Tanca
Política 21 de gener de 2021

El ple aprova per unanimitat les bases de les subvencions a empreses i autònoms

La primera sessió plenària de l’any també va acordar la supressió de la taxa de terrasses a bars i restaurants durant el 2021, el Pla de Comunicació Municipal i l’adhesió de l’Ajuntament al Pla Comarcal LGTBI. Així mateix, es va aprovar per unanimitat la separació del servei de l’agent 057 de la Policia Local per haver comès faltes molt greus

El ple municipal d’Esparreguera va aprovar ahir per unanimitat les bases reguladores per a la concessió de subvencions per al manteniment i represa de les activitats comercials i econòmiques del municipi com a conseqüència de la situació generada per la Covid-19, amb una dotació inicial de 150.000 euros. Aquests ajuts estan destinats a aquelles empreses, sigui quina sigui la seva forma jurídica, i de qualsevol sector empresarial, que han hagut de tancar l’establiment o reduir la seva activitat com a conseqüència de les mesures establertes en el marc de l’Estat d’Alarma. La sessió plenària d’ahir va ser la primera de l’any i també va acordar per unanimitat suspendre el cobrament de la taxa de terrasses a bars i restaurants durant tot l’any 2021, com a mesura de suport al sector de la restauració. Així mateix es va aprovar el Pla de Comunicació Municipal i l’adhesió al Pla Comarcal LGTBI. El ple també va acordar, amb la unanimitat de tots els grups municipals, la separació del servei de l'agent 057 del la Policia Local, per faltes molt greus, com l’exhibició de l’arma sense causa justificada i la reproducció d’imatges amb finalitats no ajustades a la llei de les policies locals.

Les subvencions municipals per a empreses, autònoms i emprenedors són fruit d’una negociació duta a terme entre el govern municipal i Junts x Esparreguera en el si del paquet d'inversions amb romanent de tresoreria que es va aprovar al mes de novembre passat i han comptat amb les aportacions de tots els grups municipals. L’objectiu és contribuir a sufragar les despeses dels comerços i empreses produïdes per al manteniment o l’adequació de l’activitat a les condicions sanitàries derivades de la pandèmia. El regidor de Promoció Econòmica, Miguel Bajo, ha explicat que “hem volgut oferir els ajuts no només als sectors que han patit més greument les restriccions, sinó també a aquells que no han estat tancats, però sí que han tingut pèrdues”. Entre els requisits per poder demanar l’ajut hi figuren exercir alguna activitat inclosa en l’annex 1 de les subvencions, tenir la seu social, delegació o centre de treball a Esparreguera, estar donades d’alta d’activitat com a mínim des del primer trimestre del 2020 i tenir un màxim de 50 treballadors i treballadores. El topall màxim de les subvencions serà de 800 euros per a empreses de 10 a 50 treballadors, 600 euros de 2 a 9 treballadors i 400 euros en el cas d’un sol treballador. “Tenim present que ho hem de fer amb celeritat i donar sortida a aquets ajuts de la manera més àgil possible”, ha subratllat Miguel Bajo, qui ha agraït als grups de l’oposició la seva implicació.

Tots els grups representats en el ple municipal van donar suport a la proposta, tot i que molts van apuntar que la quantitat no és suficient i que caldrà vetllat perquè cap empresa ni autònom que compleixi els requisits es quedi fora dels ajuts. En el torn d’intervencions el regidor no adscrit, Francisco Aguilar, va apuntar que “són unes subvencions molt baixes, una ajuda de 400 euros és insuficient i, a més, hi ha molta burocràcia per obtenir-la”. Per la seva banda, el regidor de Junts x Esparreguera, Jordi Mestres, va assegurar que “és un punt important per nosaltres, fruit d’unes converses que portàvem treballant des de fa més de mig any amb el govern municipal” i ha reconegut que “l’import pot ser mòdic, però l’objectiu és que des del món municipal puguem formar part de l’ajuda, que ha de venir d’administracions supramunicipals”. El regidor també va demanar el compromís de l’equip de govern de poder complimentar l’ajut en cas que aquest no arribi a tothom: “Hem de veure quanta gent ho demana per decidir implementar-ne més o veure si hi ha sectors que ens hem deixat”.

El portaveu d’Esparreguera 2031, Manel Roca, també va apuntar que “és una quantitat humil, però és una ajuda important per la gent que està passant dificultats” i va subratllar que la subvenció hauria d’arribar a totes aquelles empreses i autònoms que la demanin i compleixin amb els requisits: “Esperem que no ens trobem com amb els ajuts de la Generalitat, que són pels primers que arriben i els altres es queden sense, ja que són imports humils esperem que tothom que ho demani ho pugui rebre”. En el seu torn d’intervenció, el regidor de Ciutadans, Josep Maria González, va assegurar que “és un bon acord” i va fer una comparativa amb Barcelona, on es beneficia menys gent percentualment i amb menys diners, 300 euros. El regidor va preguntar quin percentatge de possibles beneficiaris es cobrirà amb la dotació pressupostada i va apuntar que s’haurien “d’ampliar els ajuts perquè la realitat pinta molt malament”.

