El Ple ordinari del mes de setembre va aprovar ahir, inicialment, els projectes de reforma i millora de dues pistes de la Zona Esportiva Municipal i el Barri Font. El punt va obtenir els vots a favor del PSC, ERC, Esparreguera 2031-Junts, Esparreguera en Comú-Podem (ECP), la CUP i el PP, el vot en contra de Junts per Esparreguera (JxE) i l’abstenció de Vox. Els projectes inclouen la cobertura de dues pistes, l’arranjament del paviment i altres actuacions de millora dels accessos i l’equip lumínic, entre d’altres, amb un pressupost de 975.000 euros per a la Zona Esportiva i 760.000 euros per a l’equipament del Barri Font. En la sessió plenària també van prendre possessió els dos nous regidors, Sergi Asensio pel grup municipal del PSC, i Joan Sánchez, pel grup municipal d’Esparreguera en Comú Podem, i es va acordar l’actualització de les comissions informatives i el nou règim de dedicacions dels regidors i regidores del govern per al mandat 2023-2027. Paral·lelament, la sessió també va acordar la segona pròrroga forçosa del contracte municipal de neteja viària per a poder seguir prestant el servei fins a l’entrada en vigor del nou contracte.
En referència al projecte de millora de dues pistes esportives municipals, la regidora d’Urbanisme i Via Pública, Nati Sanchez, va explicar que, pel que fa a la Zona Esportiva Municipal, el projecte contempla el cobriment d’una de les dues pistes existents, així com l’arranjament del paviment de les dues pistes, la reordenació dels accessos, la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la reforma de l’equip lumínic, que també donarà suport lumínic al Camp Municipal d’Esports. El pressupost contemplat per a aquesta actuació és de 975.000 euros. D’altra banda, el projecte del Barri Font inclou la cobertura de la pista més l’arranjament de les altres estructures, com les casetes, el paviment, la reordenació dels accessos i la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Aquest projecte té un pressupost de 760.000 euros. Sanchez va apuntar que “no estan pressupostats al Pla d’Inversions Municipals, però treballarem per aconseguir subvencions i suport d’altres administracions pel seu finançament”.
En el torn d’intervenció dels grups municipals de l’oposició, el portaveu d’Esparreguera 2031-Junts, Andrés Labella, va explicar que “en un principi vam quedar sorpresos per l’alt cost dels projectes, però després d’analitzar-los hem vist que són reformes importants i necessàries”. Labella va apuntar que “votarem a favor per confiança amb els tècnics que han fet el pressupost i perquè creiem que, si l’execució es demora pujaran els preus, per això cal no demorar-ho”. Per la seva banda, el portaveu d’Esparreguera en Comú Podem, Emmanuel Ortí, va assegurar que “el preu tan elevat ens ha sorprès a tots, però tenim clar que és una demanda i que les dues pistes tenen un ús molt elevat, tant per part d’entitats com de la ciutadania”. Ortí també va preguntar a l’equip de govern si sabia quina de les dues pistes escolliria en cas que finalment només pogués tirar endavant una d’elles.
El portaveu de la CUP, Miguel Guiral, va afirmar que “votarem a favor, tal com vam fer amb l’Annex del Pavelló Municipal o el carril bici de Mas d’en Gall, però volem que el govern expliqui perquè no és possible fer la cobertura de la pista de Mas d’en Gall, un projecte que va guanyar un procés de participació ciutadana”. El més crític va ser el portaveu de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, que va lamentar que “no teníem la documentació i hi votarem en contra per dos motius”: primer per una qüestió de forma, perquè l’actuació es va pactar entre PSC, ECP i Junts per Esparreguera l’any 2021 i 2022 i des d’aleshores no ens han explicat res sobre aquest tema” i, sobre el fons, els projectes contemplen altres actuacions més enllà de la cobertura de pistes que es plantejava i “no sé si estem en disposició de fer-ho, quan tenim pendent l’annex del pavelló”. “Estem convençuts que no es faran”, va reblar.
El regidor del PP, Adolfo Sancha, va apuntar que “tenim diners i amb aquest projecte podem avançar bastant, però podríem fer més”. El portaveu d’ERC, Alfons Puche, va assegurar que “hem d’entomar aquests projectes i més” i va apuntar que “hi ha subvencions supramunicipals que venen marcades per la temporalitat d’adjudicació, no per la quantia”. “Tinc la convicció que ens hem de plantejar com a govern ser més ambiciosos, tenir projectes al calaix i treure’ls quan hi hagi subvenció”, va concloure Puche. En el torn de rèplica la regidora Nati Sanchez va apuntar que “la intenció era poder cobrir tres pistes, però una no ha estat possible perquè quan estàvem valorant el projecte de Mas d’en Gall vam veure que les pistes estan catalogades com a zona verda, haurem de mirar si un cop aprovat el POUM es pot requalificar a posteriori”.
