La 16a edició del Voluntariat per la Llengua es posa en marxa a Esparreguera amb l’obertura de les inscripcions per a participar en aquest programa d’intercanvi lingüístic, que té per objectiu trobar voluntaris i aprenents que vulguin compartir 10 hores de conversa en català. Les inscripcions són obertes durant tot el mes de gener a la seu del Servei Local de Català. El programa arrencarà el dia 13 de febrer amb la presentació de les parelles participants.
Aquesta iniciativa pretén millorar la seguretat i la fluïdesa de les persones que estan aprenent català enfrontant-los amb situacions de la vida real. Es tracta de treure l’alumne de l’aula, per tal que utilitzi el català al bar, a la botiga o a qualsevol altres espai públic. Per participar en el programa com a voluntari cal ser catalanoparlant i per fer-ho com a aprenent cal tenir un nivell mínim de coneixements per a poder mantenir una conversa i, sobretot, molt interès en millorar el nivell de català. La responsable del Servei Local de Català d’Esparreguera, Maria Romero, explica que “no es tracta de fer de mestres de ningú, sinó de facilitar que la persona a qui ajudem se senti més segura a l’hora de parlar i adquireixi fluïdesa”.
Els aprenents són tant persones d’origen estranger com vilatans castellanoparlants que senten la necessitat o l’interès de millorar el seu català oral. Tant aprenents com voluntaris s’han d’inscriure a la Seu del Servei Local de Català, a Can Pasqual, especificant la seva disponibilitat horària. Per a més informació, es pot enviar un correu electrònic a [email protected].
Les parelles lingüístiques es presenten des de fa anys en coincidència amb la Festa Major de Santa Eulàlia i el programa s’allarga fins a Sant Jordi. Maria Romero afirma, però, que algunes parelles continuen trobant-se fins a final de curs: “En principi es proposa quedar una hora a la setmana durant 10 setmanes, però aquest acord l’acaben de matissar les parelles mateixes i la majoria de vegades s’allarga”.
Esparreguera va ser pionera en la incorporació d’aquesta iniciativa i ara ja fa 16 anys que l’organitza. “Creiem que és un programa molt enriquidor per a totes dues vessants: la persona que fa d’aprenent aprèn llengua i la que fa de voluntari aprèn molt coses de cultures diferents i coneix gent de la vila”, subratlla la responsable del Servei Local de Català. L’any passat el Voluntariat per la Llengua va comptar amb una vuitantena de participants i un total de 42 parelles lingüístiques.
Comparteix aquest contingut