Tanca
Política 13 de maig de 2024

El PSC guanya les eleccions al Parlament de Catalunya a Esparreguera

Amb 2.932 vots, els socialistes s’han situat com a primera força al municipi, gairebé duplicant el resultat de la segona força, ERC, que ha obtingut 1.559 vots, només 10 vots més que Catalunya-Junts, que s’ha situat com a tercera força. Els segueixen el PP amb 900 vots i Vox amb 859. La participació s’ha situat en el 55,34%, un 6,07% més que en les darreres eleccions al Parlament

El PSC és la força guanyadora de les eleccions al Parlament de Catalunya a Esparreguera, amb 2.932 vots, un 31,36% de les votacions emeses. Els socialistes han revalidat la seva victòria en els comicis autonòmics al municipi i han obtingut gairebé el doble de vots que la segona força, ERC, que ha sumat 1.559 paperetes, un 16,67% del total, però ha baixat 8,73 punts. Com a tercera força repeteix Catalunya-Junts, amb 1.549 vots, només 10 vots menys que els republicans, i un 16,57% del total. En quarta posició s’ha col·locat el PP, amb 900 vots, un 9,62% del total, seguit de Vox, que ha obtingut 859 vots, un 9,18%. La segueixen Comuns Sumar amb 532 vots (5,69%) i la CUP amb 387 vots (4,13%). La participació s’ha situat en el 55,34%, 6 punts més que en les darreres eleccions autonòmiques celebrades el febrer del 2021, en una jornada electoral a Esparreguera que va transcórrer amb normalitat, sense incidents remarcables.

Els socialistes tornen a ocupar la primera posició en unes eleccions al Parlament de Catalunya a Esparreguera i augmenten els seus darrers resultats en 796 vots, 5,06 punts per sobre dels resultats que van obtenir el 2021, quan van aconseguir 2.136 vots, un 26,30% del total. Els socialistes han estat la primera força en 10 dels 11 col·legis electorals d’Esparreguera. El partit liderat per Salvador Illa també ha estat el vencedor a Catalunya amb 42 diputats i el 27,93% del vot. El portaveu del grup municipal del PSC a Esparreguera, Daniel Farriols, ha manifestat la seva satisfacció “pel fet d’haver contribuït a la victòria socialista a nivell de Catalunya” i ha destacat que “del resultat electoral es desprèn una voluntat de canvi per part de la ciutadania, de passar pàgina, de fer una nova política i de centrar-nos en altres problemàtiques que no pas les que hem tingut en els darrers temps”. 

La segona força més votada ha estat Esquerra Republicana, que ha obtingut 1.559 vots, 1.373 menys que els socialistes. Els republicans s’han tornat a situar com a segona força, però han perdut 504 votants i han disminuït en 8,73 punts el percentatge vot respecte als darrers comicis autonòmics, passant del 25,40% al 16,67% del total de vots emesos. El portaveu d’ERC a Esparreguera, Alfons Puche, ha afirmat que els resultats dels comicis a Esparreguera no han estat “res fora del previst pel que fa a la victòria del PSC i el frec a frec entre ERC i Junts” i ha assegurat que li “preocupa la pujada de la dreta i, en aquest sentit, cal veure què està passant amb la incorporació del vot jove i per què la dreta tan agressiva està capturant aquest perfil de votant”. A Catalunya ERC s’ha situat com a tercera força amb 20 escons, 13 menys que en els darrers comicis, i un 13,68% dels vots. 

La tercera formació més votada a la vila ha estat Catalunya-Junts, que ha sumat 1.549 vots, només 10 menys que els republicans, un 16,57% del total. La formació liderada a Catalunya per Carles Puigdemont ha crescut al municipi amb 403 nous vots i 2,46 punts més que en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya. El portaveu d’Esparreguera 2031-Junts, Andrés Labella, ha destacat que “l’aritmètica de vots ha quedat similar a la que ja vam tenir a les passades eleccions municipals” i ha subratllat que “des de la nostra perspectiva queda seguir treballant per seguir millorant, com fins ara”. Labella ha destacat que “tot i que hem crescut i hi ha hagut un suport massiu, en aquestes eleccions també hi han hagut vots que s’han escapat a altres forces i aquesta disgregació ha dificultat que hi pugui haver una alternativa al partit més votat”. En l'àmbit de Catalunya, Catalunya-Junts s’ha situat com a segona força més votada amb 35 diputats i un 21,64% dels vots emesos. 

