Tanca
Polítiques d'Igualtat 9 de juliol de 2024

Durant la Festa Major l’Ajuntament habilitarà un Punt Lila-Irisat al carrer de les Hortes

El punt és un espai de suport i acompanyament que farà tasques d'atenció i sensibilització en matèria de prevenció de violències masclistes i lgtbifòbiques. La carpa estarà ubicada al final del carrer de les Hortes, a prop de la zona d’oci nocturn juvenil, i prestarà servei els dies 12, 13 i 14 de juliol a la nit. A més, divendres a la tarda s’ubicarà al Punt Jove de Cal Trempat per a fer sensibilització

Durant la celebració de la Festa Major, l'Ajuntament d’Esparreguera habilitarà un Punt Lila-Irisat a prop dels espais destinats a l’oci nocturn juvenil per a sensibilitzar i prevenir les violències masclistes i LGBTIfòbiques. El punt s’ubicarà al final del carrer de les Hortes i prestarà servei el divendres 12 de juliol de de 10.30 de la nit a 4.40 de la matinada, el dissabte 13 de juliol de 10.30 de la nit a 5.40 de la matinada i diumenge 14 de juliol de 10.15 de la nit a 3.40 de la matinada. El punt comptarà amb una carpa de grans dimensions amb dos professionals que faran tasques de sensibilització, d’informació de drets i d'atenció als possibles casos de violència masclista i LGBTIfòbica. Per fer ús del servei, només cal adreçar-se a la carpa i demanar suport a les professionals que estaran identificades com a personal del Punt Lila-Irisat. A més, divendres de 7 a 8 del vespre, el Punt Lila-Irisat estarà també al Punt Jove de Cal Trempat. Paral·lelament, la Regidoria de Feminismes i LGTBI ha dissenyat un circuit d’actuació davant d’aquest tipus d’agressions en coordinació amb la Policia Local, que s’ha difós entre la ciutadania a través del programa de Festa Major.

El Punt Lila-Irisat és un punt d'informació, de sensibilització i d’atenció gestionat per professionals de l’àmbit social que realitzen una tasca d’acollida i suport a les persones, siguin aquestes dones o persones de la comunitat LGBTI, que hagin vist o patit qualsevol tipus de violència masclista o LGBTIfòbica. Aquest serà el cinquè any que Esparreguera disposa d’aquest servei durant la Festa Major d’estiu, una actuació que està subvencionada pel Ministeri de la Presidència i d'Igualtat, en el marc del Pacte d'Estat contra la violència de gènere. Enguany estarà gestionat per l’empresa AvantEbre, adjudicatària de la licitació del servei, que té un cost de 3.534 euros anuals. El Punt Lila-Irisat estarà gestionat per una educadora i una psicòloga que s’encarregaran de fer una tasca de sensibilització sobre la prevenció de les violències masclistes, informant a la població i distribuint marxandatge sota el lema “Volem ballar tota la nit amb llibertat”.

Paral·lelament, des del Punt Lila també es realitzarà una tasca de suport i acollida de les persones, siguin dones o persones de la comunitat LGTBI, que hagin vist o pateixin qualsevol tipus d’abús o agressió. Per a poder fer aquest acompanyament, el punt disposarà d’un espai reservat per a garantir la intimitat i la privacitat de les persones que s’hi adrecin. Des de la Regidoria de Feminismes i LGTBI també s’ha dissenyat un circuit d’actuació que explica què cal fer si vius una agressió masclista i com actuar si en veus una. En el cas que es visqui una agressió, si no es pot afrontar sola o l’agressor no s’atura, es recomana buscar suport al Punt Lila o bé trucar al telèfon de la policia local (93 777 55 77) o al d’emergències (112). També s’aconsella posar-se en contacte amb aquests agents si es veu una agressió i la persona necessita ajuda o es troba en una situació de risc.

Les barres de la Festa Major i les entitats que les gestionen també són punts de referència per a detectar i activar el circuit d’actuació en casos de violència masclista o LGBTIfòbica en context d’oci o espais festius. En aquest sentit, les persones referents d’aquestes barres han rebut formació per part de l’empresa AvantEbre per a poder actuar davant un possible cas. Així mateix, el treball de prevenció del Punt Lila-Irisat es veurà complementat amb el treball preventiu d’una parella d’educadors d’EdPAC- Educació per a l'Acció Crítica als voltants del pàrquing de les Hortes, que faran tasques preventives al voltant del consum responsable d’alcohol i altres drogues. D’altra banda, si es vol rebre suport o assessorament per un possible cas de violència masclista o LGBTIfòbia fora de l’horari d’atenció del Punt Lila-Irisat, es pot contactar amb el Servei d’Informació i Atenció a les Dones d’Esparreguera (SIAD), en horari de 9 a 2 del migdia, al 677 50 02 29 o a [email protected].