Tanca
Alcaldia 22 de febrer de 2024

Esparreguera visita les institucions de la UE en el marc de la xarxa “Construir Europa amb els governs locals”  

L’alcalde del municipi, Eduard Rivas, ha format per d’una delegació de vint-i-cinc representants de tretze ajuntaments i una diputació que, aquesta setmana, han pogut conèixer oportunitats i programes de finançament i d’innovació, d’impuls de la transició verda, així com de la preparació de les eleccions europees del 9 de juny

Les representacions de les institucions europees a Barcelona han organitzat del 19 al 21 de febrer una visita a Brussel·les amb els representants polítics i tècnics dels municipis i ens supramunicipals membres de la xarxa “Construir Europa amb els governs locals” (BELC) a Catalunya i les Illes Balears, entre els quals hi ha Esparreguera. El BELC és una xarxa integrada per corresponsals locals de la UE que treballen en cooperació per fomentar la comunicació sobre temes relacionats amb la UE.  La comitiva, formada per vint-i-cinc persones representants de tretze ajuntaments i una diputació, ha pogut conèixer oportunitats i programes de finançament i d’innovació, d’impuls de la transició verda, així com la campanya institucional de cara a les eleccions europees del 9 de juny. Per Esparreguera, l'assistència a aquestes jornades ha servit per rebre informació i formació sobre com tramitar els ajuts europeus, aspectes vinculats a la gestió de l’energia, el medi ambient i el cicle de l’aigua, i les properes eleccions al Parlament Europeu, que tindran lloc el 9 de juny.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha explicat que “durant dos dies Esparreguera hem participat a Brussel·les en tot un seguit de trobades i xerrades, en tant que formen part d’una xarxa europea d’ajuntaments, per enfortir la construcció europea des dels municipis i ens hem pogut formar millorar en com tramitar els ajuts europeus, que Esparreguera hem sigut receptors ja de dos subvencions procedents dels fons de la UE”. Rivas també ha apuntat que en les reunions mantingudes també s’han tractat temes vinculats a “l’energia, el medi ambient i el cicle de l’aigua, que són temes que des d’Europa ens queden molt lluny, però que ens afecten directament a nivell municipal”. Així mateix, un altre aspecte rellevant de la visita han estat les properes eleccions al Parlament Europeu, que tindran lloc el 9 de juny, i especialment com es poden donar a conèixer aquests comicis i mobilitzar la participació de la ciutadania des dels ajuntaments.

La Comunitat Valenciana, Andalusia i Catalunya són, respectivament, les comunitats autònomes amb més membres a Espanya. La delegació que hi visitat Brussel·les aquesta setmana la composaven, a banda de l’alcalde d’Esparreguera i president de la Federació de Municipis de Catalunya, Eduard Rivas; l’alcaldessa de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i diputada de relacions internacionals de la Diputació de Barcelona, Núria Parlón; l’alcalde de l’Ajuntament Castelldefels, Manuel Reyes; l’alcalde de l’Ajuntament de Campdevànol, Oriol Lázaro; la tinenta d’alcalde i consellera de l’Ajuntament de Tarragona, Montserrat Adan; el tinent d'alcaldia i regidor de l’Ajuntament de Girona, Xavier Aldeguer; la tinent d’alcalde i regidor delegat de l’Ajuntament de Manresa, Antoni Josep Valentí; tinenta d'alcaldia i regidora a l'Ajuntament de Caldes de Montbui, Núria Carné; el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Masquefa, Daniel Gutiérrez; la regidora de l’Ajuntament de Terrassa, Rosa Boladeras; la regidora de l’Ajuntament de Castelldefels, María de los Ángeles Ortega; la regidora de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, Tamar Zamora; la regidora de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí/L’Estartit, Anna Bonada. I de les Illes Balears, el regidor de l’Ajuntament de Santanyí, Rafael Batle; i el regidor de l’Ajuntament de Calvià, Benito Carlos Ferrer.

Durant la visita els representants electes i tècnics municipals han pogut aprofundir a la Comissió Europea sobre els fons europeus, programes, finançament, iniciatives i innovació; el seguiment dels fons NextGeneration a Espanya, així com la transició verda i la gestió sostenible de l’aigua a Europa. Durant la seva visita al Parlament Europeu el grup es va poder trobar amb l’impulsor del projecte pilot BELC, l’eurodiputat Domènec Ruiz Devesa, i altres eurodiputats locals. Una reunió amb el portaveu i director general de Comunicació del Parlament Europeu, Jaume Duch, va servir als representants municipals per conèixer la campanya de comunicació institucional per a les eleccions “Fes servir el teu vot”. Aquesta és la segona ocasió que membres de la xarxa BELC d’Espanya visiten les institucions europees a Brussel·les; la primera va tenir lloc al març del 2023. Arreu de la UE, la iniciativa compta amb 1.000 membres, dels quals els països amb més representativitat són, per ordre, Itàlia, Espanya, amb 178 integrants, i Romania.