Tanca
Protecció Civil 14 de novembre de 2023

Esparreguera participa demà en la prova de sirenes per risc químic de Protecció Civil

El municipi disposa d’una nova sirena ubicada al barri de Can Vinyals, que dona cobertura a la part del terme municipal que es troba en zona d’afectació per l’empresa Kao Corporation SA d’Olesa de Montserrat. Durant la prova, que tindrà lloc a les 11 del matí, es testarà l’abast de la nova sirena i també s'activaran les alertes als telèfons mòbils

Esparreguera és un dels 16 municipis de les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès i el Vallès Occidental que demà participa en el simulacre de Protecció Civil per a provar el sistema d’alerta ciutadana mitjançant les sirenes de risc químic. La prova, que es farà a partir de les 11 del matí, consistirà en l’enviament de missatges d’alerta per mòbil acompanyats de l’activació de les sirenes en els municipis de les tres comarques que es troben en l’àmbit territorial del Pla especial d’emergències exteriors del sector químic a Catalunya PLASEQCAT. A Esparreguera, a més, la prova servirà per a testar la nova sirena que la Generalitat de Catalunya ha instal·lat a Can Vinyals per a donar cobertura al barri i també a la Colònia Sedó, que són les zones habitades del terme municipal que es troben en zona d’afectació per l’empresa Kao Corporation SA instal·lada a Olesa de Montserrat. Les proves es fan amb l’objectiu de familiaritzar la població amb el so d’avís d’accident químic i posar en pràctica el confinament i els consells d’autoprotecció.

Les sirenes de risc químic són el sistema d’avís a la ciutadania previst en els plans de protecció civil per emergències químiques quan un accident químic és greu i pot afectar la població. Durant la prova que es realitzarà demà al matí, primer arribaran els SMS als telèfons mòbils de les persones que, en aquells moments es trobin en la zona d’afectació i, tot seguit, s’activaran les sirenes. Concretament, es faran tres senyals d’alerta d'un minut de durada, separats per silencis de cinc segons. La cap de la unitat de Tecnologia de la Direcció General de Protecció Civil, Raquel Canet, ha explicat, en declaracions a l’emissora municipal, que Esparreguera ja participava en les proves de risc químic perquè li arribava el so de les dues sirenes que hi ha ubicades a Olesa de Montserrat, però que “ara, per primer cop, Esparreguera serà protagonista de la prova, ja que ja disposa d’una sirena dins del seu terme municipal que permet acabar de cobrir tota la zona urbana i residencial dins la zona d’intervenció al voltant de l’empresa Kao Corporation, que és la que en aquesta àrea genera aquest risc de possible accident químic”.

El simulacre que es realitzarà demà servirà per avaluar si la sirena cobreix efectivament tota la zona del terme municipal que es troba en afectació. Per aquest motiu, des de Protecció Civil s’ha activat una enquesta en línia perquè la ciutadania valori l’efectivitat i el funcionament de les proves d’alertes. En aquest sentit, Canet ha apuntat que “l’abast del so pot ser de més o menys extensió en funció de l’orografia del terreny i les condicions meteorològiques del dia, per això l’enquesta també ens ajudarà a saber fins on ha arribat l’alerta”. Més enllà d’avaluar tècnicament el funcionament de la nova sirena, la finalitat del sistema d’avisos és la d'alertar a la població situada a la zona vulnerable, de la manera més ràpida possible, de l'existència d'un accident en una indústria o instal·lació i que, en conseqüència, cal que adoptin les mesures preestablertes de confinament o evacuació (si fos necessari).

La responsable de tecnologia de Protecció Civil de Catalunya ha assegurat que “l’objectiu és que totes les persones que viuen i treballen a l’entorn d’aquests establiments que tenir risc químic potencial, coneguin el so de les sirenes i sàpiguen que, en cas d’accident, han de confinar-se, és a dir, buscar l’edifici més proper on poder-se tancar, tancar portes i finestres i també desconnectar els sistemes de climatització”. També és important sintonitzar la ràdio, posar la televisió o seguir a través de les xarxes socials oficials les instruccions que es donin fins que se superi la situació de perill i s’escolti el so de la sirena que indica el final del confinament. A més d’Esparreguera, la prova de demà també afectarà Barcelona (Port de Barcelona i Zona Franca), l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, Martorell, Abrera, Olesa de Montserrat, Terrassa, Rubí, El Papiol i Sant Cugat del Vallès.