d’Els Brugarol escrita i protagonitzada per Ramon Madaula i un espectacle teatral per a públic familiar. Així mateix, aquest Sant Jordi la regidoria també presenta dues noves propostes, l’espectacle musico-poètic Amics, amb Dafnis Balduz i Carla Barroso, que es podrà veure els dies 24 i 25 d’abril al pati de Can Pasqual i l’espectacle Teatre Arrossegat de Catalunya que la companyia Teatre Nu portarà el 24 d’abril a la plaça del Centre.