Tanca
Cultura i Festes 10 de setembre de 2024

Esparreguera celebra demà l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya

L’acte institucional de l’11 de Setembre, en el qual és previst que hi participin una trentena d’entitats de la vila, girarà al voltant de la tradicional ofrena floral a l’escultura de La Flama i se centrarà en el 50è aniversari de l’assassinat de Salvador Puig Antich i el centenari de la mort d’Àngel Guimerà.  A la tarda, la programació seguirà amb una ballada de sardanes

Esparreguera celebrarà demà la Diada Nacional de Catalunya amb la tradicional ofrena floral davant l’escultura de La Flama. L’acte institucional, que començarà a les 10.30 del matí, se celebrarà a la plaça del Centre i comptarà amb la col·laboració d’una trentena d’entitats, associacions i col·lectius de la vila. Enguany la celebració de la Diada girarà entorn de dues efemèrides, el 50è aniversari de l’assassinat de l’activista antifeixista català Salvador Puig Antich i el centenari de la mort del dramaturg, polític i poeta en llengua catalana, Àngel Guimerà. L'ofrena comptarà amb interpretacions musicals a càrrec de l’Escola Municipal de Les Arts i l’Associació Beques Lola Lizaran, així com les actuacions dels geganters, els castellers i la colla de diables. A la tarda, la programació commemorativa es traslladarà a la plaça de l’Ajuntament, que acollirà a les 7 una ballada de sardanes amb la cobla Ressò.

L’alcalde d’Esparreguera i regidor de Cultura, Juan Jurado, ha explicat que “l’ofrena floral segueix alineada amb l’acte que hem fet els últims anys, hem trobat un model de consens polític amb els grups municipals i també social, amb la participació d’entitats i col·lectius de la vila, per tal que les diferents sensibilitats polítiques ens puguem sentir còmodes en un acte de reivindicació nacional”. Enguany els dos temes escollits com a eix central de l’acte seran, tal com explica l’alcalde, “d’una banda la commemoració del 50è aniversari de l’assassinat de Salvador Puig Antich, que és un símbol de la resistència contra la dictadura franquista i feixista” i, d’altra banda, “la commemoració dels 100 anys de la mort d’Àngel Guimerà, figura cabdal de les reivindicacions del reconeixement nacional de Catalunya a la segona meitat del segle XIX”.

L’acte estarà presentat per David Aguado i Maria Martín i comptarà amb la participació l'Escola Municipal de Les Arts, que tocarà la peça A Margalida de Joan Isaac, dedicada a la germana de Salvador Puigantich, que serà interpretada per Montse Giné, al piano; Pep Giné, a la guitarra; i Josep Ricard Martí (Pinyu) al cajón. També hi haurà una actuació de l’Associació Beques Lola Lizaran, en la qual la guitarrista Laura Palomo Romero i la ballarina Gisela Salgado interpretaran la peça Preludi i Dansa de Salvador Brotons. Durant l’acte també hi haurà actuacions de cultura popular, amb la ballada dels Gegants d’Esparreguera, l’aixecament d’un pilar d’honor per part dels Castellers d’Esparreguera, el ball de les gallines de la Colla de Diables d’Esparreguera i la ballada final de la sardana “Galant Esparreguera”, l’himne oficial de la vila.