Tanca
Salut Pública Societat Mobilitat 18 de juny de 2020

Esparreguera ha entrat avui a la Fase 3 del desconfinament

Des d'avui tot Catalunya es troba ja a l’última fase de la desescalada i la mobilitat està permesa entre totes les regions sanitàries. Les noves mesures d’aquesta fase inclouen trobades de fins a 20 persones, sortir amb infants i fer esport no professional durant tot el dia i la represa parcial de les activitats restringides en la fase 2, amb limitacions d’aforament

El Ministeri de Sanitat ha autoritzat que les regions sanitàries de Barcelona, Metropolitana Sud - en la qual s’inclou Esparreguera-, Metropolitana Nord i Lleida passin a la fase 3 a partir d’avui. Per tant, tot Catalunya ja és a l’última fase de la desescalada i la mobilitat és lliure a tot el territori, tot i que es mantenen les restriccions per anar a qualsevol comunitat autònoma. En aquesta fase, se suprimeixen les franges horàries per a tots els col·lectius, es reprenen parcialment les activitats restringides en la fase 2, amb limitacions d’aforament, com ara els bars i restaurants amb consum a l’interior. En l’àmbit cultural, a les biblioteques s’hi poden realitzar activitats culturals, i els museus, els cinemes, els teatres augmenten la seva capacitat. En l’àmbit del lleure, es reprenen les activitats per a infants i joves, amb un nombre limitat de participants. Finalment, també s’amplia el nombre d’assistents en llocs de culte, sales de vetlla, enterraments i casaments.

El pas a la fase 3 és vigent des de primera hora del matí, quan ha sortit publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Amb aquest pas a la fase 3, la Generalitat recupera les plenes competències per regular la desescalada i la mobilitat ja és lliure entre totes les regions sanitàries de Catalunya. A nivell de mobilitat, es poden fer trobades de fins a 20 persones que no conviuen al mateix domicili, tant a l’aire lliure com a casa i es pot passejar, sortir amb infants i fer esport no professional durant tot el dia. En aquest sentit, a Esparreguera a partir d’avui es reobren les àrees d’esbarjo per a gossos i les pistes esportives a l’aire lliure de La Plana, Can Comelles, Barri Font, Mas d’en Gall i Can Rial. La zona esportiva annexa al camp de futbol i les pistes de petanca també es reobriran de manera imminent. Pel que fa als parcs infantils, aquests resten pendents d'obrir-se quan hi hagi normativa que ho habiliti, però de moment en aquesta fase no està permès.

Els establiments comercials i de restauració poden augmentar l’aforament a la meitat del que és habitual. Els establiments de restauració poden reprendre el consum a l’interior, amb restriccions d’un 50% de la seva capacitat habitual. S'hi pot consumir tant assegut en una taula com a la barra. Pel que fa als centres comercials, l’aforament està ara limitat al 40% en zones comunes i al 50% en locals comercials. En aquesta fase, els mercats ambulants a l’aire lliure a la via pública poden acollir la meitat de de les parades habituals.

En l’àmbit cultural, els cinemes, teatres i auditoris obren amb restriccions del 50% de l’aforament i els espectadors han de romandre asseguts i amb butaques preassignades. Els espais diferents als anteriors on s’hi facin actes o espectacles culturals poden acollir: un màxim de 80 persones si són tancats i un màxim de 800 si són a l’aire lliure. Els monuments i altres equipaments culturals es poden visitar amb restriccions de la meitat de l’aforament. Les biblioteques poden organitzar activitats culturals i lectura en sala, amb un 50% de l’aforament.

Es poden fer activitats de turisme actiu i natura en grups de fins a 30 persones i mitjançant cita prèvia. Els centres recreatius turístics, zoològics i aquaris poden obrir amb restriccions del 50% de l’aforament total. Es permet la realització de l’activitat de guia turístic, mitjançant cita prèvia i en grups de fins a 20 persones. També es reprenen les activitats de lleure per a infants i joves, en grups de 10 persones d’un màxim de 80 persones en espais tancats i d’un màxim de 200 en espais a l'aire lliure. Pel que fa a l’oci, els bars d’oci nocturn i les discoteques tornen a entrar en funcionament, amb un aforament màxim del 30%. I en l’àmbit esportiu, els gimnasos poden funcionar amb restriccions del 50% de la seva capacitat i oferir activitats dirigides de fins a 20 participants, en lligues no professionals federades es pot iniciar l’entrenament mig, de manera individual i es poden celebrar competicions esportives, amb la meitat de l’aforament permès.

D’altra banda, els llocs de culte amplien l’aforament fins al 75% del que és habitual. Es poden celebrar casaments amb un número limitat de convidats: un màxim de 75 en espais tancats i un màxim de 150 en espais a l’aire lliure. Les vetlles i enterraments, tant públics com privats, amplien el nombre màxim d'assistents: fins a 25 persones si es realitzen en espais tancats i fins a 50 persones si són a l’aire lliure. El seguici per a l’enterrament o comiat per a la cremació de la persona difunta augmenta el nombre màxim d'assistents fins a un màxim de 50, a banda de la persona que l’oficia.