Tanca
Cultura i Festes Comerç 7 de febrer de 2020

Aquest cap de setmana Esparreguera es trasllada a l’any zero amb el festival FiraPassió

Els carrers i places del centre de la vila acolliran un centenar de parades d’artesania, oficis i comerços locals i durant els dos dies hi haurà cercaviles i espectacles itinerants a càrrec dels actors i actrius de La Passió, desfilada dels Armats de Mataró, concerts i activitats diverses

Esparreguera inaugura aquesta tarda la segona edició del Festival Cultura FiraPassió, la única fira de passions de Catalunya, que concentra parades d’artesans i oficis i compta també amb animació i representacions al carrer de diferents escenes del drama sacre. La fira, ambientada en l’any zero de la nostra època, comptarà amb la presència de la Federació Catalana de Passions, que agrupa set poblacions catalanes; Europassion, una associació que engloba 83 passions de 16 països europeus diferents; i tindrà enguany com a convidada La Passió d’Alcamo (Sicília), que representarà algunes escenes del seu espectacle.

La fira comercial es concentrarà als carrers de Baix, dels Arbres, Taquígraf Garriga i Gran, que acolliran el centenar de parades d’artesans, oficis i comerços que, tant dissabte com diumenge de 10 del matí a 9 del vespre, oferiran tota mena de productes als visitants, des de gastronomia a productes de bellesa, moda, bijuteria o joguines. A la plaça de l’Ajuntament hi haurà una petita fira de cervesa així com un estand de l’Ajuntament per a informar a la ciutadania sobre el procés de pressupostos participatius. A la plaça de Santa Eulàlia, s’agruparan els punts informatius de les diferents Passions i també hi haurà una mostra d’oficis artesans, com ara un escloper, un taller d’encunyació de monedes i una exposició interactiva de molins de farina. La fira també comptarà amb una col·lecció de jocs gegants al carrer de l’Hospital i atraccions ecològiques pels infants, com una noria, un vaixell i un carrusel de fusta.

El gerent i administrador de l’empresa que aquest any gestiona la fira, Sabors Catalans Produccions, Josep Maria Soldevila, ha subratllat, en declaracions a l’emissora municipal, que “és una fira completament diferent i única, que identifica plenament la població d’Esparreguera” i ha apuntat que “hi haurà unes 85 parades amb productes molt diferenciats, no volem massificar excessivament els carrers, perquè si estan massa atapeïts ni és rendible a nivell comercial ni els visitants poden gaudir de la fira”. A aquestes parades se sumaran les del comerç local i els artesans d’Esparreguera que també oferiran els seus productes en parades o obrint els seus establiments durant el cap de setmana.

La programació del festival cultural arrencarà avui a les 7 de la tarda amb la inauguració de l’exposició del Concurs de Fotografia FiraPassió 2019, a la sala d’exposicions municipal, organitzada per l’Agrupació Fotogràfica d’Esparreguera. La mostra exhibirà 65 imatges i es podrà veure tots els dissabtes i diumenges fins al 23 de febrer de 10 del matí a 2 del migdia i de 6 a 8 de la tarda. A les 8 del vespre tindrà lloc la inauguració oficial de FiraPassió a la Biblioteca Municipal L’Ateneu amb parlaments de les autoritats i entitats organitzadores, una breu lectura dramatitzada i piscolabis.

Demà, dissabte, a les 10 del matí hi haurà repicada de campanes i obertura de la fira comercial; a les 11 del matí es faran visites guiades al campanar i es podrà veure la cercavila “L’Entrada de Jerusalem”; a les 12 del migdia la taverna romana, ubicada a la plaça de la Pagesia i gestionada pel Casal Popular les Canyes i La Barraka Alternativa d’Esparreguera, organitza un vermut popular i, a la plaça de Santa Eulàlia, es farà el primer concurs infantil “Què en saps, de La Passió?”. A les 5 d ela tarda hi haurà taller de birracrucis i, a 2/4 de 7, concert amb Bongo Beats & The Jesus Christ Band, ambdues activitats a la taverna romana. A la mateixa hora començarà la cercavila “La Festa de la Llum” pels carrers de la fira. A les 8 del vespre l’Església de Santa Eulàlia acollirà el concert de Leipzig Ensemble i, a les 10 de la nit, començarà el Birracrucis amenitzat per Sense Filtres DJ7. A més, durant els dos dies de fira hi haurà petites escenes teatrals de carrer inspirades en els personatges més característics de la Passió, com els saions o les leproses, així com actuacions musicals itinerants.

L’endemà, diumenge, a les 11 del matí i a la 1 del migdia es podrà veure desfilar als Armats de Mataró. A les 12 se celebrarà la segona edició de la cursa de relleus Crucificades Worl Race i a 2/4 de 3 de la tarda es farà una gran fideuada popular, ambdues activitats a la taverna romana. Els actes de FiraPassió finalitzaran a la tarda, a 2/4 de 7 hi haurà la representació de “Acte V: Laltre calvari” a càrrec de Laltre col·lectiu, a la taverna romana, i a les 7 de la tarda la cercavila “La Festa de la Llum” posarà el punt i final a la segona edició del festival.