Tanca

Esparreguera constituirà un ens de governança conjunta per decidir el futur de la Colònia Sedó

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, aposta per desplegar la governança conjunta entre tots els actors implicats i establir un pla d’acció i un pla d’inversions concret per a planificar el futur de l’antiga colònia tèxtil. Així ho ha anunciat en la ponència “La visió estratègica de la Colònia Sedó” que ha pronunciat avui com a cloenda del col·loqui internacional “Història i futur de la Colònia Sedó. Dialèctica entre aigua i energia”

Esparreguera constituirà aquesta tardor un ens de governança conjunta que agruparà tots els actors implicats per a decidir, de forma consensuada, el projecte de futur de la Colònia Sedó. Així ho ha anunciat l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, en la ponència “La visió estratègica de la Colònia Sedó” que ha pronunciat aquest matí en el marc del col·loqui internacional “Història i futur de la Colònia Sedó. Dialèctica entre aigua i energia”, que se celebra aquesta setmana en el recinte de l’antiga colònia tèxtil. Rivas, qui en el seu discurs s’ha referit al passat recent de la colònia, a l’acció col·lectiva i a la governança local, ha assegurat que “cal desplegar ja la governança conjunta entre tots els actors implicats i establir un pla d’acció i un pla d’inversions concret per a planificar el futur d’aquest espai”. El col·loqui, organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL), juntament amb l’Ajuntament d’Esparreguera, l’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, el Museu de la Colònia Sedó, PIMEC i el Col·lectiu per a un nou model Energètic i Social Sostenible (CMES), ha comptat amb les ponències i debats de més d’una vintena de professionals de diferents àmbits i l’assistència de més d’un centenar de persones.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha començat a la seva ponència referint-se al passat recent i ha explicat que “el 2015 és una data d’inflexió, en la qual hi ha un canvi de majories a l’Ajuntament d’Esparreguera, amb una nova realitat municipal que deixa enrere dos mandats molt convulsos, que van suposar una pausa en la tasca feta per l’alcalde Xavier Sitjà, que va ser el primer en posar al mapa la Colònia Sedó” i “també és una data en la qual, emocionalment com a vila, hem pogut tornar a parlar i reivindicar la Colònia Sedó, després del dolor emocional que va suposar per a moltes famílies el tancament de la fàbrica”. L’alcalde ha apuntat que “des del govern municipal érem, i som, conscients que el patrimoni de la Colònia Sedó és un orgull pel poble, però que és molt gran i no pot dependre únicament de l’Ajuntament, per això l’estratègia municipal és sumar elements i actors que posin la Colònia Sedó a l’agenda política del país i anar teixint aliances que ens permetin sumar esforços”.

En aquest sentit, Rivas ha destacat “el suport, l’empenta i la suma d’esforços” de diferents actors com el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, l’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, l’Incasol, l’Associació veïns de la Colònia Sedó, el sector industrial de la Colònia o PIMEC, però ha apuntat que “en la vessant més política, necessitem la consciència del departament de Presidència de la Generalitat per a aconseguir recursos que superin els municipals, autonòmics, nacionals i europeus”. En aquest sentit, ha recordat que la Colònia Sedó està declarada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i l’Ajuntament ha iniciat els tràmits per aconseguir la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

En l’àmbit de la governança local, Rivas ha recordat que l’Ajuntament va impulsar un procés de participació ciutadana centrat en la Colònia Sedó en el marc de la redacció de l’Agenda Urbana d’Esparreguera, que va plantejar sis àmbits d’actuació: patrimoni i identitat, economia circular i transició energètica, connectivitat i accessibilitat, inclusió i drets socials, habitatge, infraestructura verda i serveis ecosistèmics. Rivas ha conclòs la seva intervenció explicant que “la Colònia està ara en un punt de cruïlla, i en aquests 4 anys, han de passar coses”. La primera és “poder signar, aquesta tardor, un acord de governança per a decidir, de forma consensuada, el projecte de futur de la Colònia Sedó, un acord que servirà per a que el projecte perduri més enllà de persones i institucions”, ha apuntat l’alcalde, qui ha subratllat que “també cal establir un pla d’acció i un pla d’inversions concret” per a poder desplegar aquesta gorvernança. “Només amb la suma de tots, i de baix a dalt, podem anar escalant i aconseguir la colònia del futur que tots i totes volem”, ha assegurat Rivas.

La ponència “La visió estratègica de la Colònia Sedó”, pronunciada aquest matí per l’alcalde d’Esparreguera s’emmarcava en el col·loqui internacional “Història i futur de la Colònia Sedó. Dialèctica entre aigua i energia”, que ha abordat, durant dos dies i amb diferents conferències, taules rodones i debats, tres àmbits temàtics: l’aigua i la fàbrica, els recursos hídrics i energètics i el valor patrimonial i de futur de la Colònia Sedó. Aquest col·loqui, que es va iniciar dijous, es clourà demà, dissabte 25 de maig, a les 10 del matí,  amb una activitat que proposa fer el recorregut històric “El camí de l’Aigua”, que sortirà des de la porta del Museu de la Colònia Sedó i permetrà conèixer als participants el trajecte que feia l’aigua des del Cairat, passant en superfície per l’aqüeducte o en mina, fins a arribar a la turbina de 1.400 cavalls que es pot veure al Museu de la Colònia Sedó.