Tanca
Medi Ambient 14 de desembre de 2023

L’Ajuntament comença l’obertura de les franges perimetrals al barri de Can Rial

Abans de finalitzar l’any s’iniciaran els treballs de la primera fase, que contempla l’obertura de la meitat de les franges de protecció contra els incendis forestals que està previst fer al barri. La segona fase, que permetrà finalitzar la resta de franges incloses en el projecte, és previst que es realitzi abans d’acabar l’any 2024  

L’Ajuntament d’Esparreguera començarà en els propers dies l’execució de l’obertura de les franges perimetrals contra els incendis forestals al barri de Can Rial. Els treballs es realitzaran en dues fases. En la primera, s’obriran el 50% de la franges previstes en el projecte elaborat per la Diputació de Barcelona, amb una actuació que se centrarà principalment en el perímetre nord del barri i comprendrà 7,8 hectàrees de terreny. La segona fase, que contempla les franges restants per tal de garantir la cobertura de tot el perímetre del barri de Can Rial, és previst que es realitzi abans de finalitzar l’any 2024. Els treballs d’aquesta primera fase es finançaran majoritàriament a través d’una subvenció de la Diputació de Barcelona i també amb fons municipals. La Regidoria d’Espai Natural va mantenir dimarts passat una reunió amb el veïnat del barri, a la qual hi van assistir una trentena de persones, per a informar-los sobre les actuacions previstes.

Les franges perimetrals de protecció contra els incendis forestals són franges de terreny, de 25 metres d’amplada com a mínim, que envolten el perímetre d’urbanitzacions i d’altres nuclis de població, situades en terrenys forestals o en un radi de menys de 500 metres. L’objectiu principal és garantir la seguretat de les persones i dels seus béns en cas d’incendi forestal i també tenen la funció de dificultar que un incendi originat en un nucli urbà s’estengui als boscos dels voltants i esdevingui un gran incendi forestal. Esparreguera compta amb un projecte d’obertura de franges perimetrals realitzat per la Diputació de Barcelona l’any 2011 que inclou diferents actuacions a realitzar en els barris de Can Rial i Mas d’en Gall. En aquest darrer ja es van fer treballs d‘obertura de franges perimetrals l’any 2019 i ara s’iniciaran les de Can Rial.

En aquets sentit, el regidor d’Espai Natural, Joan Nuñez, ha explicat que “s’han produït alguns entrebancs tècnics perquè en el projecte de la Diputació de Barcelona les franges perimetrals es van traçar sobre el POUM que va ser declarat nul de ple dret i l’ens provincial va dir que el projecte no era vàlid, però hem aconseguit que ens deixi realitzar primer les franges que coincideixen amb el Pla General de 1996, que són aproximadament més del 50% de les franges totals que s’han de realitzar”. Així doncs, en aquesta primera fase es realitzaran les franges del perímetre nord del barri, que comprèn les zones forestals properes al carrer de Ramon Rogent i envolten tot el barri fins a la zona pròxima al carrer de Carles Buigas, així com una franja ubicada entre el carrer de Santiago Russiñol i el carrer de la Begònia i una altra que comprèn una zona propera al carrer del Tibidabo i el carrer de Narcís Monturiol.

Els treballs d’obertura de la franja perimetral han de garantir que la zona sigui de baixa combustibilitat, eliminant-ne la vegetació seca i les espècies més inflamables i deixant un estrat arbori aclarit i sense continuïtat entre capçades. L’execució dels treballs d’obertura de les franges perimetrals és previst que s’iniciï el 27 de desembre, començant primerament per les parcel·les que són propietat de l’Ajuntament, i amb un pla d’execució de 6 setmanes. Aquestes franges es finançaran en un 80% a través d’una subvenció de la Diputació de Barcelona i l’altre 20% l’assumirà l’Ajuntament amb fons propis. El regidor d’Espai Natural ha assegurat que “la voluntat del govern municipal és poder finalitzar l’altre 50% de les franges perimetrals previstes al barri de Can Rial abans que finalitzi el 2024, ja sigui a través de subvencions d’entitats supramunicipals o amb recursos propis”.

Segons la Llei 5/2003 de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals, és obligatori assegurar l’existència d’una franja exterior de protecció.  Una obligació que, segons la mateixa llei, l’han de complir els propietaris de les finques de les urbanitzacions i d’altres nuclis poblacionals i, si aquests no ho fan, l’Ajuntament té l’obligació subsidiària de fer-ho i pot imposar una taxa per la prestació del servei. En aquest sentit, Joan Nuñez ha apuntat que “aquest tema encara està sobre la taula i, a dia d’avui, des del govern municipal estem estudiant com es farà, però no hi ha una decisió presa sobre el pagament de taxes per les franges perimetrals”. Des del consistori també s’està fent una valoració tècnica i econòmica sobre com es realitzarà el manteniment d’aquestes franges perimetrals.

Per la seva banda, el president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Can Rial, Carles Batlles, ha afirmat que des de l’associació es valora positivament el compromís de l’Ajuntament d’assumir l’execució de totes les franges perimetrals del barri, perquè “el que volem és que aquestes es portin a terme per motius de seguretat”. En declaracions a l’emissora municipal, Batlles també ha apuntat que el veïnat de Can Rial considera que “el cost de les franges s’ha de col·lectivitzar”, perquè també es fan tasques de desbrossat al nucli urbà que actualment no es cobren directament al ciutadà, i “entenem que tota Esparreguera està envoltada de zona forestal, uns barris més que d’altres, però el servei de prevenció que es fa afecta a tot el terme”.