Tanca

Els usuaris i usuàries del TOCC reclamen poder participar de forma activa en la societat

Les persones usuàries del Taller Ocupacional de Can Comelles han reivindicat els seus drets en el Dia Internacional de la Diversitat Funcional, que se celebra avui 3 de desembre. A Esparreguera hi ha un total de 2.038 persones amb discapacitat, segons les darreres dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

Les persones usuàries del Taller Ocupacional de Can Comelles (TOCC) han reivindicat els seus desitjos i necessitats en un manifest que s’ha fet públic a través de la web municipal avui que se celebra el Dia Internacional de la Diversitat Funcional. En el document reclamen, entre d’altres, el dret a ser respectats i a que es tinguin en compte les seves opinions, a poder tenir una vida independent i a participar de forma activa a la societat. A Esparreguera un 10% de la població té algun tipus de diversitat funcional, majoritàriament, es tracta de dificultats a nivell físic, però també s’inclouen els trastorns mentals, la discapacitat intel·lectual i els problemes auditius i visuals. L’associació Petjades de Colors, que agrupa persones amb diversitat funcional de la vila, assegura que l’empoderament del col·lectiu avança, però que encara queda molta feina per fer.

Les persones usuàries del TOCC han elaborat un manifest, que han donat a conèixer avui, per exposar els seus drets i necessitats. El director del centre, David Bicardí, ha explicat que “el manifest ha sorgit de les reflexions i desitjos dels propis usuaris i usuàries, d’allò que necessiten per poder-se desenvolupar com a persones amb una vida rica, plena i de qualitat”. En aquest document demanen visibilitat i poder participar de forma activa a la societat per contribuir en el seu progrés i asseguren que no els agrada que, quan es fa referència a ells, s’utilitzi la paraula discapacitat, perquè “tots i totes tenim capacitats, tots i totes som diferents”. Reclamen també el dret a tenir temps per fer les coses sols i bé i ser respectats i que es tinguin en compte les seves opinions. Exigeixen drets laborals, com tenir un treball funcional i adequat a les seves capacitats o tenir la informació necessària per a poder exercir les seves responsabilitats amb seguretat. En una vessant més lúdica, demanen poder gaudir d’un oci adequat a les seves necessitats i poder triar com volen ocupar el seu temps de lleure. A nivell urbanístic, necessiten espais sense barreres arquitectòniques per a facilitar la seva autonomia. També demanen poder accedir a pisos tutelats o residències per fer una vida independent dels seus pares i poder tenir una parella i crear una família.

La regidora d’Igualtat i Diversitat, Sara Gómez, ha afirmat, en declaracions a Ràdio Esparreguera, que “com a municipi som conscients de la necessitat de tenir espais d’inserció laboral i acompanyament a les persones amb discapacitat, com són el FIL i el TOCC” i ha apuntat que “la sensibilització és important, però és només un primer pas, cal implicació política i accions, hem de seguir treballant per arribar al ple dret de les persones amb diversitat funcional en totes les àrees”. Sara Gómez ha apuntat que l’equip de govern incorpora la mirada inclusiva i de la diversitat de manera transversal i treballa de la mà de Petjades de Colors, escoltant les seves propostes i necessitats. En aquest sentit, ha recordat algunes de les darreres mesures, com la supressió, a partir d’aquest any 2020, de la taxa per a les places d’aparcament reservades per a les persones amb mobilitat reduïda i l’increment de la subvenció que rep Petjades de Colors. Juntament amb aquesta entitat, el consistori havia organitzat pel mes de maig una jornada sobre inclusió, que es va haver de suspendre per les restriccions sanitàries. “Era una jornada amb ponents molt potents, que esperem poder fer quan la situació sanitària ens ho permeti”, ha afirmat la regidora.

A Esparreguera, segons dades del 2019 fetes públiques pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, hi ha 2.038 persones amb algun tipus de discapacitat, xifra que representa gairebé un 10% de la població. D’aquestes, 1.154 persones, és a dir més del 50% del total, són discapacitats físics, 400 persones tenen malalties mentals, 163 persones discapacitat intel·lectual i la resta problemes visuals o auditius. La presidenta de l’associació Petjades de Colors, Marisa Lafrón, assegura que la societat va canviant la seva mirada, però encara queda molta feina per endavant: “Com a col·lectiu encara estem en el procés d’empoderar-nos, no volem que els altres decideixin per nosaltres, sinó fer-ho nosaltres mateixos”.