L’Hospital Comarcal Sant Joan de Déu de Martorell ha començat el projecte d’ampliació i remodelació de les seves instal·lacions i equipaments. L’actuació, que es portarà a terme en el 90% de l’edifici, permetrà augmentar la superfície total en un 25% amb l’objectiu de donar una adequada cobertura a les necessitats sanitàries dels pacients. Les obres han començat aquest mes de març i es preveu que durin 8 anys. Entre les millores està prevista la creació d’un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), un servei que les poblacions de la comarca reclamen, des de fa temps, que es descentralitzi.
El projecte preveu canvis importants en la infraestructura del centre, així com la construcció d’un nou edifici. Quan finalitzi l’ampliació, el servei d’urgències de l’hospital tindrà 49 boxs més, que representa un augment del 63% respecte els que té ara; també hi haurà un 15% més d’habitacions, que sumaran un total de 149. Pel que fa a l’àrea ambulatòria, hi haurà un increment del 75% de punts d’atenció que dotarà el centre amb un total de 56 punts més, inclosos els hospitals de dia. I quant a l’àrea quirúrgica, es disposarà d’un quiròfan més i una nova sala de dilatació.
La remodelació es durà a terme en 3 fases: la fase 0, en què s’actuarà sobre l’àrea ambulatòria i vestidors del personal; la fase 1, en què es treballarà l’ampliació de l’àrea d’urgències, la quirúrgica i la de farmàcia; i la fase 2, que se centrarà en el nou edifici ambulatori, hospitalització i serveis de suport. Mentre durin les obres, es mantindrà l’activitat del centre, minimitzant les afectacions per als usuaris. El director-gerent de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, Manuel Álvarez, ha assenyalat que “l’objectiu és adequar el centre hospitalari a la realitat de la nostra població de referència, que augmenta i envelleix. Un hospital que ha incrementat la seva penetració en l’àrea d’influència i que cada dia té més activitat i és més resolutiu”.
Entre les millores realitzades, hi haurà un CUAP que permetrà gestionar millor les urgències hospitalàries dins del mateix centre. En aquest sentit, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha afirmat en declaracions a Ràdio Esparreguera que “l’ampliació de l’hospital és un bona notícia”, però ha lamentat que la reforma comporti la incorporació d’un CUAP, que alguns ajuntaments reclamaven per les seves poblacions. “La Generalitat ha perdut l’oportunitat de descentralitzar aquets servei i apropar-lo a la ciutadania”, ha afegit Eduard Rivas. L’alcalde també ha reclamat que els municipis als quals dona cobertura l’hospital comarcal tinguin una major proximitat en les decisions que es prenen: “La informació, el pressupost i la gestió depèn de la Generalitat i d’una fundació on només hi és present Martorell, la resta d’ajuntaments no hi tenim cap mena d’incidència, a no ser que hi hagi la bona voluntat d’informar-nos.”
L’Hospital de Martorell dona servei a una població de referència d’uns 160.000 habitants i proporciona cobertura assistencial a 13 poblacions de la comarques del Baix Llobregat Nord (Martorell, Sant Andreu de la Barca, Pallejà, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Collbató, Sant Esteve Sesrovires, Castellví de Rosanes), Alt Penedès (Gelida, Sant Llorenç d'Hortons), Anoia (Masquefa, El Bruc) i Vallès Occidental (Urbanitzacions de Can Santeugini i Costablanca pertanyents al municipi de Castellbisbal).
Comparteix aquest contingut