Tanca
Serveis Socials 27 de desembre de 2019

L’Ajuntament amplia el servei de targeta moneder per a substituir el Banc d’Aliments

El consistori ha incrementat un 16% la dotació pressupostària del Programa d’Aliments -que passa de 150.000 a 175.000 euros- amb l’objectiu d’ampliar l’ús de la targeta moneder, un instrument que evita l’estigmatització de les persones usuàries i augmenta la varietat de productes als quals poden accedir

Esparreguera deixarà d’oferir lots alimentaris a través del Banc d’Aliments i dotarà de més recursos el servei de targeta moneder. Amb aquest objectiu el consistori ha augmentat en els pressupostos de 2020 la partida del Programa d’Aliments, que puja fins als 175.000 euros, un 16% més que l’any anterior. La targeta moneder és una targeta amb un valor monetari definit pels Serveis Socials que permet als usuaris realitzar la seva compra en un establiment determinat, evitant així l’estigmatització i permetent-los accedir a una varietat més gran de productes. Aquest instrument va començar a implementar-se a la vila al novembre del 2017 i, a finals de l’any que ve, quan es torni a licitar el servei, s’ampliarà per a cobrir les necessitats de més usuaris.

La coordinadora de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament d’Esparreguera, María Vallejo, explica que “hi ha tres motius que ens han fet prendre aquesta decisió: el primer és que el Programa d’Aliments de la Unió Europea, que és el que abasteix de productes el Banc d’Aliments, finalitzarà en els propers anys; el segon és que el local on actualment es fa el repartiment no compleix amb els requisits per a aquesta funció perquè no té sala d’espera adjacent per a garantir la privacitat; i el tercer és perquè s’evita així l’estigmatització dels usuaris”. El pressupost municipal per al 2020, aprovat la setmana passada, reflecteix aquesta modificació en les polítiques d’ajuts alimentaris, ja que desapareix la partida del contracte de gestió del Programa d’Aliments de la UE, que el 2019 era de 16.800 euros, i s’amplia la partida del Programa d’Aliments, que passa dels 150.000 euros dels comptes del 2019 als 175.000 previstos per al 2020.

El 2018 a Esparreguera hi havia 241 unitats familiars que ja disposaven de targeta moneder. Ara l’objectiu del consistori és incrementar la cobertura d’aquest servei “perquè potencia la normalització i dona més llibertat a les persones usuàries que d’aquesta manera poden accedir a més aliments i adquirir productes més adaptats a les seves necessitats familiars”, apunta la coordinadora de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania. Els lots que es reparteixen en el Banc d’Aliments només distribueixen productes secs i de llarga durada, en canvi la targeta moneder permet accedir també a producte fresc, d’higiene i de neteja. El novembre de 2020 finalitzarà la pròrroga del contracte existent de servei de targeta moneder amb l’empresa Caprabo -que va ser escollida mitjançant contracte negociat després que un primer concurs públic quedés desert- i es farà una nova licitació amb el contracte ampliat.

Mentrestant, el consistori seguirà oferint lots a través del Banc d’Aliments fins que finalitzin les existències. Per a fer-ho, seguirà comptant amb la col·laboració de Creu Roja, l’entitat que fins ara gestionava el servei. En aquest sentit, la coordinadora de Creu Roja del Baix Llobregat Nord, Griselda Sanahuja, ha afirmat en declaracions a l’emissora municipal que “estem contents amb el canvi perquè suposarà una millora en l’atenció a les famílies” i ha subratllat que “des de Creu Roja buscarem altres manera de col·laborar amb el municipi d’Esparreguera, perquè la feina no acaba i hem de valorar l’oportunitat que se’ns presenta per mirar d’estar presents en altres projectes”.