El ple va aprovar ahir, en la seva darrera sessió ordinària del mandat, el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Hi varen votar a favor PSC, ICV, Ciutadans, PP i el regidor Joan Paül Udina, del grup municipal del PDeCAT; i en contra, la CUP, Esquerra i un regidor del PDeCAT, Jordi Mestres. El regidor d'Urbanisme, Rogeli de la Cruz, va destacar les línies estratègiques del document, defensant que el pla contempla un creixement moderat, connecta els barris, reorienta el teixit residencial, potencia les zones verdes i limita el creixement de les urbanitzacions. També va destacar els processos de participació ciutadana que es varen fer durant el mandat passat i la ronda de consultes amb els grups polítics.
El POUM contempla també un reordenament de la Colònia Sedó, nous espais d'aparcaments i una variant de la carretera B231, amb una alternativa que no afecta ambientalment el barri de Can Rial i la zona de les tres rieres. El document també té en compte els habitatges buits del municipi i proposa nous enllaços amb l'A-2, millorant les connexions a l'altura de Can Comelles a través del camí antic de Mas d'en Gall. També planteja com a pla especial el Passeig del Llobregat, una via que descarregaria de trànsit les avingudes de Francesc Macià i Francesc Marimon.
L’alcalde, Eduard Rivas, va defensar el plantejament presentat per l’equip de govern. “Apostem per un creixement sostingut i responsable. Hem intentat buscar el consens més ampli possible i agraeixo a la CUP l’esforç de negociació, però partim d’una idea antagònica. No estic d’acord amb la idea de decreixement poblacional que defensa, perquè crec que és propi d’una ciutat malalta. Amb ERC, hem tingut moltes dificultats per seure a la taula i parlar i em sembla que aquest fet no és gratuït”.
La portaveu del PSC, Maria Mas va considerar durant el ple que l’aprovació inicial és un pas positiu per al futur d’Esparreguera. “No incrementem el sol urbanitzable i limitem el creixement, que és limitat però necessari. És un POUM que protegeix la biodiversitat i presenta un enfocament amb perspectiva de gènere i que dotarà a la vila d’una nova zona esportiva i una nova residència de gent gran”.
Per part d’ICV, Emmanuel Ortí es congratulava de l’aprovació inicial, considerant que només significa posar en marxa el procediment. “Sabem que encara queda un llarg camí per arribar a la versió definitiva, ara només posem en marxa el procediment i, de ben segur, la versió final haurà patit modificacions. Creiem que és un POUM que s’adapta a les necessitats de la vila i consolida i protegeix el nostre entorn natural”.
La CUP va deixar molt clara la seva oposició frontal per diversos motius. Aleix Escursell, regidor d’aquesta formació, afirmava que “el nostre model de POUM és molt diferent, apostem pel creixement zero o fins i tot pel decreixement, perquè créixer no és sinònim de progrés. El model de l’equip de govern és un model a les nostres antípodes. És decebedor aprovar un POUM del segle XXI amb mentalitat del segle XX”.
Aleix Escursell també carregava contra el moment en què es portava a aprovació el planejament, a poc més d’un dia per l’inici de la campanya electoral. Malgrat això, Escursell va desvetllar que la CUP havia mantingut reunions amb el govern municipal on –segons va dir- es varen plantejar exigències ‘de mínims’, validant a contracor el creixement urbanístic previst i intentant que aquest fugís del model de cases adossades i apostés per blocs de baixos+2. “El cotxe ha de deixar de ser el model hegemònic de desplaçament i nosaltres proposàvem un vial de servei per interconnectar el municipi a través de les tres entrades que existeixen a l’A-2”. L’altra pota del POUM que defensa la CUP és convertir la façana del Llobregat en una via verda, sense trànsit de vehicles.
Per part del grup municipal del PDeCAT, els dos regidors varen votar en sentits antagònics: Joan Paül Udina a favor i Jordi Mestres en contra. Udina considerava que havia estat un error inicial haver volgut tornar a començar el POUM quan PSC i ICV varen arribar al govern: “No hi ha tanta diferència entre aquest POUM i el que es va redactar en el meu mandat. Considero que no podem seguir més temps sense planejament i crec que, a través del sistema d’al·legacions i del que surti de les eleccions municipals, hi podrà haver modificacions”.
En quant a l’altre regidor del grup, Jordi Mestres, qui va especificar que parlava en nom del Partit Demòcrata, va lamentar haver estat exclòs de les reunions, en tant que no és portaveu del grup municipal. Argumentava així el seu vot en contra: “El contingut del projecte només és una petita modificació del POUM anterior. No té una idea de futur del poble ni vetlla pel seu desenvolupament natural. Mou el creixement cap a Olesa, quan nosaltres pensem que hauria de mirar cap a Mas d’en Gall i Can Rial”.
El grup municipal de Ciutadans va votar a favor, però no sense fortes crítiques a la gestió duta a terme. Josep Maria González, portaveu, va ser qui va intervenir: “Votaríem en contra de la gestió del Regidor d’Urbanisme però no votarem en clau electoral. Som favorables al passeig del Llobregat, perquè Esparreguera té 14.000 vehicles i cal descongestionar el centre. Gran part d’aquesta mobilitat és cap a fora, no interna, perquè qui estudia o treballa fora d’Esparreguera no té, ara per ara, unes bones opcions de transport públic”. González va acusar el govern de PSC i ICV d’haver posat en perill el passeig del Llobregat i la connexió de Mas d’en Gall i Can Rial per acontentar els partits independentistes.
Per part d’Esquerra Republicana, que va votar en contra, Montserrat Vilardosa trobava moltes diferències entre el POUM aprovat inicialment ahir i el que es redactava al mandat passat. “És un escàndol portar al darrer ple de mandat aquest POUM. És un pla que destil·la urbanisme antiquat i que no soluciona els problemes de mobilitat de la vila”. Vilardosa es mostrava crítica també amb el procés de negociació: “Han pretès que decidíssim el nostre vot a partir de les explicacions orals que ens donava el regidor d’Urbanisme. Han demostrat un menyspreu absolut pel consens”.
Carlos Garcia, portaveu del Partit Popular, va votar a favor de l’aprovació inicial. “Cadascun dels 21 regidors d’aquest consistori té el sou propi POUM al cap. Tot i que ens sembla malament que el planejament es debati al darrer ple ordinari del mandat, crec que la ciutadania no pot esperar més i que aquest pla ha de tirar endavant”.
El període per presentar al·egacions al document inicial del POUM, que habitualment és de dos mesos, s’allargarà fins al 30 de setembre.
Altres punts del ple
El Ple de la corporació va rebutjar ahir per segon cop consecutiu el Pla Econòmic i Financer. El mateix pla ja es va presentar en el ple del mes d'abril, motivat per la vulneració de la regla de la despesa, segons la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera. Només van votar a favor els regidors del PSC, d'ICV i el Partit Popular. Els altres grups municipals van votar en contra.
Sí que es va aprovar i per unanimitat el projecte de construcció de mesures d'estabilització de talussos del marge esquerre de la carretera d'accés a la Colònia Sedó, la C-1414, que permetrà arreglar els desperfectes causats per la pluja. El projecte contempla un import de 169.000 euros. El consistori també va aprovar per unanimitat realitzar la modificació de crèdit que permetrà destinar els recursos necessaris a l'execució de les obres. Tots els grups municipals, sense excepció, van votar-hi a favor, tant del projecte de construcció com de la modificació de crèdit.
Comparteix aquest contingut