L’Ajuntament d’Esparreguera s’ha sumat a la xarxa Construir Europa amb les autoritats locals (Building Europe with Local Councilors - BELC). Es tracta d’una xarxa integrada per representants locals de pobles i ciutats de diferents estats membres de la Unió Europea (UE) que treballen en cooperació i, de manera voluntària, contribueixen a promoure la comunicació i el diàleg entre els municipis i la UE. Així mateix, el projecte permet als representants locals compartir les seves experiències, permetent més sinèrgies i l’intercanvi transnacional de bones pràctiques. En el marc d’aquesta iniciativa, el passat mes de febrer, Esparreguera va formar part d’una delegació formada per representants polítics i tècnics de tretze municipis i una diputació de Catalunya i les Illes Balears per conèixer oportunitats i programes de finançament i d’innovació, d’impuls de la transició verda, així com la campanya institucional de cara a les eleccions europees del 9 de juny.
L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha explicat que “el projecte Construir Europa amb les autoritats locals és una prova pilot d’un any de la Comissió Europea, però aquesta ja ens ha anunciat que la idea és allargar-lo i vincular-lo al Comitè Europeu de les Regions”. En referència a la xarxa BELC, l’alcalde ha apuntat que aquesta té un doble objectiu, “d’una banda, situar-nos a Europa i en les relacions amb la Comissió Europea en un moment en el qual Europa té molta importància pels municipis, com estem veient amb els fons europeu, i això ens permet tenir incidència i poder beneficar-nos-en”. I per altra banda, “és una xarxa que ens permet compartir experiències a nivell europeu, els municipis tenim els mateixos problemes independentment del color polític i hi ha bones pràctiques que fem arreu i que ens poden revertir en millores a casa nostra i tenir un espai de contacte i de trobada amb iniciatives com aquesta també ens permetrà fer millors polítiques públiques al municipi”, ha destacat Eduard Rivas.
La xarxa Construir Europa amb les autoritats locals compta amb un miler de membres, dels quals els països amb més representativitat són Itàlia, Espanya i Romania. D'Espanya hi ha 178 integrants, i les comunitats més representades són la Comunitat Valenciana, Andalusia i Catalunya. Tot i que la iniciativa s’adreça especialment a les autoritats de localitats de menys de 100.000 habitants, també hi ha ciutats més grans. Formar part de la xarxa BELC permet a Esparreguera tenir un accés privilegiat a fonts oficials de la UE, seminaris en línia i presencials i altres formes d'informació, visites, presencials o virtuals, al Centre de visitants de la Comissió Europea a Brussel·les, així com visibilitat en l'àmbit de la UE de les activitats dutes a terme pels membres en el marc de la xarxa i accés directe a una plataforma en línia dinàmica integrada per homòlegs d’arreu de la UE.
Comparteix aquest contingut