Tanca
Política Hisenda 19 de desembre de 2019

El Ple aprova el pressupost de l'Ajuntament per l'any 2020

Els comptes municipals, de 23 milions d'euros, van ser aprovats amb els vots favorables dels dos socis de govern, PSC i Esparreguera en Comú, i el suport de Junts per Esparreguera. Es tracta d'un pressupost un 2% superior al de 2019 en el que destaquen els increments en la despesa de personal i la Residència Municipal de Can Comelles

El pressupost 2020 de l’Ajuntament d’Esparreguera entrarà en vigor la setmana del 20 de gener si no hi ha al·legacions durant el període d’exposició pública. Els nous comptes van ser aprovats ahir al Ple Municipal amb els vots favorables dels dos socis de govern, PSC i Esparreguera en Comú, i el suport de Junts per Esparreguera. La resta de formacions polítiques varen votar en contra. Es tracta d’un pressupost de 23 milions d’euros, un 2% superior al de 2019. Els increments de despesa més significatius es concentren en el capítol de personal –que s’apuja un 4,17%– i en la consignació per als serveis socials especialitzats –que augmenta un 14,7%–. El nou pressupost preveu 300.000 euros per a dedicar a inversions, 200.000 dels quals seran destinats a inversions participatives.

Els comptes per al 2020 presenten un increment de 438.935 euros en el Capítol 1, de Despeses de Personal, per al qual s’han consignat 10,95 milions d’euros. Al Capítol 2, de Despeses Corrents, es preveuen 11 milions, amb 3.422.000 euros destinats a polítiques socials i un increment per al 2020 de 440.000 euros per a la Residència Municipal de Can Comelles. Altres àrees on la despesa augmentarà l’any 2020 seran cultura, amb 30.000 euros destinats a a la programació d’arts escèniques i la incorporació, a mitja jornada, d’un/a tècnic/a de cultura; i neteja, amb 33.000 euros més per la recollida i transport d'escombraries.

Al Capítol 6, d’Inversions, s’hi consignen 300.000 euros, dels quals 200.000 euros seran destinats a un nou procés d’inversions participatives. Pel que fa al capítol d’ingressos, la partida més important és la de l’IBI, que és gairebé de 6,7 milions d’euros i augmenta en 193.000. La recaptació per l’impost de la plusvàlua s’incrementa fins als 1.055.000 euros degut a un increment del 0,25% del coeficient aplicat i a un ajust a l’alça en les previsions de cobrament. L’IAE amplia lleugerament les estimacions fetes en els dos exercicis anteriors i estima una recaptació de 630.000 euros.

Es tracta dels primers pressupostos del mandat amb la majoria de govern de socialistes i comuns, als quals ahir es va afegir el suport del regidor Jordi Mestres, de Junts per Esparreguera. Aquesta formació i el govern municipal van pactar el vot favorable als pressupostos a partir d’un acord que preveu la creació de diferents meses de treball al voltant de la Residència Municipal de Can Comelles, la millora de la via pública i les inversions amb el romanent de tresoreria. Per al regidor de Serveis Econòmics i portaveu socialista, Daniel Farriols, “en el pressupost 2020 hi ha un marge molt escàs per fer inversions o millorar serveis, però essent més optimistes en els ingressos i ajustant algunes partides hem pogut pujar els imports a la neteja, Can Comelles, esports o cultura, on hi ha una aposta de l’equip de govern".

Per la seva part, el portaveu de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va explicar que es tracta d’un pressupost tècnic, amb molt poc marge de maniobra, ja que els capítols 1 i 2 sumen 22 dels 23 milions”. Mestres va justificar el seu vot favorable als pressupostos tot explicant que “l’acord es substancia en tres meses de treball durant el 2020: una sobre la Residència Municipal de Can Comelles, una vinculada a la via pública, i una altra vinculada a la mesa d’inversions amb el romanent de tresoreria”. Acabat el Ple, el propi regidor Mestres, el president de Junts per Esparreguera, Joan Navarro, la portaveu d’Esparreguera en Comú, Glòria González, el portaveu socialista, Daniel Farriols, el president del PSC d’Esparreguera, Joan Núñez, i l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, van signar l’acord per l’aprovació del pressupost i la posada en marxa de les tres meses de treball.

