Tanca
Educació Societat 13 de setembre de 2019

El curs escolar comença a Esparreguera per a 3.209 alumnes

Respecte del curs passat, el total de nens i nenes escolaritzats als ensenyaments d’infantil, primària i secundària ha davallat lleugerament. On més s’ha notat ha estat a P3, on la supressió d’una línia a l’escola Taquígraf Garriga i diferents places vacants han reduït en 38 el número d’alumnes

El curs escolar 2019-2020 ha començat a Esparreguera amb una xifra d’alumnes lleugerament inferior a la de l’any passat: un total de 3.209 persones han iniciat aquest dijous les classes a infantil, primària i secundària, 59 menys que el curs anterior. On més s’ha reduït el número d’alumnes ha estat a P3, amb 38 matrícules menys, a partir de la supressió d’una de les dues línies de l’escola Taquígraf Garriga. Els alumnes escolaritzats al municipi per al nou curs ascendeix a 3.350 si també es comptabilitzen els 141 nens i nenes matriculats a les escoles bressol municipals.

A infantil i primària, les cinc escoles públiques i les dues concertades acullen aquest curs un total de 2.043 alumnes, 21 menys que al curs passat, mentre que als tres instituts que ofereixen Educació Secundària Obligatòria (ESO), El Cairat, El Castell i El Puig, han començat les classes aquest setembre un total de 1.166 joves, una xifra molt similar a la del curs passat (1.187). Els alumnes que estrenen cicle educatiu, és a dir, que s’han incorporat aquest any al primer curs dels ensenyaments d’infantil, primària o secundària són 660. A les aules de P3 han arribat 178 nous nens i nenes, al primer curs d’educació primària s’estrenen 203 alumnes, mentre que a primer d’ESO són 279 els joves que han començat el nou curs.

Respecte del curs 2018-2019, on més s'ha notat el descens d’alumnes ha estat a P3, tenint en compte que l’any passat varen ser 216 i al curs que just ara comença, 178, després del tancament de la segona línia a l'escola Taquígraf Garriga. El regidor d’Educació, Juan Jurado, ha explicat a Ràdio Esparreguera que “el tancament d'aquesta línia de P3 ha estat motivat per un descens en la natalitat, però segons les previsions és possible que es torni a obrir al curs vinent si s'incrementa l’alumnat en aquesta franja edat”. Els 178 nens i nenes que han començat P3 a Esparreguera ho han fet en vuit línies diferents, essent el Pau Vila l’únic dels 7 centres amb una oferta de dues línies. Amb les ràtios actuals, hi hauria un total de 25 places vacants de P3 al municipi.

La situació a Esparreguera és similar a la de la comarca del Baix Llobregat, on ha augmentat l’alumnat en un 0,5%, gràcies sobretot a l’avenç important dels cicles formatius de grau mig (+4,5%), ESO (+3,4%), cicles formatius de grau superior (+2,4%) i Batxillerat (+1,6%). En canvi, disminueix l’alumnat en educació especial (-3,3%), infantil (-2,5%) i primària (-0,2%).

Transport escolar gratuït

El curs escolar comença amb una novetat important: la derogació de l’ordenança de transport escolar, que ha comportat la gratuïtat d’aquest servei per als alumnes de quatre barris perifèrics d’Esparreguera, com Mas d’en Gall, Can Rial, Can Vinyals i Colònia Sedó. El regidor Juan Jurado ha explicat que “s’ha fet un esforç per entendre la realitat socio-econòmica i geogràfica d’aquests barris, que tenen la necessitat d’un transport en horari escolar”.

Aprofitant l’estiu, en què les escoles han estat buides, s’han dut a terme algunes obres de millora, com la modificació de la caldera de l’escola Montserrat o actuacions de lampisteria en diferents centres. El regidor d’Educació ha començat a mantenir contactes amb les direccions d’escoles i instituts, per tal de planificar les operacions de manteniment, de manera que es pugui donar una resposta més adient.