La portaveu de la CUP, Raquel Montoya, va assegurar que “hagués estat molt positiu impulsar aquestes subvencions just quan va acabar el primer Estat d’Alarma, perquè ja prevèiem que altres administracions farien un intent molt tímid o ni el farien, i des de l’administració local calia fer aquest esforç si hi havia la possibilitat”. La regidora cupaire s’ha mostrat satisfeta de la inclusió en els ajuts de sectors que sí que van mantenir-se oberts però que han patit una gran despesa, però ha lamentat que “encara hi ha gent a la que no arribem, com el sector de la cultura, els tècnics de so o música, que no poden presentar factures per justificar perquè no han treballat”. Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Alfons Puche, va fer una distinció entre les empreses que es van veure obligades a cessar de manera total els seus negocis d’aquelles que han vist disminuït el rendiment econòmic de la seva activitat com a conseqüència de l’alentiment general de l’economia: “Crec que els primers són els que hem d’ajudar en primera instància, perquè ho han patit amb més contundència i els hauríem pogut donar quantitats més elevades, tot i això són unes subvencions que urgeixen i, per això, hi votarem a favor”.

Taxa de taules i cadires, Pla de Comunicació i Pla LGTBI

Un altre dels punts que el ple va aprova per unanimitat va ser la suspensió del cobrament de la taxa de terrasses a bars i restaurants durant l'any 2021, com a mesura de suport al sector de la restauració, i que suposarà per al consistori deixar de recaptar 25.000 euros. La mesura ja va estar en vigor durant la segona meitat del 2020, quan tots els grups del consistori també van donar suport a la iniciativa del govern municipal. D’altra banda, la sessió també va servir per validar el Pla de Comunicació Municipal, que va tenir els vots a favor de PSC, EC, E2031 i JxE, en contra els d’ERC, Ciutadans i el regidor no adscrit; i l’abstenció de la CUP. El pla defineix l’organització de la comunicació municipal, estableix un full de ruta per a la seva adaptació a les demandes de la ciutadania i assegura la independència dels mitjans de comunicació públics locals. També es va acordar l’adhesió al Pla Comarcal LGTBI amb els vots a favor de PSC, EC, ERC, CUP, E2031 i JxE; i l’abstenció de Ciutadans i el regidor no adscrit. En aquest cas, el document fixa uns objectius i unes accions avaluables perquè els ens locals es comprometin a intervenir de forma sostinguda en la necessitat social de lluita pels drets a la igualtat de les persones LGTBI.

D’altra banda, el ple municipal també va acordar, amb la unanimitat de tots els grups municipals, la separació del servei de l'agent 057 de la Policia Local d’Esparreguera, per cometre faltes qualificades com a molt greus, com l’exhibició de l’arma sense causa justificada i la reproducció d'imatges amb finalitats no ajustades a la llei de les policies locals. en les imatges hi havia dos altres agents implicats, a l'agent 037 se li ha imposat per decret d'alcaldia una suspensió de 4 anys i un mes de les seves funcions per una falta molt greu i 3 faltes greus; i a l'agent 053 no se li ha imposat cap sanció per manca de proves. El ple celebrat ahir també va incloure d’urgència a l’ordre del dia el sorteig de meses electorals per a les eleccions al Parlament de Catalunya, en previsió que s’acabin celebrant el 14 de febrer i va aprovar el compte general de l’Ajuntament de 2019. L’exercici va tancar amb uns ingressos totals de 24,1 milions d’euros, una recaptació tributària de 14,8 milions d’euros i unes despeses totals de 21,3 milions d’euros, sent la despesa de personal de 10,2 milions d’euros. Hi van votar a favor els dos socis de govern, PSC i EC, i la resta de grups municipals es van abstenir.

Durant el ple es van votar també tres mocions. La primera, resentada per la CUP, de suport als tretze estudiants acusats de desordres públics i danys per defensar la universitat pública, a proposta del grup de suport “La Pública a Judici” d’Olesa de Montserrat, va ser rebutjada amb els vots a favor d’ERC, la CUP, E2031 i JxE; els vots en contra de PSC, Ciutadans i el regidor no adscrit i l’abstenció d’EC. La segona moció va ser la presentada pel PSC i EC per demanar al govern de l’Estat més recursos per al món local i es va aprovar per unanimitat. I el ple també va rebutjar la moció presentada per ERC per a la protecció i potenciació dels esports urbans i la construcció d’un skatepark al municipi. Hi van votar a favor ERC, la CUP i E2031; en contra, PSC, Ciutadans i el regidor no adscrit i es van abstenir EC i JxE.