Tanca
Polítiques d'Igualtat 27 de maig de 2024

Esparreguera celebra el Dia Internacional per la Salut de les Dones

Per a commemorar l’efemèride, aquesta setmana la Regidoria de Feminismes i LGTBI ha programat tres xerrades i tallers vinculats al cicle menstrual. Demà tindrà lloc la primera proposta, “Climateri i Menopausa: viure amb qualitat i gaudir més”, dimecres es farà el taller “Acompanyament a la primera regla” i dijous l’activitat per a adolescents “Coneix el teu cicle menstrual”

Esparreguera celebra demà, 28 de maig, el Dia Internacional per la Salut de les Dones, una efemèride que té l’objectiu de fer difusió de l’estat de salut de les dones, de les seves necessitats i demandes, i del compromís de les administracions per donar-hi resposta. Amb aquest propòsit, la Regidoria de Feminismes i LGTBI ha preparat una programació de xerrades i tallers centrades en l’acompanyament al cicle menstrual i el coneixement del cos. La programació començarà demà, dimarts 28 de maig, a les 6 de la tarda amb la xerrada “Climateri i Menopausa: viure amb qualitat i gaudir més”, a Can Pasqual. El dimecres 29 de maig, a les 5.30 de la tarda, la Biblioteca Municipal L’Ateneu acollirà el taller “Acompanyament a la primera regla”, que està adreçat a nenes a partir de 8 anys i a les seves mares, àvies, tietes... Per a participar-hi cal inscripció prèvia. Finalment, el dijous 30 de maig tindrà lloc el taller pràctic “Coneix el teu cicle menstrual", una activitat adreçada a adolescents, que es farà a l’Espai Jove de Cal Trempat.

La regidora de Feminismes i LGTBI, Núria Escobar, ha explicat que aquesta programació “té com a objectiu fomentar la consciència i el coneixement del cicle menstrual en totes les etapes vitals i, alhora, fomentar el dret a l’equitat menstrual, perquè totes les dones han de poder decidir lliurement i amb la informació adequada com volen gestionar el seu cicle menstrual”. La proposta de programació impulsada per l’Ajuntament d’Esparreguera també vol reforçar la campanya “La meva regla, les meves regles”, impulsada per la Generalitat per a promoure i garantir l’accés als productes reutilitzables i sostenibles mitjançant la seva distribució gratuïta.

Així doncs, la programació impulsada pel consistori se centra enguany en l’educació sobre el cos i la salut de les dones amb una programació que abraça els diferents moments vitals vinculats al cicle menstrual. La primera proposta de la programació és la xerrada “Climateri i Menopausa: viure amb qualitat i gaudir més”, a càrrec de l’associació La Vida en Rojo, que tindrà lloc demà, dimarts 28 de maig, a les 6 de la tarda, a Can Pasqual. En aquesta activitat s’acompanyarà en l’enteniment de l’etapa de transició menopàusica, la perimenopausia, i el climateri en el seu conjunt i es donaran pautes i recomanacions generals per al benestar de les dones que es trobin en aquesta etapa.

La segona proposta de la programació del Dia Internacional per la Salut de les Dones és el taller d’“Acompanyament a la primera regla”, a càrrec de Mespapaia, que tindrà lloc dimecres 29 de maig, a les 5.30 de la tarda a la Biblioteca Municipal L’Ateneu. Aquest taller, que és no mixt, està recomanat especialment per a nenes i adolescents entre 8 i 14 anys i neix amb la intenció de poder parlar obertament i sense judicis i fomentar l’autoconeixement del cicle menstrual amb la intenció de començar la vida cíclica informades i en positiu. Així mateix, també es parlarà sobre tabús i es donaran algunes pinzelles d'alimentació basada en el cicle i productes d’higiene. Per a participar-hi cal inscripció prèvia omplint aquest formulari electrònic.

Finalment, el dijous 30 de maig, l’Espai Jove de Cal Trempat acollirà, a les 5 de la tarda, el taller pràctic “Coneix el teu cicle menstrual", a càrrec de Mespapaia. Es tracta d’un taller no mixt adreçat a adolescents que vulguin conèixer més la seva ciclicitat. En el taller s’aprofundirà en les quatre fases del cicle menstrual i, de manera conjunta, es descobrirà què els passa a les dones a nivell físic i a nivell emocional en cadascuna d'elles. Les participants també aprendran a fer un registre del seu cicle menstrual, per a poder conèixer i posar en valor les característiques de cada fase. Per a participar-hi cal inscripció prèvia enviant un whatsapp al telèfon 678 080 474 o un correu electrònic a [email protected] o un missatge directe al perfil d’Instragram @jovesparreguera.