El primer Ple municipal del 2025 va aprovar ahir quatre pròrrogues forçoses vinculades a diferents contractes de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat. Concretament es va aprovar la pròrroga forçosa del contracte de manteniment del verd urbà, la segona pròrroga forçosa del contracte de neteja d'equipaments municipals no esportius i també la d'equipaments municipals esportius, així com la tercera pròrroga forçosa del contracte de neteja viària. Tots aquests punts es van aprovar únicament amb els vots favorables dels dos partits del govern municipal, PSC i ERC, i el vot en contra de la resta de formacions de l’arc municipal, Esparreguera 2031-Junts, Esparreguera en Comú-Podem, la CUP, Junts per Esparreguera, PP i Vox. Així mateix, el Ple va acordar el reingrés de l’Ajuntament d’Esparreguera a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), una associació de municipis que aplega una gran part de l’oferta de turisme industrial català.
La primera pròrroga forçosa que es va aprovar va ser la del contracte de manteniment del verd urbà, que s’allarga des de l'1 d'octubre de 2024 fins al 30 de setembre de 2025 per un import total de 206.495 euros. La regidora coordinadora de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Nati Sanchez, va apuntar que “des del departament de Medi Ambient s’ha comprovat que el contracte que hi havia fins ara tenia mancances” i va afirmar que la pròrroga es fa per “poder treballar aquest nou contracte amb més prestacions i arribar a més espais de la vila”. D’altra banda, també es va acordar la tercera pròrroga forçosa del contracte de neteja viària, entre l’1 de gener de 2025 i, com a màxim, el 30 de juny de 2025, amb import de 125.000 euros. En aquest sentit, la regidora coordinadora de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat va recordar que el passat mes d’octubre es va aprovar el desistiment del contracte com a conseqüència d’errors en els plecs que el regulaven i que, actualment s’està treballant en el nou, que està en fase de licitació.
La sessió també va validar la segona pròrroga forçosa del contracte de neteja d’equipaments municipals no esportius, entre el 2 de juny 2024 i el 30 de setembre de 2025, amb un import de 439.985 euros; així com la segona pròrroga forçosa del contracte de neteja d'equipaments municipals esportius, que s’allarga pel període comprès entre l’1 d’agost de 2024 i el 30 de setembre de 2025, amb un valor de 180.780 euros. En aquest cas, Sanchez va afirmar que s’amplia la pròrroga perquè en la licitació no estaven actualitzats els imports corresponents al conveni dels Centres Especials de Treball d’Iniciativa Social i del salari mínim interprofessional, que s’havien incrementat en tots dos casos. “Calia tornar a fer els càlculs, però si tot va bé la setmana que ve s’aprovarà a la Junta de Govern per poder tenir els contractes fets pel setembre”, va apuntar la regidora. Les quatre pròrrogues aprovades ahir tenien informes desfavorables d’Intervenció i Secretaria.
Les pròrrogues forçoses i el fet que tinguessin informes desfavorables van centrar el debat de les intervencions dels grups municipals. El portaveu d’Esparreguera 2031-Junts, Andrés Labella, va agrair les explicacions de la regidora Sanchez, però va recordar que en les comissions informatives no s’havia explicat que les pròrrogues tenien informes desfavorables. "És molt important el relat que es fa de les coses, especialment en el Ple, des de l’oposició reivindiquem la informació pública i transparent també per a la ciutadania, no només per als regidors, cal vetllar per a què aquesta informació sigui rigorosa, àmplia, concreta i precisa per a què la gent pugui entendre tots els punts".
