Tanca
Educació 5 d’octubre de 2020

El PEC i el Consell d’Infants es posen de nou en marxa aquest octubre

Aquesta setmana es reuneix el Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) per tractar sobre l’impuls d’un Pla Lector Municipal i un projecte d’itineraris escolars segurs. I a finals de mes se celebraran les eleccions per escollir els alumnes de 5è i 6è de Primària que formaran part del Consell d’Infants, que ha hagut de reduir la seva composició per les mesures de seguretat de la Covid-19

El Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) i el Consell d’Infants d'Esparreguera, dues iniciatives vinculades al món educatiu i a la participació ciutadana, es tornen a posar en marxa aquest mes d’octubre. Després de l’aturada provocada per l’emergència sanitària de la Covid-19, aquesta setmana es reprenen les reunions del PEC amb dos punts destacats sobre la taula: l’establiment d’un Pla Lector i la posada en marxa del Bus a Peu, una proposta de la Coordinadora d’AMPES d’Escoles Públiques d’Esparreguera (CAEPE). Durant aquest mes també es faran les eleccions per decidir els membres del Consell d’Infants d’Esparreguera, un òrgan consultiu format per nens i nenes de 5è i 6è de Primària dels centres educatius de la vila, que celebrarà la primera sessió a mitjans de novembre. La dinamització d’aquestes dues iniciatives anirà a càrrec d’una empresa especialitzada en projectes educatius.

El regidor d’Educació de l'Ajuntament d'Esparreguera, Juan Jurado, ha explicat que “es tracta de dos projectes que estan molt vinculats, el PEC és un gran projecte de participació al voltant de l’activitat educativa i el Consell d’Infants és un òrgan de participació ciutadana en un nivell concret de la comunitat educativa, com són els nens i nenes”. El consistori, en el pressupost municipal de 2020, disposa d'una partida de 16.000 euros per a la dinamització del PEC i del Consell d’Infants i, just abans de la pandèmia, va contractar un tècnic d’una empresa especialitzada en projectes educatius per a gestionar la dinamització dels dos projectes. “Durant aquestes mesos hem estat preparant tota la documentació, els reglaments i les normatives adaptades a la situació social i sanitària actual, per tal que ara ja es puguin posar en marxa i començar a funcionar”, ha apuntat Juan Jurado.

El PEC celebrarà aquesta setmana la primera reunió, però abans el Departament d’Educació de l’Ajuntament es va reunir divendres amb els directors i directores dels centres educatius de la vila per donar-los a conèixer els temes que es presentaran en aquesta sessió amb l’objectiu de “tornar a encisar a la comunitat educativa que, en un moment donat va deixar de trobar el sentit o l’aplicació pràctica al projecte, un fet habitual en els projectes de participació, però volem fer visible que encara es poden fer moltes coses sota el paraigua del PEC i que hi ha molta energia per dedicar-hi”, ha subratllat el regidor d’Educació. El primer tema que s’abordarà és la posada en marxa del Bus a Peu, una proposta de la CAEPE, que vol fomentar els desplaçaments a peu dels membres de la comunitat educativa, especialment de l’alumnat, a través de la creació d’itineraris segurs pels quals diàriament es puguin desplaçar caminant de casa als centres i a l’inrevés, i ho puguin fer, a més, acompanyats d’uns guies adults. Un altre dels temes que es parlarà, a proposta de la Biblioteca Municipal L’Ateneu i d’algunes direccions de centres educatius, serà de l’establiment d’un Pla Lector Municipal, una proposta per a impulsar la lectura com una via per aconseguir l’èxit escolar.

En referència al Consell d’Infants d’Esparreguera, la seva composició s’ha hagut d’adaptar a les mesures de protecció de la Covid-19, amb la qual cosa el nombre d’alumnes de 5è i 6è de Primària que formaran part d’aquest òrgan de participació es reduirà de 40 a 20, és a dir, un representant per a cada classe. Durant aquest mes d’octubre es presentarà el projecte a l’alumnat i cada centre farà el procés electoral per escollir els seus representants. Una vegada constituït, el Consell d’Infants es reunirà quinzenalment i la seva funció, tal i com ha apuntat el regidor d’Educació, serà “aportar la visió que els nen si nenes tenen sobre el poble i, en general, sobre la realitat que els envolta als responsables polítics del municipi, per tal que la seva opinió sigui tinguda en compte a l’hora de prendre decisions que els afecten com a ciutadans i ciutadanes”.