Tanca
Cultura i Festes 4 de novembre de 2020

Esparreguera treballa per crear una programació cultural estable al municipi

La Regidoria de Cultura vol posar en marxa una programació professional estable al municipi i, per a fer-ho, necessita primer aprovar una ordenança per regular el preu públic per l’assistència a espectacles i activitats. El consistori està també en converses amb els tres teatres privats de la vila per a establir convenis que permetin dur-hi a terme aquesta programació

L’Ajuntament d’Esparreguera està impulsant una ordenança per regular el preu públic per l’assistència a espectacles, esdeveniments culturals i altres tipus d’activitats amb l’objectiu de posar en marxa una programació municipal estable d’arts escèniques. Aquest és un dels objectius del recentment creat Comissionat de Cultura, que ja treballa en algunes propostes de programació de cara al Nadal i a la Festa Major d’Hivern. A més, des de la Regidoria de Cultura s’està gestionant també la possibilitat d’establir convenis amb les entitats que gestionen els tres teatres privats que actualment hi ha al municipi – La Passió, Patronat Parroquial i Teatret-, per a que les seves sales puguin acollir aquesta futura programació d’arts escèniques. El consistori preveu aprovar l’ordenança durant el primer trimestre de l’any que ve, tot i que les activitats que es puguin portar a terme estaran condicionades a les restriccions i mesures que fixin les autoritats sanitàries per a prevenir l’increment de contagis de Covid-19.

L’avantprojecte d’ordenança reguladora del preu públic per l’assistència a espectacles, activitats culturals, esportives, educatives, de promoció del comerç i la indústria i altres de naturalesa anàloga està fins aquest divendres en període d’exposició pública prèvia a la seva aprovació. Així doncs, la ciutadania pot fer arribar les seves aportacions i opinions sobre el text inicial de l’ordenança a través de la plataforma de participació decideix.esparreguera.cat. “És una ordenança que inicialment ve d’una necessitat de Cultura, ja que una de les voluntats de la regidoria en el mandat actual és poder dur a terme programacions culturals pròpies de l’Ajuntament en els espais escènics d’Esparreguera o transcendir-los i programar en espais oberts”, ha explicat el regidor de Cultura, Juan Jurado, que ha subratllat que “l’ordenança és una necessitat bàsica per a poder fer aquesta programació, perquè sense ella podem programar, però no cobrar una entrada per a l’assistència als espectacles i activitats”. L’ordenança permetria també regular els preus públics d’altres activitats organitzades per l’Ajuntament, com poden ser tornejos, curses, jornades o activitats guiades, així com resoldre problemàtiques existents, com per exemple algunes sortides de pagament que organitza la Biblioteca Municipal l’Ateneu, com ara anar a veure òperes al Liceu.

En declaracions a l’emissora municipal, el regidor de Cultura ha destacat que “a Esparreguera hi ha una rica programació fruit de l’activitat del teixit associatiu municipal”, però assegura que “això no pot ser excusa, l’Ajuntament ha de tenir un paper prominent en el fet cultural, perquè és una de les funcions que li pertoquen i, per això, volem crear una programació cultural professional estable, com la que ja tenen molts altres municipis, que pot conviure amb la de caire més amateur”. Per a fer-ho possible, com que Esparreguera no disposa de teatre municipal, s’està treballant a nivell tècnic per establir convenis amb els propietaris privats dels tres recintes, i les quatre sales, que hi ha a la vila: el teatre de La Passió, que disposa de dues sales, el Patronat Parroquial i el Teatret. “Com a Ajuntament necessitem un teatre que pugui fer la funció de teatre municipal i com que actualment és inviable construir-ne un, volem arribar a acords amb les sales existents, que és en el que estem treballant”, ha apuntat Juan Jurado.

En relació als preus públics que ha de fixar l’ordenança, el regidor ha assegurat que “l’accés a la cultura ha de ser el més transversal possible, per això l’ordenança està redactada de manera que no fixa preus, sinó que estipula que la Junta de Govern Local decidirà en cada cas quin és el preu que es vol posar i quines són les hipotètiques bonificacions que es poden aplicar a joves, aturats, jubilats... és una ordenança que, en aquest sentit, ens donarà flexibilitat”. Des de la regidoria ja treballen en una programació professional d’arts escèniques per aquest Nadal, que es duria a terme, si la situació sanitària ho permet, malgrat que encara no estarà acabat el procediment de l’ordenança, que es preveu que es pugui aprovar a principis de l’any que ve.