Tanca
Memòria Històrica Educació 30 de gener de 2024

Esparreguera ret homenatge als exiliats en el Dia Internacional Escolar de la No Violència i la Pau

Aquest matí l’alumnat de 5è de primària i 4t d’ESO de tots els centres educatius del municipi ha participat en l’acte central del projecte educatiu de memòria històrica Camins de Pau. La commemoració seguirà a les 7 de la tarda, a la plaça de l’Ajuntament, amb l’acte d’homenatge als deportats i exiliats de la vila, que enguany reconeixerà a Emili Corella, Manel Julià i Rosario Pardo

Esparreguera celebra avui els actes centrals del projecte educatiu de memòria històrica Camins de Pau, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional Escolar de la No Violència i la Pau. Aquest matí, la plaça del Centre, ha acollit la presentació dels treballs sobre els camps de refugiats i d’extermini de l’alumnat de 5è de primària de totes les escoles de la vila, que han exposat la tasca realitzada a través de diferents registres artístics i, posteriorment, s’han intercanviat cartes amb altres infants, en les quals reflexionen sobre l’exili des del punt de vist d’un nen o nena. Així mateix, l’alumnat de 4t d’ESO dels tres centres de secundària de la vila ha presentat els plafons “Camins de Pau i la fragilitat de la llibertat”. A les 7 de la tarda, la programació commemorativa seguirà a la plaça de l’Ajuntament, amb l’acte d’homenatge als deportats i exiliats de la vila, que enguany reconeixerà a Emili Corella, un infant que es va haver d’exiliar a França, Manel Julià, deportat a Mauthausen i mort a Gusen, i Rosario Pardo, un exemple de l’exili infantil esparreguerí. L’acte finalitzarà amb una actuació artística dirigida per Pau Ibars amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Les Arts i la interpretació del cant “A la joventut”, l’himne de la pau dels països escandinaus.

La coordinadora de Camins de Pau, Mayte Gómez, ha explicat que “el projecte vol ser un homenatge a tots els nostres exiliats i deportats de la Guerra Civil, quan més de 500 persones van haver de marxar d’Esparreguera i molts ja no van poder tornar”. En referència a l’acte central escolar d’aquest matí, Gómez ha subratllat que ha estat “un èxit”, perquè hi han participat totes les escoles i instituts del poble, a través dels cursos de 5è i 4t d’ESO, però a més també s’hi han implicat la Biblioteca Municipal L’Ateneu, l’Arxiu Municipal, l’Escola Municipal de Les Arts, els Tallers Artístics i Culturals i el Casal Intercultural. “És la segona edició d’aquesta iniciativa i esperem continuar molts anys més per donar valor a la memòria històrica del nostre poble”, ha conclòs la coordinadora. Per la seva banda, la regidora d’Educació, Desirée Gómez, ha volgut destacar “la gran feina duta a terme en les últimes setmanes i mesos per part dels centres educatius, tant pel professorat com per l’alumnat” i ha assegurat que Camins de Pau “és un projecte que s’ha consolidat a la vila i que avui ens ha permès emocionar-nos a tots amb l’exposició que ens han fet els infants de tot allò que han treballat i après sobre la guerra, l’exili i la pau”.

Durant l’acte central escolar de Camins de Pau, l’alumnat de 5è de primària de cada centre del municipi ha presentat el camp de refugiats o d’extermini que han treballat, a través de diferents registres, com la paraula, el cant, el teatre, la poesia o la dansa. Seguidament, s’ha fet un intercanvi de cartes entre camps de refugiats, en les quals els infants s’han posat en la pell d’un refugiat que explica la seva situació a un altre nen o nena. L’aportació de l’alumnat de primària ha finalitzat amb el cant de “A la joventut”, una cançó escrita per Nordahl Grieg l'any 1936 i inspirada en la Guerra Civil Espanyola, amb la col·laboració de Lola Pérez, pianista i compositora, professora de l'Escola Municipal de Les Arts d'Esparreguera. El punt final de l'acte l'han posat els representants de l'alumnat de 4t d'ESO dels instituts d'Esparreguera que han presentat els plafons "Camins de Pau i la fragilitat de la llibertat" i els han lliurat als representants de 5è de primària de les escoles del municipi i també han fet un intercanvi de maletes d’exili a l’auditori de l'escola El Puig.

A la tarda, la commemoració del Dia Internacional Escolar de la No Violència i la Pau es traslladarà a la plaça de l’Ajuntament, on tindrà lloc l’acte d’homenatge als refugiats d’Esparreguera i a favor de la pau al món que, enguany, vol retre especial homenatge a Emili Corella, un infant nascut a Esparreguera que es va haver d’exiliar a França, on continua vivint; Manel Julià, esparreguerí deportat a Mauthausen i mort l’any 1941 al camp de Gusen; i Rosario Pardo, esparreguerina que es va haver d’exiliar de petita a França. L’acte començarà a les 7 de la tarda, estarà presentat per l’alcalde, Eduard Rivas, i el regidor de Memòria Democràtica, Juan Jurado, i comptarà amb la presència dels homenatjats o dels seus familiars. Durant l’acte, es realitzarà una performance de ballarins i ballarines de l’Escola Municipal de Les Arts, i diversos actors i actrius dirigides per Pau Ibars i Gemma Calvet, amb una escenografia creada per alumnes de l’Escola Cooperativa El Puig. Finalment, es farà la interpretació de la cançó “A la joventut”, a càrrec de Laura Mas a la veu, Lola Pérez al piano, i les veus de la coral These Harmònics, dirigides per Marc Paredes, i tot el conjunt coordinat per Mayte Gómez.