En el mateix sentit es va pronunciar el portaveu d’Esparreguera en Comú-Podem, Emmanuel Ortí, que va afirmar que "ens hagués agradat una informació més acurada i una justificació dels informes desfavorables, tan jurídicament com fiscalment" i va apuntar que "votarem en contra sabent que els contractes tiraran endavant i no perilla la continuïtat del servei". Així mateix, el portaveu de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va retreure al govern municipal que “no esteu amagant informació, però esteu tergiversant en certa manera la realitat quan parleu d’una aposta àmplia per millorar el servei i no dieu que hi ha una disconformitat per part del Secretari”. El regidor del PP, Adolfo Sancha, també va lamentar que “sempre estem així, amb pròrrogues i dates que se’ns passen” i el regidor de Vox, Francisco Aguilar, va apuntar que “el Ple està molt buit de continguts, tal i com tenim el poble”.
El portaveu de la CUP, Miguel Guiral, va apuntar que “la retòrica que esteu treballant per mantenir els serveis complets fa molt temps que l’escoltem, però no s’acaba de concretar quin serà l’Ajuntament que voleu dirigir”. Guiral va afegir, adreçant-se al govern municipal, que “porteu massa temps estructurant la casa i no acaba de tenir una estructura fixa. En el darrer any portem sis pròrrogues, més aquestes quatre i un desistiment. Això és doblar la feina als treballadors i treballadores d’aquest Ajuntament”. Per la seva banda, l’alcalde, Juan Jurado, va recordar que no es tractava de punts d’urgència i que, tota la documentació la tenien des de fa temps l’oposició, “en temps i forma”, perquè s’havia tractat a la comissió informativa. Jurado va apuntar que “no sé si les pròrrogues que hem fet són poques o moltes, però crec que no són suficients per posar en dubte el treball que s’ha fet en els dos mandats anteriors per part d’aquest govern per endreçar l’Ajuntament”.
Finalment, el portaveu d’ERC, Alfons Puche, va explicar que “en relació a tots els punts que comporten pròrrogues forçoses del Ple d’avui, ens veiem en la obligació d’aprovar-los perquè estem al govern i no podem deixar les escoles ni els equipaments esportius sense neteja i la vila sense neteja urbana”. Puche va defensar que “els polítics impulsem, però no fem de gerents del servei, això ho han de fer els professionals que tenen responsabilitat administrativa”. El republicà va apuntar que algunes pròrrogues eren conseqüència “d’una deficient activitat professional d’algun treballador o servei” i va assegurar que, “si això torna a passar, el grup municipal d’ERC exigirem l’obertura d’expedients informatius i si s’escau, sancionadors, per exigir responsabilitats”.
D’altra banda, el primer Ple municipal de l’any 2025 va aprovar el reingrés de l'Ajuntament a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya amb els vots favorables de tots els grups municipals, excepte junts per Esparreguera i Vox, que es van abstenir. El regidor de Turisme, Albert Boixet, va explicar que “Esparreguera va ser membre fundador de la XATIC el 2006, però l’any 2010 es va aprovar la baixa de la vila a aquesta associació a causa de la crisi econòmica. Ara volem tornar-hi a ser presents per explicar la història industrial d’Esparreguera, la història obrera i posar en valor la indústria actual” i va posar en valor que “ des del primer minut treballarem, juntament amb aquesta xarxa, en el nou projecte de governança de la Colònia Sedó”.
La sessió plenària també va aprovar dos reconeixements extrajudicials de crèdits. El primer feia referència a la factura F-2023-1359 de PreZero Gestión de Residuos, per valor de 312,60 euros i es va validar amb el vot favorable de PSC i ERC, el vot en contra d’E2031-Junts i Junts per Esparreguera i l’abstenció d’Esparreguera en Comú-Podem, CUP, PP i Vox. El segon era en favor de l’empresa SAICA per despeses per serveis prestats els anys 2020 i 2021 per valor de 31.790 euros. En aquest cas, el punt va prosperar amb els vots favorables de PSC i ERC, el vot en contra d’E2031-Junts, CUP, Junts per Esparreguera i Vox i l’abstenció d’Esparreguera en Comú-Podem i PP.
Comparteix aquest contingut