Tanca
Medi Ambient 25 de febrer de 2019

Augmenten en un 29,6% els usuaris de la deixalleria que gaudeixen de beneficis fiscals

Els descomptes en la taxa d'escombraries són per habitatge i hi ha tres trams de bonificació segons l'ús que s'hagi fet de la deixalleria: de 3 a 5 vegades, un 10%; de 6 a 10 vegades, un 15%; i si se superen les 11 vegades, s’obté la reducció màxima, que és del 20%

La deixalleria municipal d’Esparreguera té 2.111 usuaris que es beneficien de les reduccions fiscals aplicables en la taxa d’escombraries. Així es desprèn de les dades referents al 2018 que ha donat a conèixer la Regidoria de Medi Ambient, que indiquen que aquests usuaris han augmentat un 29,6% respecte el 2017. El regidor de Medi Ambient, Emmanuel Ortí, ha destacat que “cada vegada hi ha més ciutadania conscienciada de l’ús d’aquest servei i de la importància de reciclar i això ens anima a continuar treballant per assolir la xifra que ens fixem com a objectiu: arribar al 60% de recollida selectiva”.

Els beneficis fiscals en la taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals són per habitatge i hi ha tres trams de descompte que varien segons el nombre de vegades que s’hagi fet ús de la deixalleria municipal. Així, si s’ha utilitzat de 3 a 5 vegades, es gaudeix d’una reducció del 10%; si és de 6 a 10 vegades, la bonificació és del 15%, i si se superen les 11 vegades, s’obté la reducció màxima, que és del 20%. Segons les dades del 2018, el tram que més ha augmentat els seus usuaris ha estat el tercer, que s’ha incrementat en un 70,2%; seguit del primer, que ho ha fet en un 21,5%, mentre que el segon ha tingut un increment del 15,3%.

L’augment d’aquesta xifra té diversos motius, entre els quals destaca l’ús de la deixalleria mòbil. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient subratlla que “les campanyes de sensibilització sempre ajuden però el que la gent valora molt positivament és que apropem el servei de recollida de residus als barris a través de la deixalleria mòbil”. Pel que fa a la valoració econòmica de les reduccions que s’aplicaran l’any 2019, aquesta podria arribar als 38.790 euros. “Aquest import és un valor màxim, ja que s’ha de tenir en compte que la reducció s’aplica per habitatge i s’agruparan els diferents usuaris de la deixalleria d’un mateix domicili”, apunta Emmanuel Ortí.

El 2010 la deixalleria tenia 1.229 usuaris que es beneficiaven de reduccions fiscals perquè utilitzaven més de tres vegades el servei, el 2017 aquesta xifra era de 1.629 i el 2018 s’ha produït l’increment de major rellevància, arribant fins als 2.111 usuaris.

Incrementa un 6% la recollida de roba usada

Esparreguera ha recollit 83.495 quilos de roba usada durant el 2018, un 6% més respecte l’any anterior. Aquesta recollida es fa tant a la deixalleria com a través dels diferents contenidors que la cooperativa Roba Amiga té instal·lats al municipi. Segons les dades referents al 2018 que ha donat a conèixer la Regidoria de Medi Ambient, els punts on més roba es recull són la deixalleria i l’àrea que hi ha davant l’entrada del Parc de la Vila.

Roba Amiga té per objectiu reduir al màxim els residus tèxtils a través d’un model que promogui la inserció de persones en situació o amb risc d’exclusió social. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient explica que “a banda de la bona xifra de la recollida també cal destacar que hem pogut inserir una persona derivada de Serveis Socials que ha aconseguit trobar feina a través dels programes de l’empresa d’inserció Solidança, que forma part de la cooperativa Roba Amiga i s’encarrega de la recollida a Esparreguera”.