Tanca

L’Ajuntament edita La història sobre el Molí Fariner de Can Broquetas, de Jordi Gobern

L’obra va quedar finalista als Premis de Recerca Vila d’Esparreguera de 2018 i s’ha editat de manera excepcional per la qualitat del treball i l’interès del tema tractat. El consistori en distribuirà una trentena d’exemplars als centres educatius, la Biblioteca i l’Arxiu Municipal

L’Ajuntament d’Esparreguera ha editat el llibre La història sobre el Molí Fariner de Can Broquetas, de l’esparreguerí Jordi Gobern i Simó, obra que va quedar finalista en la categoria adults de la tercera edició dels Premis de Recerca Vila d’Esparreguera, celebrada el 2018. Aquesta és la primera vegada que el consistori publica, de manera excepcional en la recent trajectòria dels premis, una obra no guanyadora i ho fa donat l’interès del tema tractat i la qualitat de tot el treball de recerca realitzat. El llibre ja es pot adquirir a través de la web de Nova Casa Editorial i el consistori en rebrà la setmana que ve una trentena d’exemplars, que distribuirà entre les escoles i instituts de la vila i també es podrà consultar a la Biblioteca Municipal L’Ateneu i a l’Arxiu Municipal.

El llibre La història sobre el Molí Fariner de Can Broquetas centra el seu interès en l’entorn on més tard s’aixecà la Colònia Sedó, propietat de la família Broquetas primer i, més tard, de la família Castells. “Des de fa temps tot gira al voltant de la Colònia Sedó, per la importància que va tenir en el desenvolupament econòmic i social d’Esparreguera, però havia quedat oblidat que allà hi havia hagut una petita indústria com era el molí”, subratlla Jordi Gobern. A través del molí fariner l’autor descriu personatges rellevants en la història d’Esparreguera, com Francesc Broquetas, Joan Castells i Cristòfol Vidal, i també descobreix la configuració d’alguns elements patrimonials cabdals com l’església de Santa Maria del Puig o la mateixa colònia.

L’obra s’ha elaborat amb documentació de l’arxiu de la família Vidal, que va ser una de les propietàries del molí i de la qual descendeix l’autor, i també amb informació de l’Arxiu Municipal i de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Jordi Gobern apunta que “el fet de tenir tanta documentació inèdita a casa em va animar a fer aquest treball, que relata una història que comença l’any 1453 quan Guillem Broquetas compra el molí i acaba quan Cristòfol Vidal el ven a Miquel Puig, l’any 1846”. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha assegurat que “es tracta d’un treball d’excel·lent qualitat i interès històric per a la nostra vila”, i ha destacat que "el mèrit és del propi autor i de les famílies que durant anys han ajudat a preservar els documents i la memòria que ara ens permeten reconstruir i conèixer millor el nostre entorn i la nostra història".

En la tercera edició dels Premis de Recerca Vila d’Esparreguera va resultar premiat, en la mateixa categoria, el treball El temps a Esparreguera. Dades enregistrades dels darrers cent anys, d’Enric Gili Bas, que va ser editat i presentat el mes de juliol, durant l’acte d’entrega de la quarta edició del certamen. El jurat del concurs té en compte l’originalitat del tema tractat, el procés de recerca i el rigor científic, la qualitat lingüística, així com la presentació i estructura del treball i premia amb l’edició del llibre del treball guardonat l’obra que excel·leix en cada categoria.