Tanca
Política 23 d’abril de 2020

El Ple emet una declaració institucional consensuada davant la crisi de la Covid-19

La declaració posa l’accent en la concreció d’un pla econòmic i social per afrontar les necessitats individuals i col·lectives, combatre la vulnerabilitat de les persones i famílies i reactivar l’economia local. També es va aprovar l’inici del procediment per a la declaració de BCIL de la Colònia Sedó i el projecte de reforma del Cafè de l’Ateneu

El Ple municipal va emetre ahir una declaració institucional de l’Ajuntament d’Esparreguera davant la crisi de la Covid-19, consensuada per tots els grups municipals. Durant la sessió també es va aprovar l’inici del procediment per a la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per a la protecció dels béns patrimonials de la Colònia Sedó, el projecte de reforma i adequació del Cafè de l’Ateneu, i sol·licitar al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat la pròrroga del conveni per a la prestació del servei al Taller Ocupacional de Can Comelles (TOCC). Durant el Ple d'ahir, que es va celebrar per segon cop a la història de manera telemàtica com a conseqüència de l’estat de confinament, també es va acordar el funcionament de les sessions en format telemàtic fins que es puguin celebrar novament de manera presencial.

La declaració institucional, que va llegir l’alcalde, Eduard Rivas, expressa en nom de tot el consistori la solidaritat i l’escalf amb les famílies d’Esparreguera que han patit la pèrdua d’algun membre i amb aquelles persones que lluiten contra la malaltia i posa l’accent en la necessitat d’ajudar els col·lectius que, ja abans de la crisi, es mostraven més vulnerables i d’estar al costat de les persones que, com a resultat de la situació actual, puguin quedar en risc d’exclusió social. Així mateix, expressa el reconeixement al conjunt dels i les professionals, des del personal sanitari, professionals de serveis socials o de suport a la gent gran, personal de cementiri o la policia local i altres cossos de seguretat, a les persones que treballen en serveis de neteja, per la seva dedicació, professionalitat i servei públic, un reconeixement que es fa extensiu a totes els i les treballadores, tant dels serveis de l’Ajuntament com dels comerços i serveis, i de totes les persones que des del voluntariat participen en les tasques per fer possible que ningú quedi sense resposta a les seves necessitats. El document també afirma que es disposarà de “tots els recursos d’aquest ajuntament, humans, tècnics i econòmics, per poder garantir els béns comuns i elaborar els plans i programes necessaris, reajustant els pressupost municipal, i reorganitzant serveis, per concretar un pla econòmic i social per afrontar les necessitats individuals i col·lectives, combatre la vulnerabilitat de les persones i famílies i reactivar l’economia local”. A més, demana cooperació i col·laboració entre institucions.

Tot i el consens en aquesta declaració institucional, diversos grups municipals van urgir al govern municipal a prendre mesures ràpidament, sense esperar que acabi l’Estat d’Alarma, per fer front a la greu crisi econòmica que es preveu. El regidor de Junts x Esparreguera, Jordi Mestres, destaca “el consens de tots els grups i hem de treballar plegats per buscar mesures i fer front als reptes que es plantegen a partir d’ara”. El regidor d’Esparreguera 2031, Manel Roca, considerava positiva a imatge d’unitat que dona la declaració institucional, però urgia a posar en marxa accions: “demano que posem totes les energies i esforços en tirar endavant aquestes intencions exposades, que no es perdin pel camí”. El portaveu de Ciutadans, Josep Maria González, demanava que “cal consensuar ràpidament un pla de xoc per al municipi que ajudi a la ciutadania a sortir endavant de la crisi econòmica que els hi ve a sobre”. Ciutadans ha presentat al govern municipal i a la resta dels regidors una proposta de pla de xoc que consta de 52 mesures.

Per la seva part, la portaveu de la CUP, Raquel Montoya, va posar l’accent en el fet que la crisi de la Covid-19 ha evidenciat la necessitat d’un sistema públic fort, sobretot en el cas del sistema sanitari i assegurava que “a part de la declaració i dir que es vol disposar de tots els recursos, el que s’ha de fer és de veritat disposar-los i també importa el quan, si és més d’hora que tard la ciutadania ho agrairà. D’altra banda, reclamen que el govern espanyol derogui la llei d’estabilitat pressupostària, que es el que ens permetria tenir autonomia com a ajuntament, ara més que mai necessitem poder disposar de tot el romanent per poder afrontar la crisi”. Per part d'Esquerra Republicana, Alfons Puche, demanava creativitat i que “els ajuntaments puguin utilitzar tota la seva capacitat econòmica, l’estalvi, els romanent de tresoreria, la LERSAL s’ha de dinamitar, no és qüestió de flexibilitzar, hem de permetre que els ajuntaments siguin absolutament independents en la gestió dels seus recursos”. Esquerra Republicana també va demanar la creació d’una mesa de diàleg on estiguin representats botiguers, autònoms, petits empresaris i altres sector econòmics de la vila.

El Ple municipal també va aprovar ahir amb els vots de tots els grups municipals, excepte ERC que s’hi va abstenir, iniciar l’expedient de declaració de la Colònia Sedó com a BCIL, una eina que servirà per a protegir els béns històrics i arquitectònics de la colònia i també per a poder aconseguir els recursos econòmics que es necessiten per tal de preservar-ne el patrimoni. D’altra banda, es va acordar iniciar el projecte de reforma i adequació del Cafè de l’Ateneu, amb un pressupost d’execució de 325.252 euros. Hi han votat a favor PSC, EC, E2031 i JxE; en contra, el regidor no adscrit; i s’hi van abstenir ERC, CUP i Ciutadans. El Cafè de l’Ateneu és titularitat de la Generalitat de Catalunya, però l’Ajuntament n’és el titular subrogat i, per tant, el que està obligat a atendre totes les obligacions.

Així mateix, es va acordar per unanimitat sol·licitar al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat la pròrroga del conveni per a la prestació del servei al Taller Ocupacional de Can Comelles (TOCC). El Ple també va aprovar l’adquisició de programari informàtic per a la gestió de la tarifació social a les escoles bressol municipal i l’emissió de certificats electrònics del personal del Centre Obert La Fulla i de l’equip bàsic d’atenció social, que suposa una ampliació d’aquesta partida amb 5.322 euros procedents del contracte del Punt d’Atenció Juvenil. També es va incloure d’urgència l’aprovació de la tàcita reconducció de l’arrendament del Patronat Parroquial com a seu dels serveis socials municipals per l’any 2020, la pròrroga d’aquest contracte inclou el lloguer i les despeses vinculades i representa un cost total de 19.662 euros, iva inclòs. Hi van votar a favor tots els grups excepte, ERC i la CUP que hi van votar en contra.