Tanca
Educació 26 de febrer de 2019

El Consell Escolar Municipal debat sobre la planificació del curs

Durant la sessió es va informar sobre la posada en marxa de la segona fase del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) i es van donar a conèixer dues iniciatives vinculades als instituts de secundària i a les AMPAS de la vila

El Consell Escolar Municipal va celebrar ahir la sessió corresponent al segon trimestre escolar en la que es va informar sobre la planificació del curs vinent i la posada en marxa de la segona fase del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) i es van donar a conèixer dos projectes vinculats als instituts de secundària i a les AMPAS de la vila. La sessió va estar presidida per l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, i el regidor d'Educació, Antonio Ferre, i es va celebrar a la sala de plens de l'Ajuntament.

Segons les intencions manifestades pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, a Esparreguera es preveu el tancament d’una línia de P3 a l’escola Taquígraf Garriga i, al mateix temps, es dona gairebé per segur que caldrà ampliar una línia de primer d’ESO en algun dels dos instituts públics. El regidor d’Educació, Antonio Ferre, ha manifestat que el fet d’adequar l’oferta de grups a l’evolució demogràfica “suposa un trasbals per als centres escolars i per als seus projectes educatius. La qüestió de fons són les ràtios i crec que ens hem d’aproximar als models de la resta d’Europa. Hem d’arribar a un consens, fer les modificacions pertinents i aparcar definitivament aquesta dinàmica d’obrir i tancar grups segons les previsions de població”. És l’escola Taquígraf Garriga la que patirà novament la disminució d’un grup al curs vinent, essent l’oferta de sortida de vuit grups de P3, amb un total de 200 places i amb una previsió demogràfica d’omplir-ne, com a mínim, 176.

També es va informar sobre la posada en marxa de la segona fase del PEC, en la que s'han creat tres comissions de treball constituïdes per ciutadans i ciutadanes que, amb un acompanyament tècnic, treballaran propostes per fer créixer l’estima per Esparreguera, reduir l’abandonament escolar prematur i ampliar la relació escola-societat. En aquest sentit, el regidor d'Educació va animar als assistents a participar-hi per ampliar la base d'aquest instrument participatiu que ha de definir el model de ciutat educadora.

Projectes educatius

Durant el Consell Escolar també s’ha visualitzat per primer cop la unió entre les AMPAS de les diferents escoles la vila, que donarà com a primer fruit una jornada solidària en benefici de l'Obra Social Sant Joan de Déu. Es tracta de la FestaVal, la primera festa dels valors, que es farà en col·laboració amb els Bombers Vertical Montserrat i tindrà lloc al Teatre de La Passió el proper 16 de març.

Els instituts públics de secundària El Castell i El Cairat, per la seva banda, han explicat al Consell el projecte Erasmus+, una iniciativa d'intercanvi a nivell Europeu. També s’han presentat les primeres conclusions d’una Comissió de Treball creada en el si del Consell per estudiar les possibilitats que Esparreguera aculli cicles formatius. De moment, no es preveu per al curs 2019-2020 cap modificació en aquest sentit, però sí que s’apunta la possibilitat d’acollir a Cal Trempat un PQI, Programa de Qualificació Inicial, destinat a joves que no assoleixen el certificat de l’ESO.

El Consell Escolar d’Esparreguera està integrat per 42 membres, entre els quals s’hi compten representants polítics, membres dels centres escolars i de les famílies i les AMPAS. Les sessions són obertes a l’assistència de públic.