Tanca
Cultura i Festes 19 de maig de 2020

Esparreguera celebrarà una Festa Major adaptada a la situació de desescalada

L’Ajuntament i les diferents entitats implicades, a través del recentment creat Comissionat de Cultura, estan redefinint els actes de la festa per adaptar-los als diferents escenaris que es preveuen segons avancin les fases de desconfinament, però amb la voluntat de poder mantenir viu l’esperit de la festa en les dates previstes, del 9 al 13 de juliol

L’Ajuntament d’Esparreguera està treballant, juntament amb diferents entitats i associacions del municipi, per a poder celebrar una Festa Major que s’adapti a les mesures de prevenció decretades per l’emergència sanitària de la Covid-19. El recentment creat Comissionat de Cultura ha entomat la necessitat de redefinir els actes de la festa gran per adaptar-los als diferents escenaris que es preveuen segons avancin les diverses fases del desconfinament, però amb la voluntat de poder celebrar en les dates previstes, del 9 al 13 de juliol, diferents actes i activitats culturals i festives que, malgrat la situació, mantinguin viva la festa. En les properes setmanes es donaran a conèixer més detalls sobre com es realitzaran els actes i quina serà la programació, que es centralitzarà des d’una pàgina web actualment en preparació.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, ha explicat que “amb la situació actual no podrem celebrar la Festa Major com ho hem fet normalment, sobretot alguns dels actes principals, però estem treballant perquè la festa tingui lloc i la ciutadania tingui l’oportunitat de gaudir-la”. Des de fa tres setmanes, el consistori ha mantingut contactes amb diverses associacions, com la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera i les diferents colles que la integren, La Passió d’Esparreguera, el Patronat Parroquial, TramaTeatre o les entitats del Consell Local de Cooperació i Foment de la Pau per explicar-los la situació i plantejar diferents propostes i escenaris adaptats a les actuals circumstàncies. Totes aquestes entitats formen part també del Comissionat de Cultura, un òrgan que ja tenia entre els seus objectiu el replantejament del calendari festiu de la vila i que ara serà l’encarregat de replantejar la celebració de la Festa Major d’Estiu però adequant-la, a més, a les limitacions dictades per les autoritats sanitàries.

Davant la impossibilitat de celebrar tots els actes i fer una programació com la que s’ha fet en els darrers anys, la Regidoria de Cultura treballa per potenciar allò que és essencial de la Festa Major d’Esparreguera i reivindicar “la cultura de la vila i tot el que ens és propi, sense perjudici que hi pugui haver també grups i participació de fora del municipi”. En aquest sentit, el regidor de Cultura ha apuntat que “volem poder oferir actes singulars, que no es puguin veure en altres plataformes digitals, i alhora ajudar al sector cultural local en aquest moment en què el món de la cultura es veu greument afectat per les conseqüències de la pandèmia”. El pressupost d’aquesta Festa Major serà “substancialment més baix que l’habitual, però creiem que la cultura és també una necessitat molt important en aquests temps”, afirma Juan Jurado.

Les diferents propostes que hi ha sobre la taula depenen de les mesures que hi hagi vigents al municipi al mes de juliol, però es contempla tant la possibilitat de poder celebrar algunes activitats al carrer amb un format adaptat que permeti garantir les condicions de seguretat necessàries; actes amb aforament limitat i retransmesos en directe de manera digital i propostes que seran únicament virtuals. “Estem treballant en un model mixt i flexible que ens permeti un canvi d’escenari si la situació ho requereix, treballem amb una empresa que ens portarà la retransmissió en directe o streaming dels actes, per tal que si algun finalment no es pot fer amb públic presencial, sí que es pugui veure en directe des de casa”, ha apuntat el regidor de Cultura. En aquest sentit, l’Ajuntament treballa amb la voluntat que tot allò que no sigui presencial, pugui ser fàcilment accessible per a tota la ciutadania a través de qualsevol dispositiu digital, ja sigui un mòbil, un ordinador, una tauleta o una televisió intel·ligent.