La sessió plenària de la corporació celebrada ahir va servir per aprovar de manera definitiva el Pla de Mobilitat Urbana d’Esparreguera, sis anys després d’haver-se iniciat la redacció i un any després de la seva aprovació inicial. El Ple també va aprovar l’ordenança de transparència i administració electrònica i les cartes de serveis de la Policia Local i l’Oficina d’Atenció Ciutadana, va acordar la creació d’una comissió local de seguiment de l’abocador de Can Mata, i va donar veu a la Coordinadora d’Ampes d’Escoles Públiques d’Esparreguera, que va demanar el suport i la complicitat dels representants públics.
El Pla de Mobilitat Urbana es va aprovar amb el vot favorable de tots els partits representats a l’ajuntament, a excepció de la CUP, que hi va votar en contra. Aquest pla és obligatori per a tots els municipis que superen els 20.000 habitants i ha comptat amb informes favorables de l’Autoritat del Transport Metropolità i de la Direcció General de Polítiques Ambientals. Les actuacions que preveu ascendeixen a sis milions d’euros.
El ple d’ahir també va servir per aprovar l’Ordenança de Transparència i Administració Electrònica, que adapta la legislació espanyola i catalana en aquesta matèria a l’àmbit municipal d’Esparreguera per evitar dubtes interpretatius. La norma va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte la CUP, que es va abstenir. Amb aquesta mateixa d’aquesta distribució de vot també varen ser aprovades les cartes de serveis de la Policia Local i l’Oficina d’Atenció Ciutadana, elaborades per comissions redactores amb suport de la Diputació de Barcelona.
D’altra banda, el ple municipal va acordar l’adhesió al pacte contra la segregació escolar, una iniciativa del Síndic de Greuges que abasta nou àmbits i 30 mesures i que respon a tres grans necessitats: combatre la segregació, millorar el sistema educatiu i aprofitar els instruments disponibles, més enllà dels econòmics. El pacte es va aprovar amb els vots favorables de PSC, CUP, ICV, PDeCAT i ERC i, en contra, de Ciutadans i el Partit Popular.
La sessió ordinària d’ahir també va servir per aprovar la renovació del Jutge de Pau substitut, Toni Valor Pérez, que ja compta amb vuit anys d’experiència. Aquest va ser ratificat amb els vots a favor de tots els grups municipals menys la CUP, que es va abstenir. I, d’altra banda, també es va aprovar la renovació del conveni ‘Fem Xarxa, Fem Empresa’, un servei mancomunat que lidera l’ajuntament de Martorell i que integren els vuit ajuntaments del Baix Llobregat Nord per donar suport a l’emprenedoria i el teixit empresarial del territori. La durada del conveni és biennal i, per tant, s’allarga fins al març de 2021.
El ple municipal va aprovar per unanimitat la moció en suport a les resolucions del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat, presentada pels dos grups que conformen l’equip de govern, PSC i ICV, i llegida per dues delegades esparreguerines al Consell, Rosa Maria Gomà i Rosina Domenjó. Des del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat es demana que les pensions públiques es blindin, insten a la Generalitat a fer una Llei de la Gent Gran i denuncien l’abús en l’ús de medicaments. A tota la comarca del Baix Llobregat hi ha més de 140.000 persones de més de 65 anys, el que suposa un 17,8% de la població; una xifra que està previst que augmenti fins al 22% l’any 2022.
També es va aprovar per unanimitat la creació d’una comissió local de seguiment de l’abocador de Can Mata. Tots els grups municipals van presentar conjuntament i votar favorablement aquesta moció, redactada per la Plataforma pel Tancament de l’Abocador de Can Mata i les AAVV de Can Rial, Mas d’en Gall i La Plana. Carles Batlles, president de l’entitat veïnal de Can Rial, va llegir la moció i tots els grups municipals varen manifestar el seu posicionament contrari a l’ampliació del dipòsit de residus i a favor de treballar pel seu tancament.
El Ple va rebutjar finalment la moció presentada pel Partit Popular contra l’ocupació il·legal d’habitatges, per garantir el dret de propietat, la seguretat de les persones i bens i la convivència social. Hi varen votar a favor PP i Ciutadans i, en contra, la resta de partits amb representació al consistori.
La Coordinadora d’AMPAs d’Escoles Públiques d’Esparreguera va protagonitzar a les acaballes del ple municipal la seva primera intervenció pública, presentant-se i demanant la complicitat i l’ajut dels representants polítics. Membres de les AMPAs de les escoles Pau Vila, Roques Blaves, Taquígraf Garriga i Montserrat van llegir un text en què es demanava la convocatòria d’una reunió amb els Serveis Territorials de la Generalitat i, si s’escau, amb el propi conseller d’Ensenyament.
Comparteix aquest contingut