Tanca
Memòria Històrica 19 de març de 2020

Ajornada la col·locació de les llambordes Stolpersteine per les víctimes del nazisme

L’acte s’havia de celebrar el 8 d’abril amb la presència de l’artista alemany Gunter Demnig, que no podrà viatjar per les mesures de contenció del coronavirus. Les llambordes són un homenatge als set esparreguerins assassinats o supervivents dels camps d’extermini: Pere Monné, Manel Bosch, Lluís Iglesias, Luís Gorgui, Manuel Julià i Salvador i José Bartolomé

Com a conseqüència de les mesures de contenció i propagació del coronavirus, ha quedat ajornat l’acte d'homentge als set esparreguerins que van ser deportats als camps de concentració nazis amb la instal·lació de llambordes “Stolpersteine”. Aquestes llambordes s’havien de col·locar el dia 8 d’abril davant la casa on van viure els assassinats o supervivents dels camps d’extermini i, aquest mateix dia, s’havia de celebrar un acte de record amb la presència de l’artista alemany Gunter Demnig, l’impulsor d’aquest projecte per crear petits monuments en memòria de les víctimes de l’Holocaust. L’artista però, no podrà viatjar des d’Alemanya tal i com estava previst i, en vistes de la situació, el Memorial Democràtic, coordinador del projecte a Catalunya, buscarà una nova data per a l’esdeveniment.

Les llambordes del projecte Stolpersteine, que va començar a Berlín el 1996, són peces quadrades de 10x10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades i que es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar abans de l’empresonament o la deportació. A Esparreguera, de les set llambordes, tres es col·locaran al carrer de Montserrat, per homenatjar a Pere Monné González, que va viure al número 6; Manel Bosch Guixà, que va viure al número 21 i Lluís Iglesias Hinojosa, que va viure al número 90. A la plaça de Santa Eulàlia, se’n col·locarà una en record de Luís Gorgui Mateo; al carrer de les Hortes número 27, una llamborda recordarà a Manuel Julià Mer; i al carrer de les Continues, davant del Museu de la Colònia Sedó, se’n instal·laran dues en homenatge als germans Salvador i José Bartolomé Gajón.

Aquesta iniciativa es va endegar a nivell municipal el febrer del 2017, quan el grup municipal de la CUP va presentar una moció per tal que la vila formés part del projecte Stolpersteine del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i es fes la recerca necessària per localitzar els esparreguerins deportats a camps de concentració nazis. La historiadora esparreguerina Joana Llordella i la professora olesana Blanca Mampel han estat les encarregades de realitzar aquesta recerca històrica i han pogut documentar les dades de set esparreguerins exiliats i deportats a camps d’extermini: quatre d’ells van ser assassinats a Gusen, un va ser assassinat a Steyr i dos van ser alliberats del camp de Mauthausen.

L’acte de col·locació de les llambordes als diferents municipis de Catalunya que enguany participen en el projecte Stolpersteine estava previst per la setmana del 6 a l’11 d’abril, però s’ha hagut d’ajornar per les mesures de contenció del coronavirus. Tot i això, en les properes setmanes, l’artista alemany Gunter Demnig enviarà les llambordes gravades amb les dades de cadascun dels esparreguerins documentats al Memorial Democràtic de Catalunya que, juntament amb l’Ajuntament d’Esparreguera, haurà de fixar una nova data per a la celebració de l’acte d’homenatge que es concretarà atenent a l’evolució de les mesures de contenció i prevenció del Covid-19.