Les regidories de Patrimoni Històric i Educació de l’Ajuntament d’Esparreguera impulsen, per segon any consecutiu, la iniciativa Camins de Pau, per a treballar la memòria històrica i la cultura de la pau amb l’alumnat de 5è de primària i 4t d’ESO de tots els centres educatius del municipi. El projecte té per objectiu impulsar la transmissió, sensibilització i l’ensenyament sobre l’exili, la deportació i l’Holocaust a l’ensenyament primari i secundari i educar els infants i joves per aconseguir una societat més justa, tolerant, igualitària i contra la guerra. Els actes centrals tindran lloc el Dia Internacional Escolar de la No Violència i la Pau, que es commemora el 30 de gener. Així, al matí, la plaça del Centre acollirà una activitat que tindrà com a protagonista l’alumnat de les escoles i instituts que han participat en el projecte, que exposaran el seu treball sobre els camps de refugiats i s’intercanviaran maletes i cartes on reflexionen sobre aquesta experiència des del punt de vista d’un infant. I a la tarda, la plaça de l’Ajuntament serà l’escenari d’un acte d’homenatge als deportats i exiliats de la vila, que comptarà amb una actuació artística amb participació de diferents centres educatius de la vila.
El projecte vol acostar a l’alumnat de la vila el context històric, cultural i social on es desenvolupa la guerra, l’exili i l’Holocaust centrant-se especialment en com es va viure aquell moment històric a Esparreguera. En aquest sentit, la regidora d’Educació, Desirée Gómez, ha explicat que aquest projecte “està estretament vinculat a les llambordes Stolpersteine, unes llambordes cobertes d’una fulla de llautó que tenen gravades les dades de les víctimes del nacionalsocialisme” i ha recordat que, “a la nostra vila en tenim set d’instal·lades davant de les cases on van viure els esparreguerins que van ser assassinats o supervivents dels camps d’extermini nazis”. Aquest any Camins de Pau girarà especialment entorn de dos eixos, per una banda, al voltant de la reflexió sobre la fragilitat de la llibertat, que és el tema que enguany guiarà també els actes del Memorial Democràtic per als estudiants en record de les víctimes de l’Holocaust.
I, per l’altra, es vol dedicar el projecte, a part dels deportats, als infants, “perquè un dels exilis més colpidors en tots els conflictes armats són els d’aquests, ja que, en tots els casos, els infants no són qui decideixen el seu futur, són els pares o les circumstàncies que els toca viure”, ha explicat la historiadora i membre del projecte Camins de Pau, Joana Llordella. En aquest sentit, la historiadora esparreguerina ha apuntat que “el nombre d’infants esparreguerins que van anar a l’exili, sense comptar els nens i les nenes que s’havien refugiat a Esparreguera provinents de la resta de l’Estat espanyol, va ser molt nombrós, així, n’hem comptabilitzat 98, això vol dir el 21% dels exiliats”.
El projecte Camins de Pau ja s’ha començat a treballar a les aules i el dimarts 30 de gener es farà una activitat conjunta entre tots els centres del municipi. Així, cada escola de primària presentarà el camp de treball que ha estudiat i, a continuació, es procedirà a l’intercanvi de cartes escrites per l’alumnat, en les quals reflexionaran sobre l’experiència de l’exili i la deportació des del punt de vista d’un infant. Els estudiants de 4t d’ESO, per la seva banda, s’intercanviaran diferents maletes que contindran el seu treball sobre l’exili. Paral·lelament, a la tarda es farà un acte obert a tota la ciutadania per a retre homenatge als deportats i exiliats de la vila, que comptarà amb una actuació artística dirigida per Pau Ibars, amb la participació de l’equip de professorat dels tres centres de secundària d’Esparreguera, l’Escola Municipal de Les Arts i els Tallers d'Activitats Artístiques i Culturals.
Comparteix aquest contingut