Tanca
Salut Pública Gent Gran 10 de març de 2020

L’Ajuntament aplica les recomanacions de prevenció del coronavirus a Can Comelles

El consistori es posarà en contacte amb les famílies de totes les persones usuàries de la residència i el centre de dia per a traslladar-los les mesures preventives, que inclouen no visitar als avis i àvies en cas de tenir febre o grip, la suspensió de les excursions i la cancel·lació de les visites de grups d’alumnes al centre

L’Ajuntament d’Esparreguera ha aplicat les recomanacions generals per a les residències per a la prevenció i protecció de la infecció per coronavirus (COVID-19) a Can Comelles. Aquestes mesures emeses pel departament de Salut i el de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat estan vigents des d’aquesta setmana i inclouen la limitació del nombre de visites de familiars i l’abstenció en cas de presentar símptomes respiratoris, gripals o febres, així mateix s’han suspès les excursions i sortides grupals dels avis i àvies a l’exterior i també les activitats de grups que provenen de l’exterior dins del centre. Tot i que no se n’ha detectat cap cas, aquestes mesures tenen com a objectiu protegir a un dels grups de població més vulnerables davant la infecció, la gent gran.

La coordinadora de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament d’Esparreguera, María Vallejo, explica que “de moment les mesures que s’han pres estan encaminades al control i prevenció de la malaltia, no són mesures per cap tipus de contagi ni focus del virus”. Aquesta setmana el consistori es posarà en contacte amb totes les famílies de persones usuàries de la residència i el centre de dia per a informar-les que l’empresa concessionària Sumar està seguint les recomanacions decretades per la Generalitat i aplicant el document tècnic del Ministeri de Sanitat de Recomanacions per a les residències i centres de dia de gent gran. En virtut d’aquestes mesures, es demana a totes les persones usuàries, familiars i visitants que directa o indirectament hagin estat en zones de risc de coronavirus o que tinguin símptomes d’infecció respiratòria, tals com tos, febre i malestar general, que s’abstinguin d’anar a la residència. En referència als usuaris del centre de dia, també s’han d’abstenir d’anar-hi si presenten símptomes respiratoris, gripals o febre. A més, s’han penjat cartells informatius adreçats als familiars amb recomanacions preventives sobre higiene de les mans i higiene respiratòria.

Entre les mesures aplicades també hi ha la suspensió de les activitats de grups que provinguin de l’exterior, com les visites d’alumnes d’escoles bressols municipals, centres educatius i del Taller Ocupacional de Can Comelles (TOCC) i l’activitat Lectures a Can Comelles que realitza la Biblioteca Municipal l’Ateneu. Així mateix, s’han cancel·lat les excursions i sortides grupals de les persones usuàries a l’exterior de la residència, com per exemple l’assistència a la primera representació de la temporada de La Passió del passat diumenge 8 de març. “Som previsors perquè en les aglomeracions hi ha persones que poden tenir el virus però presentar una simptomatologia lleu i a la residència hi ha persones molt vulnerables, amb defenses baixes, i així evitem riscos innecessaris”, ha apuntat María Vallejo.

Els treballadors i treballadores de la residència també segueixen les mesures de prevenció i control de la transmissió del coronavirus i s’han aplicat mesures, en funció dels riscos a què estan exposats, com l’ús de guants i equips de protecció individuals. En cas que se sospiti que un usuari es pot haver infectat de coronavirus, l’equip sanitari del centre l’examinarà i decidirà si pot ser atès a la residència o si cal traslladar-lo a un hospital. Si es confirma que la persona està infectada, se l’aïllarà en una habitació individual, amb una bona ventilació i un lavabo propi i es prohibiran les visites. La regidora de Gent Gran ha subratllat que “no cal expandir una alerta, però si tenir precaució a nivell de persones usuàries, professionals i famílies”.