Tanca
Serveis Socials Educació 3 de febrer de 2021

El Cabalbaix organitza accions de prevenció d’addicions als centres educatius de la vila

El Pla sobre drogues i comportaments de risc és una iniciativa mancomunada que treballa des de la prevenció i l’atenció al consum de drogues i altres addiccions. Al gener s'han fet sessions sobre els usos de les pantalles amb l’alumnat i les famílies de l’escola Pau Vila i aquest mes començaran els tallers preventius sobre drogodependències amb els estudiants d’ESO i Batxillerat de l’IES El Cairat

El Pla sobre drogues i altres comportaments de risc, El Cabalbaix, està treballant conjuntament amb els centres educatius d’Esparreguera per a oferir activitats preventives sobre drogues i abusos de tecnologies adreçades tant a l’alumat com a les famílies. Les primeres intervencions ja s’han començat a fer aquest mes de gener a l’Escola Pau Vila amb sessions preventives dirigides als grups de 5è i 6è de primària així com xerrades adreçades a les famílies en relació als usos de les pantalles i les seves aplicacions. A més, aquest febrer s’iniciaran els tallers sobre drogues i comportaments de risc amb els alumnes d’ESO i 1r de Batxillerat de l’IES El Cairat. El pla Cabalbaix és una iniciativa dels municipis d’Esparreguera, Abrera, Olesa de Montserrat i Sant Esteve Sesrovires que pretén donar una resposta estructurada al fenomen de les drogodependències i treballa des de la prevenció, l’atenció, la reinserció i la investigació en consum de drogues i altres addiccions.

El Cabalbaix ofereix diferents accions preventives sobre drogues i socioaddiccions en diferents àmbits, entre ells l’educatiu. A Esparreguera ja van començar a treballar el curs passat per a oferir tallers i sessions informatives amb les famílies dels centres, però l’emergència sanitària va impedir poder desenvolupar les accions previstes. Aquest any però, han reemprès l’activitat amb alguns centres. És el cas de l’escola Pau Vila, on aquest mes de gener s’han realitzat dues sessions preventives amb cada grup de 5è i 6è de primària en relació als usos de les pantalles i les seves aplicacions. “En aquestes sessions es treballen de manera molt participativa continguts que tenen a veure amb quins són els aparells que més fan servir, quant de temps hi dediquen, que deixen de fer quan estan davant de la pantalla, quines aplicacions són les més utilitzades -parlem sobretot de videojocs i aplicacions com el TikTok-, es parla de privacitat, de la pressió del grup i de la necessitat d’exposició pública”, ha explicat en declaracions a l’emissora municipal la directora tècnica de Cabalbaix, Mireia Luna.

Les sessions amb els alumnes s’acompanyen també de xerrades telemàtiques adreçades a les seves famílies. La directora tècnica de Cabalbaix ha apuntat que “les xerrades, que són personalitzades, s’han fet aquesta setmana i l’objectiu és donar-los missatges preventius sobre l’ús de la pantalla i que coneguin el servei, perquè sàpiguen que tenen aquest recurs on adreçar-se”. Paral·lelament, aquest mes de febrer ja estan programats els tallers sobre drogues i comportaments de risc que es faran amb els alumnes de l’IES El Cairat, des de 1r d’ESO fins a 1r de Batxillerat. La dinàmica i finalitat d’aquests tallers compateixen la mateixa filosofia de prevenció que els tallers sobre tecnologies: afavorir la participació dels alumnes, oferir informacions reals i objectives, qüestionar els usos “normalitzats” i problemàtics i afavorir l’esperit crític dels grups. “Són tallers presencials i, en funció de l’edat, se’ls parla sobre el consum de determinades drogues i amb alguns grups també tractem temes de comportament de risc relacionats amb la sexualitat”, ha explicat Mireia Luna.

El pla Cabalbaix de prevenció de drogues i comportaments de risc va atendre durant el 2020 un centenar de persones dels municipis d’Esparreguera, Abrera, Olesa de Montserrat i Sant Esteve Sesrovires. Es tracta d’un servei mancomunat que durant els darrers tres anys ha estat ubicat a Esparreguera i, a partir de 2021, s’ha desplaçat a Olesa de Montserrat, segons la rotació de lideratge establert en el conveni. Aquest any Esparreguera destina al Cabalbaix un total de 14.000 euros, per sota dels 40.000 euros que hi havia pressupostats quan el municipi liderava el pla. Per a fer-se més visibles i donar a conèixer el servei entre la població el Cabalbaix compta amb un perfil d’Instagram on informa de les activitats que es realitzen, així com de notícies i d’altres informacions d’interès per a la ciutadania relacionades amb la prevenció de consums problemàtics tant de drogues com de pantalles.