Tanca
Polítiques d'Igualtat 25 de novembre de 2024

Esparreguera reclama espais lliures i segurs i la implicació de tothom per posar fi a les violències masclistes

El municipi ha commemorat avui el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones amb un acte a la plaça de l’Ajuntament, en el qual s’ha fet la lectura del manifest institucional. A més, també s’han fet dues actuacions, una musical a càrrec de l’Escola Municipal de Les Arts, i una performance amb alumnat de l’IES El Cairat

Esparreguera ha reclamat espais lliures i segurs i la implicació de tothom per dir prou a les violències masclistes. En commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, el municipi ha organitzat avui una concentració, que ha reunit més d’un centenar de persones la plaça de l’Ajuntament, i s’ha sumat al manifest unitari signat per totes les administracions catalanes, que proclama el “compromís ferm amb la lluita feminista i la denúncia de totes les formes de violències masclistes que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho”. La jornada ha comptat també amb una actuació a càrrec de professorat de l’Escola Municipal de les Arts, que han interpretat la cançó L'aigle Noir i una altra a càrrec d’alumnat de l’IES El Cairat, que ha representat la performance “Plantem cara”. Així mateix, durant el matí s’ha instal·lat a la plaça un Punt Lila amb material de marxandatge d'igualtat i informació del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). 

La plaça de l’Ajuntament ha acollit, a les 12 del migdia, la concentració commemorativa del 25N en la qual s’ha llegit el manifest unitari amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, consensuat per la Generalitat de Catalunya, la Delegació del govern a Catalunya, les quatre diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Micropobles de Catalunya. El manifest, que ha llegit la regidora de Feminismes i LGTBI, Núria Escobar, ha posat èmfasi enguany en el fet que “la violència masclista continua present a l’espai públic” i en la reivindicació “d’espais lliures i segurs, i la implicació de tothom” per combatre la violència masclista.  

Així mateix, el document també subratlla que “les darreres dades estadístiques constaten que el 79,3% de les catalanes ha patit alguna forma de violència masclista al llarg de la seva vida. És una xifra molt greu, ja que estem parlant de 8 de cada 10 dones. Així mateix, el 65,2% de les dones han patit alguna forma de violència sexual al llarg de la seva vida. Es tracta de la violència masclista més comuna que afecta encara amb més freqüència les joves”. Davant d’aquests fets, les institucions signants del manifest es comprometen a abordar totes les formes de violències masclistes, treballar per a garantir els drets de les dones, potenciar les polítiques de prevenció i sensibilització de les violències masclistes i continuarem impulsant els programes de masculinitats alternatives.

Després de la lectura de manifest s’ha fet un minut de silenci en record a totes les víctimes de violència masclista d’aquest any. L’acte institucional ha continuat amb una actuació a càrrec de professorat de l’Escola Municipal de les Arts, que han interpretat la cançó L'aigle Noir, amb clarinet i piano. Es tracta d’una cançó de la cantant francesa Barbara, que denuncia els abusos que va patir per part del seu pare. Seguidament, alumnat de l’IES El Cairat ha representat l’actuació “Plantem cara”. Així mateix, des de les 10 del matí i fins a les 12.30 del migdia a la plaça s’hi ha instal·lat un Punt Lila amb material de marxandatge d'igualtat i informació del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). 

Les activitats de commemoració del 25N a Esparreguera van començar ja aquest cap de setmana amb un taller de defensa personal femenina a càrrec de l'Escola d'Arts Marcials Harondo, el taller corporal de dansa urbana "Dansa Grossa" a càrrec de Mireia Esteban de Dona Cançó i la projecció de  "El orden de las cosas" i una tertúlia posterior, organitzada pel SIAD.