Tanca
Esports Medi Ambient 18 d’abril de 2024

La piscina municipal d’estiu d’Esparreguera obrirà aquesta temporada com a refugi climàtic

El nou decret llei de mesures urgents per fer front a la sequera, que la Generalitat va aprovar dimarts, possibilitarà l’obertura de piscines públiques i privades, sempre que siguin declarades pels ajuntaments com a refugi climàtic. Paral·lelament, el decret llei també modifica el règim sancionador que s’aplica als municipis per superar les dotacions de consum establertes

La piscina municipal d’estiu d’Esparreguera obrirà aquesta temporada com a refugi climàtic. Així ho ha anunciat l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, després que el nou decret llei de mesures urgents que la Generalitat va aprovar dimarts per fer front a la sequera possibiliti l’obertura de piscines públiques i privades, sempre que siguin declarades com a refugi climàtic. La delimitació d'aquests espais està en mans dels ajuntaments i això permetrà el consistori obrir la piscina municipal durant els mesos d’estiu, ja que aquest equipament és un dels tres refugis climàtics que hi ha actualment al municipi, els altres són la Biblioteca Municipal l’Ateneu i el Centre Dual. En referència a les piscines de titularitat privada, el decret indica que aquelles que els ajuntaments i propietaris acordin com a refugi climàtic podran omplir-se sempre que s’obrin a la ciutadania en les mateixes condicions que funcionen les piscines públiques. Paral·lelament, el decret llei també modifica el règim sancionador que s’aplica als municipis per superar les dotacions de consum establertes en el context de sequera, de manera que el període analitzat passarà a ser trimestral i s’habilitarà que les sancions es puguin abonar de manera fraccionada.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha assegurat, en declaracions a l’emissora municipal, que “obrirem la piscina municipal d’estiu, ja sigui com a refugi climàtic o sota qualsevol altra denominació que permeti la normativa, perquè hem de poder compatibilitzar la situació de sequera amb la salut dels veïns i veïnes de la vila”. De fet, l’Ajuntament ja treballa des de la tardor amb la hipòtesis d’obrir l’equipament, ja que, segons ha explicat l’alcalde, “per a poder-ho tenir tot a punt per la temporada d’estiu es necessita fer tota una feina prèvia”, que inclou la planificació de les tasques de manteniment de la instal·lació i la licitació del contracte del servei de monitoratge i socorrisme, entre d’altres. La piscina municipal d’estiu és un dels tres refugis climàtics que hi ha actualment al municipi, juntament amb la Biblioteca Municipal l’Ateneu i el Centre Dual. Segons el nou decret del govern català l’habilitació d’aquests refugis climàtics, és a dir, espais naturals o urbans que ofereix unes condicions ambientals benignes per protegir-se d’un context desfavorable, com ara massa calor o escassetat d’aigua, s’haurà de comunicar a l’Agència Catalana de l’Aigua.

L’alcalde d’Esparreguera, com a president de l’FMC, ha format de les negociacions amb la Generalitat per abordar la modificació del pla especial de sequera. El decret aprovat incorpora tres concrecions al Pla especial de sequera: l’establiment d’un cens de refugis climàtics on els municipis podran incloure piscines públiques i privades obertes a la ciutadania; la fixació de llindars de consum per plaça per als establiments d’allotjament turístic equivalents al consum dels ciutadans de Catalunya, i la introducció d’un règim especial per regular les aportacions de recurs hídric que facin al sistema les dessalinitzadores portàtils de titularitat privada. A més, el document modifica el règim sancionador que s’aplica als municipis per superar les dotacions de consum i fa que el període analitzat passi a ser trimestral i habilita que les sancions es puguin abonar de manera fraccionada.

En aquest sentit, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha apuntat que “els objectius fixats pels municipis en la negociació amb el govern català s’han assolit, tant la reducció de les sancions als ajuntaments, que considerem que són injustes, com l’obertura de piscines públiques a la ciutadania com a refugi climàtic, però no estem d’acord amb què el control sobre l’obertura de les piscines privades hagi de recaure en els Ajuntaments”. Rivas ha apuntat que “no volem que la Generalitat traslladi tota la responsabilitat als ajuntaments, perquè és una situació “ingestionable amb els recursos municipals”, que té “poca seguretat jurídica” i “que considerem que és una decisió que li correspon a la Generalitat”.