Tanca
Política 21 de juny de 2019

El Ple estableix el calendari de sessions i el règim econòmic dels càrrecs electes

En sessió extraordinària, el Ple municipal va aprovar ahir la creació de les comissions informatives, el calendari dels plens ordinaris i el règim econòmic per les dedicacions, assistències a òrgans col·legiats i dotacions als grups municipals

L’Ajuntament d’Esparreguera avança en la seva estructuració per al nou mandat amb els acords adoptats ahir al ple extraordinari d’organització, celebrat només cinc dies després de la constitució del consistori. Ahir es van establir la periodicitat de les sessions plenàries ordinàries, les comissions informatives i el règim retibutiu per als càrrecs electes i els grups municipals. Després d’aquests acords, per acabar de configurar l’organització municipal només resta el decret de cartipàs, el qual es signarà la propera setmana amb tota probabilitat.

A la sessió d’ahir va quedar aprovat el calendari de plens ordinaris per al nou mandat. Aquests continuaran essent un cop al mes, en dimecres i a dos quarts de set de la tarda. Normalment tindran lloc la tercera setmana de cada mes però, en tot cas, sempre seran la setmana posterior a la primera setmana de comissions informatives. Varen votar a favor d’aquest punt PSC, Esparreguera en Comú i Esparreguera 2031; en contra, ciutadans; i es varen abstenir la CUP, Esquerra Republicana i Junts per Esparreguera.

El Ple també va aprovar la creació de tres comissions, que es corresponen amb les tres àrees de gestió municipal: Presidència i Bon Govern, Drets socials i ciutadania, i Territori i Sostenibilitat. Aquest sistema suposa una continuïtat respecte de l’estructura creada fa quatre anys, que prioritza les comissions informatives com a espai de debat previ a la celebració dels plens. Les diferents comissions estaran integrades per un regidor de cadascun dels grups municipals i es reuniran cada quinze dies. En aquest cas, varen votar a favor PSC, Esparreguera en Comú i Esparreguera 2031; en contra, Ciutadans i la CUP; i es varen abstenir ERC i Junts per Esparreguera.

Finalment, el ple extraordinari d’organització va establir el règim econòmic dels càrrecs electes segons dedicacions i assistència als òrgans col·legiats així com les dotacions als grups municipals. Quant a les retribucions del Govern, es mantenen sense canvis, tant pel que fa a l’alcaldia, amb 55.000 euros anuals, com per a les tres dedicacions exclusives del primer, segon i tercer tinents d’alcalde, que percebran 44.550 euros anuals cadascun. La novetat és la mitja dedicació, amb un sou de 22.275 euros anuals, per al regidor d’Eduació i Cultura. Cap dels regidors amb dedicació percebrà atribucions per assistències als òrgans col·legiats.

La resta de les atribucions són les següents: 190 euros per assistir al Ple, amb un topall de 14 sessions; 95 euros per assistència a la Junta de Portaveus; 95 euros per les Comissions Informatives; i 234 per la Junta de Govern Local. A més, hi haurà una dotació fixa de 380 euros al mes per a cada grup municipal i una de variable amb 142 euros mensuals més per cada regidor que tingui el grup.

Respecte del passat mandat hi ha augments importants en la retribució per l’assistència a la Junta de Govern Local, que es compensen amb una reducció del que es percebrà ara per assistir a les Comissions Informatives. De la mateixa manera, es redueixen les dotacions per assistència als plens municipals i aquestes es veuen compensades per la retribució per assistir a les Juntes de Portaveus, que abans no tenien compensació.

Tots aquests canvis són conseqüència de l’aplicació d’una recomanació de l’Oficina Antifrau de Catalunya, que demana que tots els regidors percebin les mateixes quantitats per assistències, independentment de que siguin portaveus o no o de que estiguin al govern o a l’oposició.