Tanca
Empresa Promoció Econòmica 16 d’abril de 2024

El Centre Local de Serveis a les Empreses i l’Emprenedoria va atendre 151 negocis el 2023

El servei, que està adreçat a activitats econòmiques del municipi i a persones amb un projecte empresarial, va dur a terme un total de 301 activitats de suport adreçades a 117 empreses d’Esparreguera i 34 persones emprenedores. Així mateix, va acompanyar 10 projectes emprenedors impulsats per persones, majoritàriament dones, de la vila

El Centre Local de Serveis a les Empreses i l’Emprenedoria va atendre 151 negocis, dels quals 117 eren empreses i 34 eren projectes emprenedors, durant el 2023. Així ho ha donat a conèixer aquesta setmana aquest servei de l’Ajuntament d’Esparreguera que acompanya les persones emprenedores i empresàries en la gestació, creació, posada en marxa i consolidació d'activitats econòmiques al municipi. El servei va fer un total de 301 activitats de suport empresarial, entre les quals s’inclouen serveis d’informació, assessoraments i tramitacions i també l’acompanyament a 10 projectes emprenedors impulsats per persones del municipi. En referència al perfil de les persones usuàries del servei, el 60% de les usuàries han estat dones i el 40% homes. Paral·lelament, durant el 2023, des del servei també es van impulsar dues formacions empresarials i es van dur a terme accions de sensibilització i networking vinculades al 12è Concurs d’Iniciatives Empresarials, al programa TTT Tecnoalimentaria impulsat per la Diputació de Barcelona i accions conjuntes amb PIMEC.

De les 301 activitats de suport prestades pel Centre Local de Serveis a les Empreses i l’Emprenedoria durant el 2023, el 52% van ser serveis a empreses i van arribar a un total de 117 negocis del municipi, dels quals 64 van ser empreses consolidades, amb més de 3 anys d’existència, i 53 van ser empreses de recent creació. El 48% restant, van ser serveis enfocats a l’àmbit de l’emprenedoria i van arribar a un total de 34 projectes, dels quals un 67,65% estaven liderats per dones i un 32,35% per homes. Dins de les activitats prestades pel servei durant el 2023, hi va haver 120 serveis d’informació, que inclouen gestions informatives en resposta a peticions d’empreses i emprenedors.

També es van dur a terme 24 assessoraments puntuals per a oferir suport i orientació en diferents aspectes normatius, legals o vinculats a la millora de l'activitat empresarial. Així mateix, es van realitzar 64 tramitacions per a donar resposta a consultes específiques d’usuaris del servei adreçades a altres departaments del mateix Ajuntament o a d’altres administracions públiques. En relació als perfils d'empresa atesos, la tècnica d’Empresa i Emprenedoria, Marta Orús, ha explicat que “darrerament hem detectat un increment de les empreses de comerç electrònic al municipi, possiblement per l’encariment dels preus de lloguer, i aquest és un àmbit en el qual volem focalitzar aquest any”.

Paral·lelament, el servei va acompanyar 10 projectes d'emprenedoria, que van visitat la seu del Centre Local de Serveis a les Empreses i l’Emprenedoria per aprofundir, elaborar o treballar en la seva idea de negoci, el pla d’empresa, el pla d’inversions o altres aspectes vinculats al llançament del seu projecte. El servei va mantenir durant l’any passat un total de 93 sessions de treball amb persones emprenedores. En referència als projectes acompanyats, destaca el fet que tots comptaven amb un sòl promotor o promotora, i pel que fa als sectors, un 70% estaven vinculats als serveis, un 20% al comerç i un 10% als oficis artesans.

En referència al perfil de les persones emprenedores, el 70% eren dones, el 60% tenien entre 25 i 44 anys i el 50% tenien estudis superiors. El regidor d’Emprenedoria i Acció Jove, Albert Boixet, ha destacat el fet que la majoria de les persones emprenedores que s’adrecen al servei són dones i també ha subratllat que la franja de persones joves emprenedores és important. Boixet ha animat a “totes aquelles persones amb un interès en ser emprenedores i portar a terme un projecte a adreçar-se al servei, perquè és molt ampli i ofereix acompanyament, ajuda i suport en diferents aspectes”.

D’altra banda, des del Centre Local de Serveis a les Empreses i l’Emprenedoria també es van dur a terme diferents accions de sensibilització i networking, entre les quals hi figuren el 12è Concurs d’Iniciatives Empresarials, que va comptar amb 7 participants d’Esparreguera dels quals 3 van resultar premiats; 4 activitats de suport i sensibilització per a la millora de la competitivitat organitzades juntament amb PIMEC; i la participació en les tres jornades de networking vinculades al projecte de reactivació econòmica promogut per la Diputació de Barcelona, TTT Tecnoalimentaria.

En referència a la formació empresarial, el 2023 es van organitzar al municipi dues accions formatives del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona. La regidora de Promoció Econòmica, Montserrat Vilardosa, ha apuntat que “la feina que es fa és ingent, sobretot per un servei petit com el nostre” i ha destacat la valoració que fan les persones usuàries del servei, ja que un 62% el puntuen amb un 10: “Això vol dir que la feina que fan els tècnics és excel·lent, les persones que visiten el Centre Local de Serveis a les Empreses i l’Emprenedoria sempre surten molt satisfetes perquè se’ls escolta, se’ls informa i se’ls ajuda”.