Les classes del Puigmal i el Pedraforca, de 5è i 6è de Primària, de l’Escola Cooperativa El Puig han lliurat aquest matí els seus treballs de recerca a l’Arxiu Municipal. La classe del Puigmal ha lliurat les maquetes del seu projecte “Sparagaria”, que il·lustra l’evolució i el creixement de la vila d’Esparreguera des de l’Edat Mitjana, just l’endemà de fer-ne la presentació a l’alcalde, Eduard Rivas, i al regidor d’Educació, Juan Jurado, a la casa consistorial. Per la seva banda, la classe del Pedraforca ha lliurat al fons arxivístic municipal una infografia que acompanya el seu treball “Des del Turó de les Ginesteres”, que ha consistit en la recuperació dels bancs malmesos en aquest indret i en l’estudi del seu entorn. Aquest projecte ha estat reconegut aquesta mateixa setmana pel Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya amb el premi “Pedagogia i ODS” per la seva transversalitat.
La classe del Puigmal va presentar ahir el seu treball “Sparagaria” a l’Ajuntament en una trobada amb l’alcalde i el regidor d'Educacio i aquest matí ha lliurat les maquetes del projecte a l’Arxiu. Una d’elles reprodueix a escala 1/400 l’entorn de l’Església de Santa Maria del Puig i l’altra, el creixement del nucli urbà d’Esparreguera des del segle XIV. Els nens i nenes han explicat que el seu projecte parteix de la curiositat per conèixer l’origen de l’Ermita del Puig –que després van descobrir que en realitat es diu Església de Santa Maria del Puig, i no ermita, perquè mai hi va viure un ermità- i que, a partir d’aquí, han estudiat la història i el creixement de la vila d’Esparreguera des de l’Edat Mitjana.
Amb el seu treball, la classe del Puigmal mostra l’evolució de la vila a través d’una videoanimació que deixa palès com al segle XIV es va vertebrar el nucli urbà al voltant del carrer Major, actuals carrers dels Cavallers i Gran. Al segle XVII s’hi va afegir la urbanització del camí dels Molins, actuals carrers de Sant Jaume, Beat Domènec Castellet, Montserrat i Ferran Puig. A principis del segle XX va créixer al voltant de l’eix de la Carretera, actuals avingudes de Francesc Macià i Francesc Marimon; als anys 50 es va urbanitzar el Barri Font; als 60, la Plana; a la dècada dels 80, Can Comelles; i, finalment, als anys 90 del segle passat es va produir el creixement al barri del Castell.
Els nens i nenes de la classe del Puigmal, tutoritzats pel professor Noé Reina, han agraït el suport rebut per part de l’Ajuntament i, en especial, de l’Arxiu Municipal i la seva responsable, la Rosa Maria Codina, i també l’acompanyament de diferents persones que han estat claus en el seu projecte: Quim Cuscó, arquitecte que els ha ensenyat com dissenyar i construir les maquetes; Albert Gobern, historiador local que els ha explicat la història medieval d’Esparreguera; Joan Llort, president de l’Associació d’Amics de Santa Maria del Puig, que els ha explicat la història d’aquest patrimoni esparreguerí; Josep Daura, masover de la Masia de Can Paloma, que també els va rebre; i Aleix Escursell, historiador que els ha explicat la història moderna i contemporània de la vila.
Per la seva banda, la classe del Pedraforca de l’Escola Cooperativa El Puig, també amb alumnes de 5è i 6è de Primària, ha culminat avui el seu projecte “Des del Turó de les Ginesteres” lliurant a l’Arxiu Municipal una reproducció de la infografia que acompanya el seu treball de recuperació i coneixement d’aquest entorn. El trencament dels bancs situats en aquest mirador com a conseqüència d’actes vandàlics va mobilitzar aquest grup de nens i nenes tutoritzats pel professor Patrici Batalla, que han treballat en la seva reconstrucció i en la divulgació d’aquest espai natural de la mà del Josep Grau, l’ADF d’Esparreguera, la Brigada Municipal, la tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Esparreguera, Lídia Quevedo, i la Fundació Catalunya La Pedrera.
De la ma d’aquest projecte, el bancs fets malbé al Turó de les Ginesteres es varen reemplaçar per uns de nous fets amb troncs d’arbres caiguts com a conseqüència del temporal Gloria, a principis del 2020. Al costat dels nous bancs s’hi ha col·locat una infografia informativa, un conjunt de frases i reflexions per a fomentar el civisme i l’estima per la natura, i un codi QR que enllaça a una guia multimèdia sobre l’entorn, adaptada per a persones amb discapacitat visual en la qual també hi ha col·laborat l’entitat Petjades de Colors.
El Projecte “Des del Turó de les Ginesteres”, del qual aquest matí s’ha lliurat a l’Arxiu municipal una reproducció de la infografia informativa i el codi QR que enllaça a la guia multimèdia, ha estat guardonat aquesta setmana pel Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya amb el premi “Pedagogia i ODS” per la seva transversalitat en les diferents etapes d’aprenentatge dels infants.
Comparteix aquest contingut