Tanca
Cultura i Festes 4 de gener de 2024

Esparreguera tindrà una cavalcada de Reis més participativa i inclusiva

La cavalcada d’enguany serà la més participativa, amb prop de 200 persones voluntàries i diverses entitats, com la Colla de Diables. Les principals novetats són l’espectacle piromusical de benvinguda dels Reis d'Orient, les animacions que acompanyaran la comitiva reial i l’habilitació d’una zona tranquil·la. Per a facilitar la mobilitat hi haurà un servei gratuït de bus llançadora amb parades a Can Rial i Mas d’en Gall. La cavalcada comportarà afectacions al trànsit i a l’estacionament de vehicles, des de les 6 de la tarda fins a les 10 de la nit

Esparreguera viurà demà la nit més màgica de l’any amb l’arribada de ses Majestats els Reis Mags d’Orient i la seva cavalcada pels carrers del centre de la vila. Enguany, la rebuda dels Reis d’Orient es farà amb un espectacle piromusical a l’entrada del Teatre de La Passió, a les 6.30 de la tarda, on l’alcalde els donarà la benvinguda i els lliurarà la clau de la ciutat. El Rei Melcior serà l’encarregat de fer el parlament reial que  girarà entorn del fet de compartir. La principal novetat de la cavalcada és la gran participació, ja que més de 200 persones formaran part de la comitiva reial formada per les 8 carrosses que ja es van estrenar l’any passat. A més, durant la cavalcada es realitzaran 6 animacions diferents on hi han participat associacions culturals de la vila, com l'Esplai La Lluna, l'ADF o la Colla de Diables que, per primer cop, aquests últims seran els encarregats de repartir el carbó. Una altra de les novetats de la cavalcada és la zona tranquil·la, al tram de tornada del carrer de Sant Joan, habilitada i pensada per a totes aquelles persones amb hipersensibilitat sensorial, TEA, algun tipus de diversitat funcional o que vulguin gaudir de la festa en un entorn relaxat. Per a facilitar l’assistència a la cavalcada, l’Ajuntament d’Esparreguera ha habilitat un servei de bus gratuït entre les 5 de la tarda i les 10 de la nit amb parades a Mas d’en Gall, Can Rial i a l'avinguda Francesc Marimon. Entre les 6 de la tarda i les 10 de la nit hi haurà afectacions al trànsit i al transport urbà i interurbà, per tal de garantir una mobilitat segura durant l’esdeveniment. En cas de pluja, la cavalcada se suspendrà i els Reis d’Orient recolliran les cartes dels infants al Teatre de La Passió.

La cavalcada d’aquest any serà la més participativa que ha fet mai Esparreguera, ja que prop de 200 persones i diverses entitats participaran de les diferents comitives reials i de les 8 carrosses que ja es van estrenar l’any passat, juntament amb la remodelació de vestuari. El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha assenyalat, en declaracions a l’emissora municipal, que des de la regidoria s’han fet passes molt importants per fer una cavalcada més participativa perquè “aquest és l’esperit del Comissionat de Cultura: fer-ho tot entre tots, per fer-ho millor”. “L’any passat ho vam aconseguir amb la participació de l’Espai La Lluna o l’Associació de Veïns de Mas d’en Gall i enguany hem aconseguit l’aportació d’una entitat de cultura popular, amb la participació de la Colla de Diables”, ha afegit Jurado. La Colla de Diables formaran la nova comitiva del carbó i amb aquesta animació tancaran i donaran continuïtat al seu relat de l’Ofrena del carbó. El regidor de Cultura també ha destacat com a grans novetats l’espectacle de rebuda dels Reis, que enguany passa de l’audiovisual al piromusical, i les 6 animacions que aniran acompanyant les diferents comitives de la cavalcada. Jurado també ha fet un reconeixement a totes aquelles persones voluntàries i entitats que acompanyen i ajuden a Ses Majestats, agraint la seva participació.

Durant la cavalcada es repartiran 400 kg de caramels i 300 kg de carbó de sucre. El recorregut d’aquesta serà circular i sortirà del Teatre La Passió per l’avinguda de Francesc Marimon, seguirà pels carrers de Sant Miquel, de Sant Joan i de Baix fins a arribar a la plaça de la Constitució, continuarà pels carrers dels Arbres, de Ferran Puig, d’Orenci Valls, la plaça de Sant Magí, el carrer de Montserrat, la plaça de Santa Eulàlia, el carrer Gran, la plaça de l’Ajuntament, els carrers Cavallers, de la Guardiola, de Barcelona, de Sant Joan, de Sant Miquel i, finalment, acabarà de nou a l’avinguda de Francesc Marimon davant del Teatre La Passió. Per tal de fer una cavalcada més inclusiva, s’habilitarà una zona tranquil·la pensada per a totes aquelles persones amb hipersensibilitat sensorial, TEA, algun tipus de diversitat funcional, persones grans o tothom qui vulgui gaudir de la festa en un entorn relaxat. La zona tranquil·la serà en el tram de tornada del carrer de Sant Joan, a les 20.15 h aproximadament.

Per tal de garantir la mobilitat durant l’esdeveniment, la Policia Local ha preparat un dispositiu que comportarà afectacions de trànsit i d’aparcament en tots els carrers del recorregut de la cavalcada. Concretament, de les 6 de la tarda a les 10 de la nit, quedarà tallada al trànsit l’avinguda de Francesc Marimon i es prohibirà la circulació de vehicles pels carrers on passa la comitiva reial, per la qual cosa les persones que disposin aparcaments privats en aquest recorregut, veuran restringida la possibilitat d'accedir als guals en aquest horari. Tanmateix, els carrers s’aniran reobrint a mesura que la cavalcada vagi passant i l’afluència de públic minvi. A més, des de les 2 de la tarda del mateix divendres 5 de gener estarà prohibit estacionar vehicles en tots els trams pels quals passa la comitiva reial. Pel que fa al transport públic, tant urbà com interurbà, quedaran anul·lades les parades des de l’Avinguda Francesc Marimon fins a la carretera de Piera. En cas de pluja, la cavalcada se suspendrà i Ses Majestats els Reis d’Orient recolliran les cartes dels infants al Teatre de La Passió.

A fi de facilitar l'assistència a la cavalcada, l’Ajuntament d’Esparreguera tornarà a habilitar un servei de bus llançadora gratuït amb les parades següents: al carrer Pau Duran de Mas d'en Gall, al Club de Tenis Rialenc a Can Rial i a l'inici de l'avinguda de Francesc Marimon, 152 (davant del supermercat Aldi). El servei es portarà a terme de forma ininterrompuda des de les 5 de la tarda fins a les 10 de la nit.