Tanca

En marxa les primeres mesures socials contra els efectes del coronavirus

S'està contactant amb col·lectius potencialment vulnerables majors de 75 anys per oferir suport en l’atenció sanitària o l’alimentació; s’està acompanyant les famílies de les persones usuàries del Centre Obert per ajudar a contenir la situació d’estrès d’aquests dies; i s’han reforçat els circuits d'atenció a les dones en previsió que puguin augmentar els casos de violència masclista

L’Ajuntament ha posat en marxa les primeres mesures per mitigar l’impacte social de l’emergència pel coronavirus. Des d’avui està contactant amb col·lectius potencialment vulnerables majors de 75 anys per mirar d’oferir-los suport en l’atenció sanitària o l’alimentació. Paral·lelament, en els propers dies el consistori començarà a repartir les targetes moneder entre les famílies beneficiàries de les beques menjador d’Esparreguera després que els departaments d’Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat n’acordessin la seva distribució a tota Catalunya per assegurar l’ajut alimentari a les famílies malgrat que les escoles estan tancades. Finalment, dintre de les mesures socials per pal·liar l’efecte del coronavirus, l’Ajuntament reforçarà el servei d’atenció a les violències masclistes donat que el nombre de casos entre la població podria augmentar degut a la situació de confinament.

Des del departament de Serveis Socials de l’Ajuntament s’ha contactat inicialment amb les persones usuàries del Centre de Dia per assegurar que es troben ateses i en contacte amb els seus familiars. A continuació s’està mirant de contactar amb persones més grans de 80 anys que no tenen teleassistència ni servei residencial, un col·lectiu format per 589 persones a Esparreguera. A banda, també es contactarà amb persones més grans de 75 anys sense cap tipus de servei assistencial al municipi, un total de 752. El contacte es farà telefònicament i en aquells casos que no sigui possible es buscaran sistemes alternatius per assegurar l’atenció d’aquests col·lectius considerats vulnerables durant la situació actual.

El contacte i l’atenció amb els col·lectius de gent gran s’està duent a terme des de Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament i també des del Taller Ocupacional de Can Comelles (TOCC) i el Centre Obert La Fulla. L'atenció que s’està efectuant consisteix a verificar aspectes com ara si es compta amb suport familiar, si és necessària l’atenció sanitària o si tenen garantit l’abastiment d’aliments. Segons el cas, es podran fer comandes addicionals al Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) que proveeix l’empresa Accent Social, derivacions a centres sanitaris o comandes de càtering al TOCC per dur àpats a domicili. Les diferents mesures es podran posar marxa de manera àgil gràcies al decret d'emergència per a la contractació que es va signar dissabte per fer front a la situació d'emergència sanitària.

D’altra banda, des del Centre Obert s’estan fent un seguiment diari als domicilis de les persones usuàries per acompanyar les famílies i ajudar a contenir la situació d’estrès durant els dies de confinament. En l’àmbit dels ajuts socials, s’ha demanat a Caprabo la càrrega de 30 targetes d’aliments excepcionals per poder facilitar a col·lectius vulnerables en previsió que hi pugui haver un augment de la demanda. A la Residència Municipal de Can Comelles s’ha fet una donació de 144 equips de mascaretes i ulleres de protecció, tot i que es fa un crida als comerços i les indústries del municipi per a que aportin més material de protecció.

Beques menjador

L’Ajuntament començarà a repartir en els propers dies les targetes moneder entre les famílies beneficiàries de les beques menjador d’Esparreguera després que els departaments d’Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat n’acordessin la seva distribució a tota Catalunya per assegurar l’ajut alimentari a les famílies malgrat que les escoles estan tancades. La mesura beneficiarà 268 menors beneficiaris de les beques menjador a Esparreguera, que inicialment obtindran el crèdit corresponent als àpats de deu dies.

Les targetes moneder es començaran a distribuir de forma imminent. El funcionament serà similar al de les targetes dels ajuts per aliments que lliura l’Ajuntament. Es carregarà a cada família l'import de la prestació diària pel total de dies que duri el tancament. En total, la Generalitat té previst repartir 140.000 targetes, gràcies a un acord assolit amb l’entitat La Caixa. Des de l’Ajuntament, es facilitarà la informació sobre els barems aplicats a cada família, ja que cadascuna rep un percentatge del cost del menjador en funció dels seus ingressos econòmics i altres variables.

Atenció a les violències masclistes

L’Ajuntament reforçarà el servei d’atenció a les violències masclistes donat que el nombre de casos entre la població podria augmentar degut a la situació de confinament. Per poder donar resposta a possibles situacions que es donin en el municipi s’ha reforçat el Servei d'Informació i Atenció a les Dones obrint un telèfon d’atenció (677 500 229) per assessorament i informació, disponible de dilluns a divendres de 8 del matí a 3 de la tarda; i s’han activat protocols coordinats en cas de necessitar intervenció o ajuda urgent a través dels telèfons d’emergències (112) i la Policia Local (937775577).