El Ple municipal ordinari del mes de setembre va començar amb l’informe de l’adjunt al Síndic de Greuges, Jaume Saura, qui va informar que, el 2023, a Esparreguera es van presentar 43 queixes i 70 consultes a aquesta institució. Al municipi, anualment, es posa una demanda per cada 55 habitants, el doble de la mitjana que a la resta de municipis catalans. En aquest Ple han fet presa de possessió, per urgència, el regidor Sergi Asensio, que substitueix Eduard Rivas pel grup municipal del PSC, i Joan Sánchez, que agafa el relleu de Glòria González pel grup municipal d’Esparreguera en Comú Podem.
La sessió plenària va acordar també l’actualització de les comissions informatives després de l’aprovació del nou cartipàs municipal, amb els vots a favor del PSC i ERC i l’abstenció de la resta de grups municipals. A partir d’ara, l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania passa a denominar-se Àrea de Drets Socials, Acció Comunitària i Desenvolupament Econòmic, i serà coordinada per la regidora Sandra Chaparro fins el desembre de 2025 i per Desirée Gómez fins al maig de 2027. L’Àrea de Presidència serà coordinada per l’alcalde, Juan Jurado, i l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, per la regidora Nati Sánchez.
Paral·lelament, la sessió va aprovar el nou règim de dedicacions dels regidors i regidores del govern per al mandat 2023-2027 amb els vots a favor del PSC i ERC, l’abstenció d’Esparreguera 2031 Junts i el PP i el vot en contra d’ECP, CUP, JxE i VOX. Així, la regidora Núria Escobar, titular de les regidories de Convivència, Feminismes, Tinença d'Animals i Salut Pública, passa a assumir una dedicació al 50%, i les regidores Desirée Gómez i Sandra Chaparro incrementen la seva dedicació del 50 al 75%. D’altra banda, el Ple també va acordar la modificació del Catàleg de Llocs de Treball 2024 de l’Ajuntament per a preveure-hi el lloc de Cap de l’Àrea de Presidència i Bon Govern. El punt va prosperar amb el vot a favor del PSC i ERC i l’abstenció de la resta de grups municipals.
El Ple va aprovar una modificació de crèdit per valor de 18.000 euros per a dur a terme una auditoria complementària al Pla de Comunicació Municipal. El punt va obtenir el suport del PSC i ERC, el vot en contra de JxE i Vox i l’abstenció d’E2031Junts, ECP, CUP i PP. Així mateix, també es va aprovar una altra modificació de crèdit per donar la consideració de despesa corrent a les partides pressupostàries destinades als Plans d’Ordenació i Millora Urbana (POMU), de 760.000 euros. El punt va prosperar amb els vots favorables del PSC, ERC, E2031Junts i CUP i l’abstenció d’ECP, JxE, PP i VOX.
En l’àmbit de Territori i Sostenibilitat, la sessió plenària també va acordar la segona pròrroga forçosa del contracte municipal de neteja viària amb els vots a favor de PSC, ERC i PP i l’abstenció de la resta de grups municipals. La regidora d’Urbanisme i Via Pública, Nati Sanchez, va explicar que “estem licitant el contracte de neteja viària, si tot hagués anat en el temps previst, al setembre ja estaria actiu, però s’han fet diversos requeriments a les empreses que s’han presentat i això ha fet que la licitació es retardi i sigui necessària una segona pròrroga forçosa per poder continuar donant aquest servei als barris perifèrics i als polígons fins al 31 de desembre, mentre que el nucli urbà el continuarà fent la Brigada”. Sanchez va apuntar que el nou contracte “podria estar enllestit a partir del 2 de gener”.
Finalment, durant la sessió plenària ordinària del mes de setembre també es va acordar donar de baixa l’Ajuntament d’Esparreguera com a membre associat de l’entitat Innobaix, l’Agència d’Innovació Industrial i Coneixement del Baix Llobregat. El punt va obtenir els vots favorables de PSC, ERC i PP, el vot en contra d’ECP, CUP i VOX i l’abstenció d’E2031Junts i JxE.
Comparteix aquest contingut