L’Ajuntament d’Esparreguera ha incrementat lleugerament el pressupost de Serveis Socials pel 2021, que passa dels 508.000 als 514.000 euros, i ha reajustat de manera important les seves partides per a millorar la dotació econòmica d’aquells serveis directes que han vist incrementada la seva demanda arran de la pandèmia de la Covid-19. El programa d’aliments, adreçat a famílies que no disposen de recursos econòmics suficients per fer front a les seves necessitats bàsiques, passa dels 175.000 als 230.000 euros. El Servei d’Atenció Domiciliària a la dependència (SAD), que proporciona atenció a persones amb manca d’autonomia perquè puguin seguir vivint al seu domicili, augmenta dels 66.724 als 102.000 euros. El servei de teleassistència, que consisteix en un aparell que permet a persones grans, amb discapacitat o dependència comunicar-se en cas d’urgència, passa de 45.000 a 58.392 euros. D’altra banda, les ajudes socials, previstes sobretot per a ajuts per als subministraments bàsics, disminueixen la seva dotació de 95.000 a 40.000 euros.
La dotació per al Servei d’Atenció Domiciliària a la dependència (SAD) ha augmentat un 50% respecte aquest any, i passa a 102.000 euros, als quals cal afegir els 42.000 euros de la modificació de crèdit amb càrrec a romanent de tresoreria per reforçar aquest Servei aprovada en el ple del mes de novembre. El regidor de Serveis Socials Bàsics, Emmanuel Ortí, ha apuntat que aquest increment pressupostari “permet seguir prestant el servei a les persones usuàries del centre de dia de la residència municipal Can Comelles, tancat des de l’inici de la pandèmia, i incrementar les hores de cobertura per a poder atendre més usuaris”. L’atenció social domiciliària, que està cofinançada per la Diputació de Barcelona, és un servei de suport i cura a les persones en el seu domicili quan, per qualsevol circumstància, es troben amb manca d’autonomia personal i/o amb dificultats o problemàtiques sociofamiliars especials amb l’objectiu de facilitar que aquestes persones continuïn vivint en el seu entorn habitual en les millors condicions possibles.
També s’ha incrementat la partida destinada al servei de teleassistència, que ha passat de 45.000 a 58.392 euros. Aquest increment permetrà mantenir l’ampliació del servei amb 150 nous terminals, que ja s’ha dut a terme aquest any i que inicialment va estar finançada per la Diputació de Barcelona. La partida destinada al programa d’aliments ha anat augmentat progressivament en els darrers anys, passant dels 150.000 euros del 2019, als 175.000 d’aquest any i els 230.000 del 2021. El regidor Ortí ha explicat que “l’increment és per donar més cobertura a les targetes moneder després de l’aprovació de l’increment de fins a 50 euros per persona i mes amb un topall d’increment de 200 euros mensuals per unitat familiar”. D'altra banda, la partida destinada al programa d’aliments ha anat augmentat progressivament en els darrers anys, passant dels 150.000 euros del 2019, als 175.000 d’aquest any i els 230.000 del 2021. Emmanuel Ortí ha explicat que “l’increment és per donar més cobertura a les targetes moneder després de l’aprovació de l’increment de fins a 50 euros per persona i mes amb un topall d’increment de 200 euros mensuals per unitat familiar”.
Finalment, la partida de Serveis Socials que més disminueix és la d’ajuts socials, que passa de 95.000 a 40.000 euros. “Hem incrementat les ajudes a serveis finalistes per davant d’altres ajudes més obertes com les ajudes socials, tenint en compte que els subministraments estan garantits per a tota la població”, ha afirmat Emmanuel Ortí, qui també ha subratllat que “les ajudes socials no requereixen licitació i, per tant, en cas que fos necessari podríem disposar de més diners durant l’any 2021 fent una modificació de crèdit amb càrrec a romanents o d’altres partides”.
Ampliació del servei de teleassistència
El servei de Teleassistència ha incrementat la seva dotació de cara al 2021 dels 45.000 als 58.392 euros. El regidor de Serveis Socials Bàsics ha explicat que “quan va començar el confinament estricte, el passat mes de març, la Diputació va oferir als municipis la possibilitat d’ampliar gratuïtament la teleassistència pels majors de 65 anys amb l’objectiu que totes aquelles persones de risc que es veien perjudicades per les limitacions a la mobilitat poguessin beneficar-se també del servei”. Esparreguera es va dotar amb 150 aparells més, amb el compromís que, passat el confinament, l’Ajuntament n’assumiria el cost per a mantenir els nous usuaris que havien accedit al servei.
El pressupost de 2021 per al servei de teleassistència ja contempla aquest increment i en el ple d’aquest mes de desembre es va aprovar, per unanimitat, l’ampliació del cost del servei per import de 6.696 euros. Aquest pressupost ja incorpora el cost de l’augment del nombre d’aparells durant els 4 darrers mesos de l’any, quan ja no estaven finançats al 100% per la Diputació de Barcelona. Així mateix, en el darrer ple d’aquest 2020, el consistori va aprovar la pròrroga del servei amb la Diputació de Barcelona fins al 30 d’abril de 2021. El servei és gratuït per als usuaris i està cofinançat per les dues administracions, en un 47% per l’ens provincial i en un 53% per l’ens municipal.
Abans de l’inici de la pandèmia, el servei de teleassistència tenia 654 persones usuàries i ara, amb aquestes 150 places més, el servei té capacitat per arribar fins a 804 persones. “Durant el confinament vam incorporar al servei gent que teníem en llista d’espera i d’altres persones que localitzàvem a través de les trucades que es van fer a la gent gran del municipi per detectar qui necessitava ajuda i no tenia suport de xarxa familiar, en total vam incorporar més d’un centenar de nous usuaris”, ha apuntat el regidor de Serveis Socials Bàsics. El servei de teleassistència actualment no té llista d’espera i té algunes places disponibles que es poden sol·licitar a través de Serveis Socials i de la nova Unitat d’Atenció Transversal (UAT), ubicada al carrer de l’Hospital.
Comparteix aquest contingut