Tanca
Consistori 19 de desembre de 2024

El Ple de l’Ajuntament aprova els pressupostos municipals per al 2025

El plenari també va aprovar l’expedient de licitació del servei de neteja viària, el pla estratègic de subvencions 2025, la modificació de les bases reguladores per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva i la segona pròrroga forçosa del contracte del servei d’estacionament de vehicles amb limitació i control horari de la zona blava

El Ple municipal va aprovar ahir amb el vot favorable dels dos partits que conformen l’equip de govern (PSC i ERC) els pressupostos de 2025 per un import global de 31.250.180 euros, el que representa un 7,15 % d’increment. Durant la sessió, la darrera de l’any, també es va aprovar l’expedient de contractació del servei de neteja viària, que entrarà en vigor a mitjans de 2025, les bases reguladores per a la concessió de subvencions per part de l’Ajuntament i el Pla estratègic de subvencions 2025. Finalment, com a punt extraordinari de l’ordre del dia, es va afegir la segona pròrroga forçosa del contracte de serveis d’estacionament de vehicles amb limitació i control horari de la zona blava, que va ser aprovada amb els vots dels grups municipals que conformen el govern del consistori i el PP.

El primer punt de l’ordre del dia, corresponent a la regidoria d’Hisenda, va ser l’aprovació del pressupost municipal per 2025. La votació va comptar amb els vots favorables de PSC i ERC, en contra d’Esparreguera 2031-Junts, CUP i PP, i les abstencions d’En Comú-Podem i Junts per Esparreguera. El nou pressupost, amb un import total de 31.250.180 euros, posa èmfasi en l’augment del capítol 1, la depesa de personal municipal, que s’incrementa 470.000 euros fins arribar als 13,3 milions d’euros; i en les inversions, planificades en quatre anys, que ascendeixen a 1.723.950 €. El regidor d’Hisenda, Daniel Farriols, va explicar que es tracta d’un “pressupost ambiciós, però realista, que consolida la despesa social, en esports, cultura i promoció econòmica”. Farriols va afirmar que “entronca amb el canvi de cartipàs i les línies estratègiques marcades per l’alcalde en la seva memòria firmada just aquesta setmana, coincidint amb els 100 dies al càrrec”. El regidor Farriols, va comparar la recaptació d’impostos per habitant a Esparreguera en relació a altres municipis de dimensions similars i va denotar que “hi ha municipis com Sitges o Santa Perpètua de Mogoda que recapten gairebé el doble per habitant que Esparreguera i això afecta als serveis i a les inversions”.

En el torn d’intervencions, el portaveu del PP, Adolfo Sancha va asseverar que “es tracta d’uns pressupostos pusil·lànimes i covards que no atenen a les necessitats d’Esparreguera”. A més, va dir que el govern “no havia perdut ni un minut en repensar les condicions de vida de les persones”. Al voltant del cartipàs municipal i dels nous eixos estratègics que entoma l’alcalde, Sancha va afirmar que “el fet que l’alcalde assumeixi tantes funcions reflecteix moltes coses i no m’estireu de la llengua”. De la seva banda, el portaveu de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va dir que “em sona bé la música, però no es pot ser músic i director d’orquestra a la vegada”. Al voltant del sentit del seu vot, Mestres va expressar “quan no hi podem participar, no ens el podem fer nostre. Si voleu que votem afirmativament, haurem de parlar i no només escoltar”. A més, va afegir que “no ens agrada que l’augment del pressupost vingui en una part considerable de l’augment dels impostos i taxes. Aquest és un fet que hem anat citant. L’any passat es va augmentar l’IBI i ara li sumem la taxa d’escombraries.”

La regidora de la CUP, Mònica Martínez, va interrogar-se sobre el fet que “El pressupost ha crescut un 40% des del 2014. Esparreguera ha crescut també un 40%?”. A més, va afegir que “entenem que el nostre vot no té implicacions en l’aprovació dels pressupostos, però instem al govern a treballar amb la resta. El nostre vot serà en contra”. De la seva banda, el portaveu d’En Comú Podem, Emmanuel Ortí, va assegurar que “hi ha moltes coses que ens agraden d’aquest pressupost i que inclús hi ha moltes propostes que són nostres”, però “les formes no han estat les adequades. Si voleu el nostre vot, s’ha de negociar abans i no després de tancar el pressupost”. Finalment, va explicar que “no podem votar a favor i ens abstindrem”.

Encara en el torn d’intervencions, la regidora d’Esparreguera 2031-Junts, Neus Roca, va incidir en què “el 2024 vam fer una aposta per intentar arribar a acords amb el govern, però no s’han complert”. A la vegada, va lamentar que “el projecte de millora de l’antiga Nacional II s’ha aplaçat i l’estudi energètic no el veiem el 2025”. Per tot això, va finalitzar “no podem votar a favor i ens abstindrem”. De la seva banda, el portaveu d’ERC, Alfons Puche, va afirmar que “seria sorprenent que nosaltres votéssim en contra, ja ens sentim plenament representats per la defensa que ha fet el regidor Farriols d’aquests pressupostos”.

En el torn de rèplica, el regidor d’Hisenda, Daniel Farriols, davant les intervencions dels membres de l’oposició, els va recordar que “si voleu incidir amb els pressupostos, jo des del mes de juliol ja hi treballo i des del mes de setembre, a les comissions informatives, us en començo a parlar. L’única proposta que hem rebut ha estat d’En Comú-Podem el 23 de novembre, i ho agraïm molt, però enteneu que, a una setmana de tancar-los, hi hagi poc marge de negociació”. De la seva banda, l’alcalde, Juan Jurado, va voler fer un agraïment personal al regidor Farriols per la tasca realitzada. En resposta al comentari del portaveu de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, i en referència a les competències que assumeix en el canvi de cartipàs municipal, Jurado va dir que “recuperant el símil musical, per dirigir bé cal saber què hi ha als faristols dels músics”.

