Tanca
Serveis Socials Treball i Formació 1 d’abril de 2020

Àuriafil presenta un ERTO que afecta a 148 treballadors del centre especial de treball

L’expedient de regulació temporal d’ocupació presentat per la fundació, amb seu a Esparreguera, no afecta al manteniment de verd urbà ni al servei de neteja viària als barris i polígons industrials del municipi, però sí a la neteja d’equipaments municipals que actualment estan tancats

La Fundació Privada per la Inclusió Laboral Àuria Fil ha presentat un Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya que afecta al 85% de la seva plantilla de 174 treballadors. L’empresa, que té la seu Esparreguera, assegura en un comunicat que han fet aquest pas “arran de la situació de crisi generada per la irrupció del coronavirus i davant la impossibilitat de mantenir l’activitat industrial o alguns dels serveis que presenten les diferents unitats de treball”. Malgrat l’ERTO, sí que es mantindran algunes tasques considerades essencials com la neteja viària i el manteniment de zones verdes que l'empresa realitza a Esparreguera i altres municipis de la comarca.

La fundació, subsidiària de la cooperativa igualadina Grup Àuria, és un Centre Especial de Treball (CET) que genera ocupació per a persones amb discapacitat intel·lectual, principalment, i treballa sobretot per ajuntaments, essent els cinc patrons públics els consistoris d’Esparreguera, Collbató, Abrera, Sant Esteve de Sesrovires i Olesa de Montserrat. Al municipi, Àuriafil realitza el manteniment de verd urbà, en cooperació amb la brigada municipal, la neteja d’edificis municipals i, fa poques setmanes, va resultar adjudicatària de la neteja viària dels polígons industrial i dels barris de Mas d’en Gall i Can Rial. En referència a les afectacions que pot tenir l’ERTO en aquests serveis, el director d’Àuriafil, Jordi Minguito, ha assegurat que “la neteja viària està garantida perquè es considera un servei essencial, també ho estan aquelles tasques de jardineria que comporten neteja d’espais verds, però no s’estan fent d’altres més específiques com seria la poda ni tampoc la neteja d’edificis municipals que estan tancats”.

La tramitació de l’ERTO afecta a tot el grup Àuria. En el cas d’Àuria Cooperativa, amb seu a Igualada, es regularitzaran 328 persones, del total de les 408 que ocupa regularment, la majoria d’elles en les plantes de serveis industrials, línies de producció cosmètica i equips de serveis no considerats essencials. En el cas d’Àuriafil, aquest expedient afecta a 148 treballadors dels 174 que ocupa regularment. Segons el comunicat emès pel grup, ambdues entitats socials empren aquest recurs d’excepcionalitat, per causa de força major i sota la proclamació de l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol, com a mesura per garantir la viabilitat de les empreses en el moment que es pugui retornar a la normalitat.

El confinament de la Conca d’Òdena, en una primera instància, i l’enduriment de les mesures de protecció entre els treballadors (material de protecció individual i distància mínima d’un metre i mig) han fet impossible mantenir les cadenes industrials que tenen característiques de producció intensiva. Així mateix, Àuria ha volgut mantenir una política de prevenció escrupolosa i responsable per evitar exposar el seu personal en una situació de risc evident de més contagis i de compliment estricte de les mesures de confinament que han decretat les autoritats a la zona. El director d’Àuriafil ha explicat que “amb les noves mesures de confinament estem acabant de replantejar l’ERTO, però en línies generals afecta al 100% de la part industrial, els serveis d’obres, manteniment i neteja d’alguns edificis”.