Un total de 120 estudiants de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat de l’Institut El Castell, l’Escola Cooperativa El Puig i l’Institut El Cairat van participar ahir al matí de la simulació del Parlament Europeu, que va tenir lloc a la sala d’actes de Can Pasqual. La simulació, que estava organitzada per l’Ajuntament d’Esparreguera, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, és una eina d’aprenentatge que proposa potenciar les competències de deliberació, negociació, treball en equip i presa de decisions dels estudiants mitjançant la seva participació immersiva en situacions que simulen el món real i en la qual els estudiants assumeixen el rol d’eurodiputats i eurodiputades. L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde de la vila, Juan Jurado, el regidor de Bon Govern, Sergi Asensio, i el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera.
Aquesta jornada, que s’ha portat a terme per primer cop al municipi, ha permès a l’alumnat recrear les dinàmiques de treball que porten a terme els diputats al Parlament Europeu. Els alumnes, que havien participat en dues sessions formatives prèvies per ampliar els seus coneixements sobre la Unió Europea, s’han repartit en quatre grups polítics. En aquestes reunions, els estudiants han designat els seus portaveus per coordinar i acordar la intenció de vot sobre diverses propostes. En la simulació els estudiants esparreguerins s’han dividit en quatre comissions parlamentàries: ciutadania i joventut, economia i treball, energia i medi ambient, i formació i educació. En aquests espais han treballat i esmenat les propostes abans de presentar-les i sotmetre-les a una sessió plenària final amb tot l’alumnat.
L’alcalde d’Esparreguera, Juan Jurado, ha valorat positivament aquesta iniciativa i la col·laboració entre institucions i ha apuntat que creu “que aquesta aliança entre l'administració més propera i la més "macro" de la governança és una aliança guanyadora en el moment actual de grans reptes i, també, de reptes ideològics. Per això crec que era interessant l'activitat d'avui de difusió de la democràcia activa i del valor de les institucions democràtiques amb el públic més jove". Per la seva banda, el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera, ha agraït el compromís del consistori i la predisposició per acollir activitats com aquesta que promouen la ciutadania activa. Barrera ha subratllat que “portar Europa a les aules, és a dir, als joves i al territori, és sens dubte la millor manera de construir Europa. Accions com aquesta permeten acostar les institucions europees a la ciutadania més jove, implicant-la en la presa de decisions i fomentant el debat sobre com ha de ser l’Europa d’avui i en la que viuran en les properes dècades”.
Després de la simulació, el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona es va reunir amb l’alcalde d’Esparreguera i el regidor de Bon Govern, Sergi Asensio, per tractar sobre el foment del projecte europeu des de les institucions locals, la Xarxa "Construir Europa amb els Representants Locals", i també sobre les oportunitats de col·laboració de l’Oficina del Parlament Europeu amb l'Ajuntament amb diferents activitats.
Comparteix aquest contingut