El segon punt de l’ordre del dia del Ple era l’aprovació del Pla estratègic de subvencions 2025. Segons va expressar coordinadora de l’Àrea d’Acció Comunitària i Desenvolupament Econòmic, Desirée Gómez, les novetats d’aquest pla inclouen ajustar-ne la vigència, adaptant el contingut a les necessitats dels nous elements i l’alineació de les prioritats del consistori. Es proposa una vigència anual del pla, per millorar la coordinació amb el pressupost municipal. També es manté la projecció del mandat que es va realitzar en l’aprovació inicial per garantir la coherència amb els objectius. A l’hora, s’incorpora un apartat específic amb el detall de les línies de foment que permeten el pagament per avançat i es proposa eliminar de la línia de foment les subvencions destinades a la Fundació Privada La Passió i l’Associació La Coral de la Passió d’Esparreguera. Finalment, s’incorpora una línia per promoure la inversió en manteniment d’equipaments teatrals del municipi i de l’Abadia de Montserrat per l’exercici 2025. L’aprovació del punt va comptar amb els vots a favor de PSC, ERC, Junts per Esparreguera i PP, en contra de Esparreguera 2031-Junts i les abstencions de la CUP i En Comú Podem.

El tercer punt del ple va ser l’aprovació de la modificació del text de les bases per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva tramitades per l’Ajuntament d’Esparreguera. Desirée Gómez va explicar les principals modificacions que s’efectuaven i que feien referència a la necessitat d’introduir canvis no substancials. Tot i així, inclou la modificació de la vigència a indefinida per homogeneïtzar amb la resta de subvencions de l’Ajuntament, i s’elimina el programa 2 de la línia de foment d’activitats per a la gent gran, ja que la Setmana de la Gent Gran passa a ser gestionada directament per l’Ajuntament. També s’incorpora el lloguer d’espais d’esports en el programa 4, per tal de fer front a la manca d’espais municipals, els imports màxims dels programes de competició esportiva i escola esportiva s’establiran en funció del número de persones que formin part de cada club i es limita a 8.000 euros els costos indirectes de les entitats beneficiàries. El punt es va aprovar amb els vots a favor de PSC, ERC, Junts per Esparreguera i PP i les abstencions de Esparreguera 2031-Junts, CUP i En Comú Podem.

El quart punt de l’ordre del dia es va centrar en l’aprovació de l’expedient de neteja viària, que tindrà una durada de quatre anys i un pressupost de licitació de 4.334.334,92 euros. La coordinadora de l’Àrea Territori i Sostenibilitat, Nati Sanchez, va explicar que “el nou contracte corregeix els problemes que hi havia en la primera redacció”. Per una banda, va dir que “es resol el problema de les hores totals anuals i es limita el nombre d’hores extra” i, per altra banda, també soluciona “el problema de la titularitat dels vehicles” i “s’estandaritza el model de quadre econòmic per a totes les empreses licitadores”. A banda d’aquests aspectes, també s’ha puntualitzat la inclusió de les zones de l’àmbit del contracte, s’ha inclòs l’indicador de medi ambient municipal, s’han reajustat les anualitats, el valor estimat del contracte i unificat tots els models utilitzats. El punt es va aprovar amb el vot a favor de tots els grups municipals menys la CUP, que es va abstenir.

L’últim punt de l’ordre del dia va ser l’aprovació de la segona pròrroga forçosa del contracte del servei d’estacionament de vehicles amb limitació i control horari de la zona blava. El regidor de mobilitat va lamentar “que haguem hagut de portar aquest punt, perquè ens hagués agradat resoldre-ho en Junta de Govern, però com que ha vençut el termini, intervenció ens ha reclamat que sigui aprovat pel Ple”. Aquesta pròrroga permet perllongar el contracte amb l’empresa licitadora fins al 25 d’abril de 2025. El punt es va aprovar amb els vots a favor de PSC, ERC i PP, en contra de la CUP i Junts per Esparreguera, i les abstencions de Esparreguera 2031-Junts i En Comú Podem.

El Ple va cloure amb el punt de precs i preguntes, on el portaveu de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va interrogar-se sobre les solucions que havia aportat l’Ajuntament als clubs afectats per les obres del camp de futbol. La regidora d’Esports, Desirée Gómez, va explicar que es podria seguir amb la competició normal fins el mes de setembre, però que el camp quedaria retallat. A més, va assegurar que es podria entrenar fins que es fes el canvi de gespa. Alhora, va informar que s’ha signat convenis amb Sant Esteve Sesrovires, Olesa i Castellgalí i seran els clubs els qui decideixin on va cada equip. La sessió va finalitzar amb la pregunta del portaveu d’En Comú-Podem, Emmanuel Ortí, sobre la reunió que havia realitzat el govern municipal amb l’Agència Catalana de l’Aigua per tractar la segona fase de l’obra del clavegueram a Mas d’en Gall i Can Rial. L’alcalde, Juan Jurado, va explicar que el director de l’ACA va assumir el compromís de tirar-ho endavant, però no el 2025, perquè el capítol d’inversions ja el tenien tancat. Finalment, els representants del consistori, amb l’alcalde al capdavant, vam demanar que fos al 2026.