El Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera, La Palanca, forma part del banc de bones pràctiques de projectes culturals del Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona. Aquest banc, que s’emmarca en el projecte “Cultura transformadora”, té per objectiu situar la cultura com a element vehicular per la transformació local vers l’assoliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Des de l’ens supramunicipal destaquen que “el Festival La Palanca és un exemple de bona pràctica perquè introdueix una disciplina artística poc visibilitzada com és el circ contemporani dins la vida cultural de la vila d’Esparreguera, on mai no havia tingut lloc una proposta d’aquest caire”. Així mateix, també posa en valor la inclusió en la programació d’artistes del municipi, la dimensió educativa del festival i el caràcter col·laboratiu que ha tingut la direcció i la gestió de l'esdeveniment.
L’alcalde i regidor de Cultura, Juan Jurado, ha assegurat que “com qualsevol altre programació d’arts escèniques, cada cop més la mirada que les administracions públiques posem sobre aquest tipus d’activitats no se centra només en la promoció per se de les arts escèniques, sinó també en la intervenció comunitària i social a través d’aquestes activitats”. Jurado ha afegit que “per això és tan important per nosaltres que la Diputació de Barcelona hagi volgut reconèixer el valor artístic, social i comunitari de La Palanca, no només com una proposta de gran prestigi, amb espectacles internacionals i que està en expansió i consolidació, sinó també com un festival que, en els seus 4 anys d’existència, s’ha vinculat amb el teixit associatiu i cultural d’Esparreguera, amb tots els barris, amb l’element patrimonial de la Colònia Sedó i també, en la darrera edició, amb el TOCC, el FIL i amb diferents agents socials i per la inclusió”. En aquest sentit, l’alcalde ha posat en valor que “l’art i la cultura, en la seva intersecció amb l'educació i la comunitat, constitueixen una de les palanques més poderoses que tenim les administracions per fer progressar les nostres viles i ciutats”.
La Palanca, que l’any passat va celebrar la seva 4a edició, és un festival que té la voluntat d'apropar el circ contemporani a tots els públics i ho fa amb una programació que abraça diferents tècniques i múltiples estètiques. En la darrera edició, celebrada del 27 al 29 de setembre, el Festival de Circ Contemporani va cloure amb més de 5.700 espectadors i espectadores en els 14 espectacles i els 7 tallers programats en diferents escenaris de la vila. Així mateix, va destacar la seva aposta per la inclusió, tant a nivell de companyies programades com de públic, ja que hi havia espectacles i tallers adaptats per a persones amb diversitat funcional.
Des del Banc de bones pràctiques de projectes culturals, destaquen la dimensió educativa del festival, perquè, “a banda de les funcions de circ, s’ofereixen un seguit de tallers familiars i per a infants que pretenen apropar a la població general les metodologies i les eines de creació d’un espectacle, fent partícip el públic no només dels resultats, sinó també dels processos de producció del festival”. També posen en relleu que “les temàtiques de les funcions, a més de presentar un gran interès cultural i estètic, són molt rellevants per al desenvolupament de l’esperit crític i l’educació emocional”. A més, en destaquen el caràcter col·laboratiu que ha tingut la direcció i la gestió del festival, on han intervingut diversos organismes i entitats del municipi “generant vincles transversals motivats per la necessitat d’activar i diversificar la vida cultural de la vila”.
El Banc de bones pràctiques inclou altres projectes de la comarca, com “Llegim el riu. Ciència ciutadana a la conca del riu Llobregat”, un projecte de ciència ciutadana a l’entorn del riu Llobregat i els seus afluents per afavorir-ne el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció, del qual formen part les biblioteques municipals d’Abrera i Martorell. Paral·lelament, en l’àmbit de les arts escèniques també s'hi engloben altres projectes com Teatre Crític, Joves a la Frontera de l’Hospitalet de Llobregat; SororiArt de Mataró; Slam(ins). Tallers de Poetry Slam als instituts de Sant Boi de Llobregat; o Nau Cooltura de Vilafranca del Penedès.
Comparteix aquest contingut