Tanca
Cultura i Festes 25 de gener de 2024

Esparreguera celebra la 181a edició de les Festes de Sant Antoni Abat

La programació inclou els tradicionals Tres Tombs, que tindran lloc aquest diumenge a les 12 del migdia pels carrers del centre de la vila, i la passada de banderes amb la família d’abanderats d’enguany, que es farà dissabte a les 8.30 del vespre. La celebració aplica el Protocol de benestar animal, seguretat i reglament d’ordre de les cavalcades de la Federació Catalana dels Tres Tombs

Esparreguera celebra aquest cap setmana les Festes de Sant Antoni Abat, que enguany commemoren el seu 181è aniversari a la vila. L’acte estrella de les festes seran els tradicionals Tres Tombs, que tindran lloc diumenge 28 de gener a les 12 del migdia pels carrers del centre de la vila, que veuran desfilar una trentena de carruatges i una cinquantena de genets i amazones. La programació festiva manté, a més, un acte històric que l’Agrupació de Sant Antoni Abat va recuperar en la passada edició, com és la passejada amb les banderes pels carrers del poble amb la família d’abanderats d’enguany, encapçalats pels capitans de bandera, Joan Sospedra Vila i Juan Manuel Gómez Vàzquez, l’abanderat Joan Sospedra Cuquerella i les cordonistes, Anna Sospedra i Rosa Cuquerella, mentre que la bandera vella serà portada enguany per l’entitat Petjades de Colors. L’acte tindrà lloc aquest dissabte, a les 8.30 del vespre, després de la celebració de la missa en honor al sant. La celebració aplica el Protocol de benestar animal, seguretat i reglament d’ordre de les cavalcades i passades de la Federació Catalana dels Tres Tombs per assegurar, a través d’un control veterinari, que tots els animals que participen en la festa tenen un bon estat de salut.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha explicat que l’Ajuntament d’Esparreguera és part organitzadora dels Tres Tombs i està implicat econòmicament amb la festa, “perquè és una de les activitats festives del municipi que aglutina més gent als carrers i per l’interès de conservar aquesta tradició”. En aquest sentit, el regidor ha apuntat que el consistori destina 6.000 euros a les Festes de Sant Antoni Abat, la mateixa xifra que l’any passat, quan es va incrementar la partida un 58%. Per la seva banda, el president de l’Agrupació de Sant Antoni Abat d’Esparreguera, Joan Mas, ha subratllat que la festa serà força participativa, amb la presència “d’una trentena de carros diferents vinguts de diferents punts de la comarca i també d’altres indrets, com el Delta de l’Ebre, i una cinquantena de genets”. Així mateix, Mas ha destacat que les Festes de Sant Antoni Abat són una de les celebracions més antigues de la vila, ja que es té constància de l’existència de la seva bandera vella des de fa 181 anys.

La programació de les Festes de Sant Antoni Abat començarà aquest dissabte, 27 de gener, a les a les 11 del matí amb el lliurament dels tortells de Sant Antoni a la Residència Municipal Can Comelles, on es faran tres voltes simbòliques amb els genets de l’Hípica d’Esparreguera. A les 7.30 del vespre, l’església parroquial de Santa Eulàlia acollirà la missa de vigília dels tradicionals Tres Tombs. Seguidament, a les 8.30 del vespre, s’iniciarà la passejada amb les banderes de l’agrupació portades per la família Sospedra, els abanderats d’enguany, acompanyats pel grup de música tradicional Ministrers del Sabre i una comitiva amb torxes portades per socis, amics i familiars. En arribar a casa del president de l’agrupació, s’obsequiarà els presents amb un brindis amb coca i mistela.

L’acte central de les Festes de Sant Antoni Abat, els Tres Tombs, se celebrarà el diumenge 28 de gener. La jornada començarà a les 9 del matí amb l’esmorzar dels traginers per a tots els participants a la plaça de la Pagesia, que enguany  serà de pagament excepte per a socis i participants a la festa. A les 11 es farà la concentració de les cavalleries al carrer del Bruc per iniciar a les 12 del migdia el tradicional recorregut dels Tres Tombs, encapçalats per la Banda de Música d’Esparreguera, seguits pel carruatge de Sant Antoni, el carruatge de la Bandera Vella, el capità de Bandera, cordonistes i abanderat, així com una trentena de carruatges i una cinquantena d’amazones i genets, amb una col·laboració molt important del Club Hípic Esparreguera, i la participació també dels Amics de la Flama d’Esparreguera.

El recorregut d’enguany serà l’itinerari tradicional que transcorrerà pel carrer del Bruc (només el primer tomb), carrer de Montserrat, plaça de l'Església, carrer Gran, carrer de l'Hospital, plaça de la Constitució, carrer dels Arbres, carrer de Ferran Puig, carrer d'Orenci Valls i plaça de Sant Magí. Com ja es va fer l’any passat, la celebració aplica el Protocol de benestar animal, seguretat i reglament d’ordre de les cavalcades i passades de la Federació Catalana dels Tres Tombs que es fixa en l’estat dels animals, amb la presència d’una persona veterinària que revisa els cavalls per comprovar que tenen els papers en ordre i que no presenten cap ferida ni símptoma de malaltia.

Paral·lelament, en aquesta edició també es farà un concurs de dibuix escolar i dos de fotografia sobre els Tres Tombs d’Esparreguera, un en col·laboració amb l’Agrupació Fotogràfica d’Esparreguera (AFE) i un altre d’Instagram per al mateix diumenge, les bases de participació es poden consultar al compte d’Instagram @santantoniesparreguera.