El PP, que en els darrers comicis autonòmics va ser la vuitena força al municipi, ha escalat fins a la quarta posició amb 900 vots, 651 més que en els darrers comicis i passa del 3,06% al 9,62% del total de vots emesos. El portaveu del grup municipal del PP, Adolfo Sancha, ha manifestat que “tant a nivell local com a nivell de Catalunya estem molt contents dels resultats”. D’una banda, Sancha ha destacat “la baixada de l’independentisme” i, d’altra banda, ha subratllat “que el creixement del PP a Esparreguera ha estat significatiu i que en poc temps encara ho serà molt més”. A Catalunya el PP ha passat de ser la vuitena a ser la quarta força més votada i ha sumat 12 nous diputats, en total 15, amb un 10,96% del total de vots emesos. 

A Esparreguera, al PP l’ha seguit Vox, que baixa una posició, però segueix creixent al municipi amb 859 vots, un 9,18% del total. La formació d’ultradreta suma 252 vots i augmenta en 1,71 punts el seu percentatge de vot. El portaveu de Vox a Esparreguera, Francisco Aguilar, ha manifestat la seva “satisfacció pels resultats assolits a Esparreguera. Uns resultats que ja esperàvem i que valorem molt positivament, tot i no haver guanyat cap nou escó al Parlament”. A Catalunya, Vox ha incrementat els suports rebuts tot i passar de ser la quarta a la cinquena força més votada. Manté els 11 escons que ja tenia al Parlament de Catalunya, però escala fins a assolir el 7,95% del total de vots.

Paral·lelament, Comuns baixa una posició, amb 532 vots i el 5,69% del total. Perd 35 vots i baixa un 1,29 el seu percentatge de vot al municipi. El portaveu d’Esparreguera en Comú-Podem, Emmanuel Ortí, ha explicat que els resultats de la seva formació “no han estat bons si els comparem amb els de les eleccions de 2021” i que “el fet de no anar en coalició com en altres ocasions ens ha penalitzat i ens ha fet perdre 2 escons al Parlament”. Ortí ha lamentat que “igual que a la resta d’Europa, s’ha confirmat l’ascens de la dreta, també a Esparreguera” i que “la configuració de resultats en aquestes eleccions ens aboca a un escenari de difícil governabilitat”. A Esparreguera la formació morada ha obtingut la mateixa posició que a Catalunya, on també és sisena força amb 6 diputats i un 5,81% del total de vots emesos.

I en setena posició repeteix la CUP, que ha sumat 387 vots, perdent però 140 votants i passant del 6,48% al 4,13% del total de vots emesos a Esparreguera. El portaveu del grup municipal de la CUP Esparreguera, Miguel Guiral, ha assegurat “que no poden estar satisfets dels resultats obtinguts, ja que el retrocés a Esparreguera i a la resta de país és evident”. Guiral ha afegit que “és una llàstima, ja que les propostes de la CUP sempre s’han adreçat a la classe treballadora i, per alguna raó, no hi acabem d’arribar”. En l'àmbit nacional, la CUP ha obtingut 4 diputats, cinc menys que en les passades eleccions, i un 4,09% dels vots emesos.

Finalment, Aliança Catalana, que es presentava per primera vegada als comicis al Parlament de Catalunya, ha obtingut 232 vots a Esparreguera, un 2,48% del total de vots emesos. A escala nacional la formació ha obtingut 2 escons i un 3,79% del total de vots emesos. A Esparreguera la participació en les eleccions al Parlament de Catalunya ha passat del 49,27% de les darreres eleccions autonòmiques, celebrades el febrer del 2021 i fortament marcades per la situació d’emergència sanitària i les mesures de prevenció de la covid-19, al 55,34% en aquesta cita electoral. Dels 9.435 vots emesos, 106 han estat nuls i 102 en blanc. 

Al final de la jornada electoral, un cop coneguts els resultats a nivell local i amb un escrutini superior al 95% a Catalunya, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha qualificat la victòria del PSC “d’històrica” subratllant que “mai havíem guanyat tan contundentment amb escons i vots”. Rivas ha recordat que “venim d’unes setmanes amb un escenari incert i obert, i ara tenim l’obligació de fer política i arribar a acords per formar govern”. L’alcalde d’Esparreguera ha manifestat que “els resultats confirmen la voluntat de tornar a obrir una nova etapa al país, de recuperar les preocupacions de la gent comú” i ha lamentat “l’auge de la dreta i l’extrema dreta, amb discursos excloents i xenòfobs, que no ajuden a fer avançar la societat”.