Tanca
Medi Ambient Protecció Civil 14 de juny de 2022

Esparreguera comença demà la campanya de prevenció d’incendis forestals

La campanya s’allargarà fins al 15 de setembre i entre les mesures de prevenció s’inclouen les guàrdies de vigilància de caps de setmana que realitza l’ADF, l’activació del dispositiu d’informació i vigilància per a la prevenció d’incendis forestals de la Diputació de Barcelona i les tasques de neteja i desbrossat que està realitzant la Brigada Municipal

Aquest dimecres comença la campanya de prevenció d’incendis forestals que s’allargarà fins al 15 de setembre. En el marc de la campanya, aquest dissabte l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) d’Esparreguera comença les guàrdies de cap de setmana amb els efectius locals i, a partir de la setmana que ve, la Diputació de Barcelona posarà en marxa el dispositiu d’informació i vigilància per a la prevenció d’incendis forestals amb un vehicle que farà ruta diàriament pel municipi per a informar a la ciutadania i prestar suport en la vigilància de zones boscoses. Així mateix, la Brigada Municipal està realitzant tasques de desbrossat i neteja per a minimitzar la càrrega de combustible en espais naturals i zones properes a equipaments municipals. Paral·lelament, els dies previs a la revetlla de Sant Joan es farà un control especial dels contenidors de paper i cartró per a minimitzar els riscos que comporta l’ús de material pirotècnic.

De cara a minimitzar i prevenir el risc d’incendis forestals, durant els mesos previs a l’inici de l’estiu s’han realitzat diverses actuacions de neteja forestal, com els treballs d’arranjament i millora dels camins forestals inclosos en el Pla de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals (PPI), concretament aquest any s’ha actuat al camí de Can Tovella al Coll de les Bruixes, al camí del Coll de les Bruixes al Puig de l'Hospici, al camí de la Casanova fins a la masia, al camí de la Vinya Vella, el camí dels Blaus, el camí d’accés a l’església del Puig, el camí de Can Rubió als Vinyals i el camí veïnal a Collbató, en el tram comprès dins el terme municipal d’Esparreguera.

Així mateix, actualment la Brigada Municipal de Neteja està realitzant tasques de desbrossament de solars urbans i també els passos de serveis i algunes zones de lleure dels barris de Can Rial i Mas d’en Gall com la Font de l’Avellaner, la Font del Roure i l’espai natural situat al carrer de Can Fosalba. També s’està desbrossant i condicionant la zona forestal situada a tocar de l’aparcament de les Hortes i la situada al costat de l’escola Les Roques Blaves i resta pendent fer les actuacions a les Setze Fonts i als camps situats a tocar del carrer de Can Roca. D’altra banda, cal recordar que fins al 15 d'octubre resta prohibit fer foc en terrenys forestals i a la franja de 500 metres que els envolta. Es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals per tal de realitzar activitats amb risc d'incendi a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC).

Entre les mesures de prevenció, també hi figuren les guàrdies que fan els efectius de l’ADF d’Esparreguera, que començaran aquest dissabte 18 de juny i s’allargaran fins al diumenge 11 de setembre. Les guàrdies es realitzaran durant tots els caps de setmana amb un mínim de quatre persones voluntàries activades i un dispositiu de sortida en cas d’incendi forestal format per un camió IPV de 4.000 litres i un vehicle 4x4 de recolzament. A més, durant revetlla de Sant Joan també hi haurà una dotació en guàrdia i en cas que s’activi el Pla Alfa en nivell 3, també és prevista l’obertura del parc i l’activació de voluntaris de l’ADF. Cal recordar que en cas d’incendi cal trucar al 112 o a la Policia Local d’Esparreguera, al 93 777 55 77.

Paral·lelament, el dia 21 de juny es posa en marxa el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, un dispositiu que abasta el conjunt de la província i que té com a objectius reduir el nombre d’incendis mitjançant la sensibilització a la població i la detecció de punts de risc que poden ser causa d’un incendi forestal, com ara abocaments de material inflamable, barbacoes que no compleixen la normativa, incidències en la xarxa elèctrica i piles de biomassa. En el cas d’Esparreguera, fins a l’1 de setembre hi haurà un vehicle que diàriament, de 12 del migdia a 7 del vespre, farà una ruta pel nostre terme municipal i per Collbató per prestar suport en la vigilància forestal.