La resta de formacions polítiques amb representació al ple varen votar en contra dels pressupostos. En el cas del regidor no adscrit, Francisco Aguilar, va ser per dos motius: “d’una banda, per la inexistència de cap partida dedicada a la supressió de barreres arquitectòniques i, d’altra banda, -i més important- pel fet de no haver estat convidat a participar en les converses i els acords al voltant del pressupost”, tal i com va assegurar el propi regidor. Pel que fa al posicionament d’Esparreguera 2031, el seu portaveu, Manel Roca, va lamentar “no haver tingut l’oportunitat de negociar que sí ha tingut Junts per Esparreguera”. Roca va demanar més valentia al govern municipal per incrementar el capítol d’inversions: “alguna cosa no encaixa quan darrerament l’Ajuntament només executa el 80% del pressupost i 3 milions d’euros van a parar cada any al romanent de tresoreria. Nosaltres proposem ser valents per posar una quantitat més important a l’apartat d’inversions. És un tema de voluntat política.”

D’altra banda, el portaveu de Ciutadans, Josep Maria González, va assegurar que és un pressupost basat en l’increment de la pressió fiscal i va demanar “cercar altres vies per generar ingressos, com ara reclamar el deute de la Generalitat de Catalunya amb Esparreguera, de més d’un milió d’euros”. González es va manifestar sorprès per la retallada en polítiques de cooperació, joventut, consum, empresa, ocupació i formació considerant que “no està en sintonia amb els temps de dificultats econòmiques que ens toca afrontar”. El regidor de Ciutadans també va destacar que trobava a faltar la partida destinada a la supressió de barreres arquitectòniques, de 50.000 euros, que el seu grup va introduir al pressupost el passat mandat.

Per part de la CUP, la portaveu, Raquel Montoya, va afirmar que havien mantingut una única reunió amb el govern municipal i sense marge per negociar, cosa que va atribuir a l’acord ja tancat amb Junts per Esparreguera. Montoya va afirmar que el pressupost de serveis socials bàsics es redueix en 25.000 euros i que el d’ocupació baixa en un 40%. La regidora de la CUP va demanar més informació en relació a l’origen del dèficit generat a la Residència de Can Comelles: “volem tenir la informació del dèficit que s’ha generat i en concepte de què. Ens han enviat una auditoria però no tenim el detall dels conceptes i les factures. Ens falta molta informació i l’encomana de gestió amb 460.000 euros és la partida que més s’incrementa”, va afirmar Montoya.

El portaveu d’Esquerra Republicana, Alfons Puche, va fer un intent d’assolir un acord in extremis que possibilités el seu vot a favor. Aquesta proposta, que no va tenir èxit i els tres regidors republicans varen votar en contra, la feia Alfons Puche tot i la llarga llista de retallades que va enumerar: a ocupació i formació, salut pública, gent gran i mobilitat. El regidor Republicà va manifestar que “s’ha fet una retallada de 327.000 euros en diferents partides, a les quals s’ha passat el rasclet: gent gran, convivència, joventut, serveis socials bàsics, ocupació, formació...” i advertia: “és el pressupost més complicat des de 2017, però l’any que ve serà pitjor, doncs ja hem passat el rasclet a tot el que podíem passar. Tindrem un problema i crec que en son conscients”.

En relació als dos partits de govern, el regidor d'Esparreguera en Comú Emmanuel Ortí va assegurar que “ha estat el pressupost més difícil de quadrar dels darrers anys tot i haver augmentat la previsió d’ingressos i haver eixugat tot el deute. Aquest projecte recull part dels objectius dels dos partits de govern de manera proporcional al seu pes”. I, per part del PSC, Maria Mas, que va parlar com a portaveu suplent, va manifestar la seva “satisfacció per, tot i el difícil equilibri entre ingressos i despeses, avançar en la direcció que el govern vol segons els seus compromisos amb la ciutadania”.

Finalment, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va destacar que amb aquests pressupostos “es consoliden les inversions participatives, es sitúa la neteja viària com a qüestió prioritària, es millora la prestació del servei a Can Comelles, s’incrementa l’esforç en recollida residus urbans, i es dona espai a noves iniciatives prioritàries, com són les arts escèniques, el pla director esports i els plans de prevenció de la violència masclista”.