Tanca
Salut Pública Mobilitat 1 de juny de 2020

Esparreguera es manté a la fase 1, però s’amplia la mobilitat a les àrees metropolitanes

Aquesta setmana han entrat en vigor algunes novetats que afecten a la mobilitat que, des d’avui, està permesa entre Barcelona i les seves àrees metropolitanes, de les quals forma part Esparreguera. També ha finalitzat la suspensió dels termes i terminis administratius que estava vigent des del passat 14 de març

Esparreguera es manté aquesta setmana en la fase 1 de la desescalada, però amb novetats respecte a la mobilitat, que des d’avui està permesa en tot el territori format per Barcelona ciutat i les àrees metropolitanes nord i sud, de la qual forma part el municipi. Així els ciutadans es poden moure per tota aquesta àrea, que ha passat a formar una única regió sanitària, a excepció de les comarques del Garraf i l’Alt Penedès, que ja es troben en fase 2. A més, avui també s’han tornat a activar els terminis administratius, que van quedar suspesos el 14 de març a causa de l’Estat d’Alarma per l’emergència sanitària de la Covid-19. En referència als serveis municipals, cal recordar que actualment l’OAC i l’Arxiu Municipal fan atenció presencial amb cita prèvia, tot i que segueixen prioritzant l’atenció telemàtica, i la Biblioteca Municipal L’Ateneu també ofereix servei de préstec de llibres i documents.

A partir d’avui les regions sanitàries de Barcelona, la metropolitana nord i la metropolitana sud s’han unificat per ser considerades com una sola regió. Això vol dir que hi pot haver desplaçaments en aquesta zona, més enllà dels que ja es poguessin fer per feina. El govern espanyol va aprovar dijous passat la proposta feta per la Generalitat per unificar aquestes àrees i esponjar així el confinament a la ciutat de Barcelona. El Departament de Salut va explicar que l’objectiu de la mesura és que es puguin fer activitats a l’aire lliure més enllà del municipi de residència, però ha demanat que s’opti per continuar fent a prop del domicili les activitats quotidianes i l’accés als serveis de proximitat. La mobilitat de la ciutadania està ara permesa dins el territori format pel Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Baix Llobregat, el Barcelonès Sud i Barcelona ciutat. Aquests desplaçaments no es podran fer a les àrees sanitàries de l'Alt Penedès i el Garraf, que ja es troben en fase 2.

D’altra banda, ahir va finalitzar la suspensió dels termes i terminis administratius que es va produir el dia 14 de març. Així a partir d’avui comença el còmput del termini generat per les notificacions a les que el ciutadà va accedir durant el període de suspensió, com ara per a la presentació d’al·legacions o per donar resposta als requeriments realitzats amb anterioritat al 14 de març. Comença novament el còmput dels terminis de posada a disposició de 10 dies de la notificació i dels terminis de caducitat i prescripció de drets i accions. També es reprenen els terminis dels procediments suspesos a partir del 13 de març . I en el cas de les notificacions posades a disposició mitjançant e-notum, el termini de les notificacions dipositades entre el 4 i 13 de març a les quals no s’hi hagi accedit acabarà el 10 de juny a les 23:59. Respecte de les notificacions a les que l’interessat sí va accedir durant l'estat d'alarma, el termini generat per la notificació va restar suspès i per tant, l’inici del còmput serà el dia 1.

Serveis municipals

Actualment, i a causa de les mesures de seguretat de la desescalada, la majoria de seus i equipaments municipals, a excepció de la caserna d ela Policia Local, segueixen tancats i es manté l’atenció telemàtica i telefònica a la ciutadania. Sí que fan atenció presencial amb cita prèvia l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), que atén en horari de 9 a 14h, de dilluns a divendres i també l’Arxiu Municipal en casos degudament justificats. Tanmateix, en tots dos serveis, se segueix prioritzant l’atenció telemàtica. També està oberta la Biblioteca Municipal L’Ateneu, però exclusivament per a oferir servei de préstec de llibres i documents, i la deixalleria municipal per ús particular amb cita prèvia. En el cas de Serveis Socials Bàsics, tot i que s’ha prioritzat l’atenció telefònica, s’ha mantingut l’atenció presencial en aquells casos en què era indispensable.

Actualment l’Ajuntament d’Esparreguera està negociant amb el Comitè d’Empresa un pla gradual de reincorporació presencial dels treballadors municipals al seu lloc de treball seguint totes les mesures de seguretat, protecció i higiene. A més, s’ha arribat a un acord per tal que es duguin a terme proves serològiques que detecten anticossos de la Covid-19 a tota la plantilla municipal. La regidora d’Organització i persones de l’Ajuntament d’Esparreguera, María Vallejo, ha assegurat en declaracions a l’emissora municipal que actualment “s’està consensuant amb el Comitè de Seguretat i Salut i amb la Mesa de Negociació dels sindicats un pla gradual de retorn segur d’acord amb un protocol general de mesures de protecció i d’higiene”. En un sentit similar s’ha manifestat el president del Comitè d’Empresa de l’Ajuntament d’Esparreguera, Jordi Térmens, qui ha explicat que “el Comitè de Seguretat i Salut analitza i estudia les necessitats que té el consistori de recuperar els serveis i les mesures que, a nivell de prevenció, s’hi disposa”. Els serveis que s’obrin ho faran, probablement, en torns, sense presència de tot el personal i buscant espais alternatius que permetin mantenir les distàncies de seguretat.